1 jaar na Mr. Money Mustache: de stand

Geldsnor!

Exact 1 jaar geleden las ik voor het eerst iets van Mr. Money Mustache. In de weken daarna heb ik alles gelezen van Mr. Money Mustache. En wat is er ontzettend veel verandert. In die periode hadden we net ons andere huis gekocht, en kregen we bijna de sleutels van een nieuwe auto. Een private-lease auto, achteraf gezien (financieel) een stomme keuze. Geboren uit de gedachte: we kunnen het ons wel veroorloven.

Nu, een jaar later, hebben we het volgende gedaan:

 1. Een maandelijks overleg ingevoerd over onze financiën
 2. Abonnementen opgezegd. Dit scheelt ongeveer 200 EUR per jaar
 3. Alle verzekeringen overgesloten en in 1x betaald voor 1 jaar: -200 EUR
 4. Maximaal eigen risico voor mijn zorgverzekering. Besparing: 250 EUR per jaar.
 5. Voorschot energierekening verlaagd. Dit is geen echte besparing, we krijgen gewoon minder terug.
 6. Veel minder uit gaan geven aan “zomaar”: minder kleding, bijvoorbeeld.

Voor het aankomende jaar staan nog wel wat dingen gepland, waar ik weer even aan moest denken dankzij een post van Chris, auteur van een ander blog over financiële onafhankelijkheid:

 1. Zorgverzekering: gaan we in 1x betalen (voor mij, Lieftallige Echtgenote betaalt via het werk). Besparing: misschien 20 EUR.
 2. Opzeggen abonnement van telefoon. Het was al sim-only, maar ik heb een abonnement met 7000mb data en onbeperkt bellen & smsen. Maar ik gebruik geen 7000mb en bel zelden of nooit. Besparing: ~120 EUR per jaar.
 3. Kinderopvang. Vanaf 1 november gaat Oudste Kind nog maar 1 dag naar de BSO, ipv. 2. Besparing: 1500 EUR per jaar (incl. verminderde kinderopvangtoeslag).

Hier komen ook weer kosten voor terug: verhoogde kinderopvang door geboorte van Kind 3, maar ook omdat ik minder ga werken. Ik neem de volledige vaderschapsverlof-rechten op bij de geboorte, en heb dus 5 weken maximaal 50% inkomsten. Die 50% gaat echter over 50% van het maximumdagloon en mijn salaris ligt daar een heel stuk boven. In de praktijk kost het me dus ongeveer 7000 EUR bruto (maar paradoxaal genoeg krijg ik dan weer méér kinderopvangtoeslag).

Historische blik

Ik heb ook teruggekeken naar de uitgaven van “vroeger”. Wat een verspilling kom ik tegen. We gaven in de meeste maanden vrijwel alles uit wat er in kwam. We hadden wel een goed overzicht, maar nooit het idee dat het wellicht goed was om geld daadwerkelijk te sparen. Abonnementen op allerlei magazines, hoge brandstofrekeningen, makkelijke impulsuitgaven. Hoe anders is dit nu!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

2 gedachten over “1 jaar na Mr. Money Mustache: de stand”

 1. Leuk om te lezen dat mijn post je opnieuw aan het denken heeft gezet.

  Wat een herkenbaar verhaal trouwens, van een gemakkelijk laat maar waaien financieel leven naar een veel bewuster en minder verspillend leven. Ik denk dat ik de artikelen van Mr Money Mustache ook nog maar even stuk voor stuk doorneem.

  1. Het lezen wat anderen doen houdt mij ook scherp Chris! Ik lees de MMM-artikelen regelmatig door en haal er vaak nog steeds iets nieuws uit. Een die-hard als hij ben ik niet en zal ik niet worden, maar we kunnen een heel eind komen denk ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *