Toch wéér een paar tientjes

Tsja. Ik hou alles bij, en ben ook blij met de kleine tientjes. Eerder schreef ik al dat een tripje dat ik voor het werk maakte een paar tientjes opleverde (al was het daar uiteraard niet om te doen). En in oktober schreef ik over Qassa, een website die ik gebruik om cashback te krijgen op artikelen die ik koop via enkele webshops, maar ook een kleine vergoeding biedt voor de mailtjes die ik lees. Sinds oktober 2020 is dit opgelopen tot 21.90 EUR. En dat is toch een mooie meevaller.

Maar het allermooiste vond ik het mailtje dat ik afgelopen weekend kreeg: iemand had mijn referral code ingegeven bij Corekees! Dat betekent dat ik een gratis boom kreeg twv. 20EUR (en die persoon ook), maar óók dat iemand dus meedoet aan dit initiatief! En dat vind ik eigenlijk nog wel het mooist. Op weg naar het planten van honderdduizenden of miljoenen bomen (je kunt meedoen, en als je mijn referral code opgeeft krijgen we allebei een boom gratis: CRKS_REF_0299_27549)!*

Is dit initiatief een oplossing voor het probleem van de wereld? Nee, zeker niet. Maar ik heb zelf niet voldoende ruimte om honderden bomen te planten om mijn CO2 te compenseren en heb al flink geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van mijn woning en leefstijl. Deze investering (het zijn namelijk gewoon obligaties) is tevens een mooie diversificatie in mijn portfolio om deze minder “heet” te maken. Inmiddels zit ik op 26 bomen en een CO2 compensatie van 1144kg per jaar (25% van de CO2 van mijn huishouden voor de categoriën vervoer, verwarming en elektra)!

* ik weet niet wie het was, maar vandaag is de referral code weer gebruikt! Dank je!

Finaal energieverbruik Q1: -30%

Zoals de vaste lezers inmiddels wel weten ben ik niet alleen een cijfernerd en bereken ik graag alles wat los en vast zit. Ook gaat niet alles om geld, zelfs niet op dit blog. Nee, ik ben ook een absolute boomknuffelaar en waar het mogelijk is probeer ik zo goed mogelijk op mijn totale energieverbruik te letten.

Let hier op de term “totale energieverbruik”. Dit gaat verder dan alleen het elektriciteitsverbruik en/of het gasverbruik maar omhelst ook de energie die ons huishouden verbruikt om ergens te komen met de auto. Dit hou ik namelijk allemaal bij en mijn excelsheets rekenen alles terug naar kwh. Dus ook gas wordt omgezet in kwh (via de verhouding 1:10, dus 1 m3 gas staat equivalent voor 10kwh) en benzine met 1:8,9.

Op deze manier heb ik ons energieverbruik bepaald. Hieruit komen sommen die aanzienlijk hoger zijn dan je normale stroomverbruik. Zo was ons finale energieverbruik in 2020 maar liefst 27.050 kwh! Maar 2020 is niet 2021. Er zijn grote verschillen. Zo waren we in het eerste kwartaal van 2020 verhoudingsgewijs weinig thuis. De pandemie & lockdowns begonnen immers pas in de loop van dat kwartaal. Ook had het geen invloed op de werkzaamheden van mijn vrouw, zij werkt namelijk in een ziekenhuis en is dus gewoon aan het werk gebleven (op locatie).

Anderzijds zijn we nu vrijwel altijd thuis: ik werk vanuit huis en mijn vrouw heeft zwangerschapsverlof. Dit betekent dat we A. nergens meer komen en B. simpelweg meer thuis zijn. Maar dit laatste heeft bij ons nauwelijks effect op het energieverbruik van ons huishouden, simpelweg omdat de woning altijd dezelfde temperatuur heeft.

Bovenstaande grafiek toont keurig het verschil: de categorie “vervoer” is in elkaar gestort. Er is dit jaar nog maar 1x getankt. Ook is ons gasverbruik naar beneden gegaan en zelfs behoorlijk spectaculair: -40% in absolute nummers. In relatieve getallen is de daling nog spectactulairder omdat 2021 tot nu toe een stuk kouder is dan 2020: tot nu toe zijn er 16,5% meer “graaddagen” geweest dan in 2020. Het enige verschil kan dus ontstaan zijn door het stoken met de airco.

Dit verschil is (1 jan-29 maart) goed voor 190m3 gas. Een kuub gas kost mij 0,77 EUR, ofwel 146 EUR. Hier staat tegenover dat ik 1425kwh méér elektriciteit heb verbruikt. Dit kost 313 EUR. Maar wacht. Hé! Stoken met de airco leverde toch juist geld op?

Klopt. Wat je hier ziet gebeuren is een flinke toename van het verbruik door een aantal externe factoren die niets te maken hebben met verwarmen. We hebben namelijk begin februari een baby gekregen. En dat heeft zijn invloed op de volgende factoren:
1. Dagelijks “rondje steriliseren” van alle flesjes, kolfdingen etc. Dit is maar 5 minuten op 1000W, maar sinds geboorte dus al wel 5kwh.
2. In de maand februari hebben we (flink) bijgestookt op de slaapkamers ivm. de koudegolf. Dit was bijna 200kwh in een week.
3. Meer wassen. Gewoon véél méér. Gedeeltelijk doordat de Baby er is, gedeeltelijk omdat Zoon en Oudste Dochter weer naar school resp. opvang gaan en daar worden ze viezer. Er draait dus elke dag een wasmachine. Dit is ~2kwh per dag.
4. De vaatwasser is sneller vol doordat we uitgebreider koken en thuis lunchen (tov. Q1-2020). Dit scheelt 5kwh per week.
5. 3x per dag koffiezetten ipv. 1x per dag. Koffieapparaat is 900W, en staat 40 min. aan per keer. 1200wh per dag dus, over 3 maanden gemeten is 72kwh in 1 kwartaal.

Bovenstaande verklaart dus reeds ~400kwh aan extra verbruik.

Enfin: netto hebben we bijna 30% minder energie verbruikt dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Van het totaalverbruik (7213kwh) hebben we er 1769 zelf opgewekt: bijna 25%.
Het doel voor dit jaar is om 25% minder energie te vebruiken dan in 2020 – en daarmee zouden we dan ongeveer 50% zelf produceren. Niet slecht toch?

Circulaire tafel: symbool voor een productief weekend

Het afgelopen weekend was een zeer productief weekend in Huize Geldsnor. Dankzij een regeling met vrienden kon zoonlief met hen mee naar zwemles, waardoor ik de ochtend vrij had. En daar heb ik gebruik van gemaakt! Ik ben nog altijd bezig met de zolderverbouwing en heb de ochtend besteed aan het plaatsen van deurbeslag. Een klink in een deur is namelijk gewoon erg handig. Wel goed opletten dat je de deur niet dichtslaat voordat de klinken er aan zitten, omdat er ook nog geen gat voor de klink in de deur zat…Maar gelukkig sloeg de deur niet dicht.

Daarna heb ik een ondervloer gelegd op de ontstane kamer, wat dienst doet als mijn kantoor. Het is niet groot, ongeveer 10m2, voorzien van een dakraam en airco (al wordt die pas in mei opgehangen) die ook verwarmt. Mag ook wel, het is nu 16 graden op zolder en dat is een prima temperatuur voor een slaapkamer, maar voor de meeste mensen te koud om echt lekker te kunnen werken.

Na de ondervloer kwam natuurlijk de laminaatvloer. Zorgvuldig uitgezocht op internet. Karwei & Gamma voeren beiden hetzelfde assortiment en zitten allebei net zo ver weg tov. mijn huis. Maar de Gamma was nét goedkoper (jep, noem mij een vrek ;-)). Dus daar gehaald. Inmiddels ligt ook de vloer er in, drempeltje geplaatst en is het nog slechts het plaatsen van de wanden over een paar weken -> eerst moet de schoorsteen weg en dat is sloopwerk en daar ga ik geen nieuwe muren aan blootstellen.

Maar, eindelijk is ook mijn eikenhouten tafel af. Een zeer basic ontwerp, maar wel vrijwel circulair. Ik heb de tafel namelijk gemaakt van de wagondelen wat eerst onze vloer op de benedenverdieping was. Deze planken waren maar liefst 4cm dik en de tafel is dus ook tamelijk zwaar geworden. Ik schat een kilootje of 70. De tafel is afgedekt met een doorzichtig PVC-folie (enkele mm’s dik) wat dan weer niet circulair is maar er wel voor zorgt dat de tafel langer meegaat. Ik ben erg tevreden met het resultaat: nu kunnen we weer prettig met z’n vijven aan tafel zitten én het broodbeleg op tafel zetten.

Al met al was het een zeer productief weekend. Erg content met de resultaten en weer lang en hard gewerkt!

Van fastfood naar slowfood: de pizzasteen

In Huize Geldsnor genieten we van het leven. We zijn veel samen, doen van leuke maar eenvoudige dingen: fietsen, knutselen, picknicken, kamperen. We vinden het heerlijk. Ook lekker kneuterig in de tuin werken en spelen, samen koken. Allemaal fantastisch.

Recentelijk hebben wij een pizzasteen gekocht voor op de bbq. Daar komen lekkere pizza’s vanaf! Heerlijk! Wij maken onze pizza’s aan de hand van de pizzabijbel en dus helemaal met bloem, gist, lang laten rijzen etc.

Op deze manier transformeren we een ongezond fastfood in een gezonde, verse slowfood maaltijd, want er zijn er uren mee bezig. Het is ook direct een gezinsactiviteit geworden.

Qua kosten? Gelijk aan een goede afbakpizza, maar van veel betere kwaliteit!

Kwetsbaar: snappen we het nu eindelijk?

Als er iets duidelijk is geworden de afgelopen twaalf maanden is het wel kwetsbaarheid. De kwetsbaarheid van onze samenleving, gebrek aan solidariteit over langere periodes en ons inleven in anderen. Niet alleen met corona. Nee, veel meer.

Mensenrechten van Oeigoeren, gebrek aan actie en reactie daar op. Maar ook onze eigen toeslagenaffaire is vreselijk, maar er wordt nauwelijks iemand op aangesproken en afgerekend. De vraag is ook of dat een oplossing is.

Maar ook de wereldeconomie is kwetsbaar gebleken. Sancties tegen diverse landen en bedrijven vanwege de bouw van gasleidingen vanuit Rusland door de VS. De energietransitie noopt de Duitsers tot het stoppen met het gebruik van kolen en de inzet van Russisch aard gas.

En deze week kwam een nieuw stuk kwetsbaarheid naar voren: een dwarsliggende boot is schijnbaar een acute bedreiging voor de handel. Hoe kwetsbaar zijn we dan wel niet voor terrorisme in het Suezkanaal? Is dit geen extra argument om weer lokaal te gaan produceren?

Ik hoorde van een bedrijf dat kalenders liet drukken in China. Wat zou dit schelen in kosten? Een halve euro per stuk? Moet je daarvoor de extra vervuiling op willen brengen, en het gebrek aan controle mogelijkheden op arbeid en materiaalherkomst? Of toch gewoon onze eigen drukkerijen gebruiken? Hetzelfde geldt voor plastic speelgoed. Plastic is een wereldmarkt, overal even duur. Zonder handwerk is het product ook even duur. Dus kunnen we niet iets bedenken om het lokaal te maken? Lijkt mij een goed plan. Minder kwetsbaar, meer werk, minder vervuiling. Ik zeg doen. Made in EU.

Rente-op-rente: miljonairskinderen

Er wordt gezegd dat Einstein gezegd zou hebben dat “samengestelde rente het 8ste wereldwonder is”. Het lijkt buitengewoon onwaarschijnlijk dat hij dit gezegd zou hebben, want het is simpelweg een exponentiële mathematische functie die net zo wonderbaarlijk is als enig ander mathematisch fenomeen.

Maar dat neemt niet weg dat het bijzonder interessant is. In Huize Geldsnor hebben wij 3 kinderen, en we hebben natuurlijk financiële afspraken voor hen / met hen (maar dat weten ze nog niet, daar zijn ze te jong voor). Zo zijn wij voornemens om voor de kinderen hun studie te betalen. Middels een studiebeurs-principe: zij lenen het geld van ons en bij afstuderen krijgen ze dit als gift.

Ook voor bijbaantjes en dergelijke hebben wij afgesproken dat ze 1/3e deel vrij mogen besteden, 1/3 moeten sparen en 1/3 moeten beleggen. Dit maakt ze hopelijk vroeg wegwijs met geld. Voorschieten van dingen doen we niet: je spaart er voor en koopt het dan. Je gaat geen lening (voorschieten = lening!) aan, ook niet bij je ouders (behalve dus voor de studie).

Maar we beleggen en sparen ook, tot hun 18e. Ieder maand 10 EUR. Dit houdt in dat als ze 18 zijn er 2160 EUR gespaard is. De minimale rente laat ik even buiten beschouwing. Eventueel spaargeld van bijbaantjes en dergelijke komt daar uiteraard nog bij.
Maar we beleggen ook voor ze. Iedere maand 15 EUR. Dat lijkt niet veel. Dat is zelfs niet veel. Maar ik heb onlangs de grafiek eens doorgetrokken tot hun 65e. Dit is uiteraard een excel-sheet, waar ik waardes kan veranderen. De impact van het rendement is enorm, maar het sheet werkt met 10%. Vrij fors, maar wel het gemiddelde sinds 1926 (zonder rekening te houden met kosten en vermogensbelasting overigens).

En wat blijkt? Ze zijn goed op weg om miljonair te worden tegen de tijd dat ze 65 zijn. En dat met 18 jaar lang inleg van 15 EUR per maand:

Maandelijks rendement op de secundaire Y-as, vermogen op primaire Y-as.

Neem nu mijn oudste dochter: op haar 18e zal de maandelijkse inleg groeien met 79 EUR. Vanaf dat moment is zij natuurlijk de baas over dit geld. En ik hoop dat onze opvoeding ze er dan van weerhoudt om het meteen op te maken: de waarde is namelijk “slechts” 9625 EUR op dat moment. Tegen de tijd dat ze 25 is, is de waarde opgelopen tot bijna 20.000 EUR en het maandelijks rendement 159 EUR.

Flashforward naar haar 40e: op dat moment is de waarde reeds 86.000 EUR en het maandelijks rendement een toch aanzienlijke 711 EUR. Vanaf haar 45e overstijgt het maandelijks rendement reeds de (bruto) AOW uitkering (van 2021).

Op deze manier (mits ze er van afblijven) kan onze bescheiden bijdrage nu een behoorlijke bijdrage leveren aan een financieel onafhankelijke toekomst op jonge leeftijd. Dit geeft ze hopelijk meer vrijheid om hun dromen na te jagen, te genieten van het leven en keuzes te maken waar ze gelukkig van worden. Het idee dat ze later geld achter de hand hebben om te voorzien in basisbehoeftes, lijkt mij heel bevrijdend. Zal het rendement werkelijk 10% zijn? Geen idee. Sommige jaren meer, sommige jaren minder. Maar ze zullen ook zelf geld inleggen op het moment dat er bijbaantjes gaan komen. En ik ga ze leren rekenen…

In ieder geval vond ik het een leuke berekening zo op de vroege donderdagochtend.

Nieuwe auto?

Geldsnor is nogal een “petrolhead”. Ik heb jaren in de automotive sector gewerkt en reisde de wereld over. Ik heb in tientallen, zo niet honderden, verschillende auto’s gereden (meestal huurauto’s, soms auto’s die nog niet op de markt waren). Met het groeien van ons inkomen groeide ook onze auto’s mee.

Op een gegeven moment stapten we over van een klein gebakje & een Octavia-station naar een (veel te) dikke Volvo V90 en een (eveneens veel te dikke) Audi A3 S-line. Allebei de topuitvoeringen. De Volvo was een leaseauto (bijtelling > 1400 EUR per maand!) en de Audi was een private lease. Niet goedkoop.

Ik heb nog steeds een auto van de zaak, een kleine elektrische. Maar ik heb ook een vrij lease-contract. Die kan ieder moment gewijzigd of opgezegd worden. En met 3 kinderen bekruipt steeds vaker de gedachte: waarom zou ik niet gewoon omwisselen? Waarom zou ik dat niet doen?

Maar aan de andere kant: het past. Drie kinderen, plus reiswieg, buggy en luiertas past. We gaan niet ver op vakantie dit jaar, en volgend jaar gaan we met de andere auto op vakantie (iets met een caravan). Dus daar hoef ik het niet voor te doen. Het is puur een gevoel van “ik wil een stoerdere auto”. Een stukje “oude ik”: ik wil een dikke bak rijden. Maar dat ís natuurlijk waanzin.

Gezien de werksituatie waar ik in zit, is het sowieso niet handig om een andere auto te kiezen. Beter kan ik wachten tot dit avontuur voorbij is, zo ergens in september, voordat we enige andere keuze maken. Maar toch…het is 1 van mijn enige gadgets geweest altijd. Blijft een twistpunt. Tot zover de overpeinzing van de dag :-). Bedankt, Luxeofzuinig voor het oprakelen van mijn gadget-liefhebberij 😉

Negatief en da’s positief

Zo, testuitslag binnen: negatief. En dat is natuurlijk heel positief. Helaas voel ik me er niet minder beroerd door, maar het zal wel over gaan.

Ondertussen is de situatie op het werk nog gespannen. Gebrek aan motivatie vergroot mij negatieve gevoelens, maar echt een positieve uitkomst zie ik ook niet meer.

Deze week zal de ontknoping wel volgen. Blijft spannend.

Getest, alweer

Vandaag voor ik meen de zesde keer mijn hersenstam laten schrapen. Gisteravond kreeg ik namelijk plotseling hoestbuien, keelpijn en spierpijn. Ik ben niet bang voor het corona virus: tenslotte ben ik jong, gezond en heb ik geen onderliggend lijden.

Maar onpraktisch is het wel: de kinderen zouden niet naar school en opvang mogen, boodschappen doen is onmogelijk (maar laten we altijd bezorgen). Een beetje spannend is het dus wel, vooral omdat ik me gewoon beroerd voel. Nu maar wachten op de uitslag, zal morgen wel volgen.

Ik ben er zo klaar mee en hoop dat de vaccinaties snel hun vruchten afwerpen!

Op de spits gedreven: slag 1 is voor mij

Gister schreef ik over de situatie op het werk. En daarna heb ik denk ik zes uur aan de telefoon gehangen. De situatie is niet makkelijk, want de patenten zijn uiteraard eigendom van het bedrijf, maar waardeloos zonder de uitvinders.

Ik denk dat we er uit gaan komen door de financiële taken te herverdelen. Ceremoniële functie voor huidige cfo, meer boekhouder dan financieel directeur. Hij staat dan minder in de weg. Niet ideaal, maar dat scenario wil ik nog wel een kans geven. Maandag spreken we verder en kijken we of we alles passend kunnen maken. Ik heb mixed feelings, want vertrek van mij betekent dat onze ceo ook stopt, en onze technische brein eveneens. Einde bedrijf dus. De investeerder die hier veel geld in heeft gestoken(miljoenen) zou dit allemaal verliezen en niet welwillend zijn ons de patenten te verkopen.

Het gaat dus vooral om de “cfo” buiten spel te zetten, ook om de verantwoordelijkheid richting de rest te dragen. Wordt vervolgd…