370 EUR terug van Greenchoice

Geldsnor!

Ons energie-boekjaar liep van juli t/m augustus vanwege verhuizingen. Maar we hebben een keertje een tussentijdse contractaanpassing gehad bij Greenchoice, met als gevolg dat onze contractdatum anders was dan de jaarlijkse afreking. Ons energiecontract liep dan ook af in oktober. En niet in augustus.

Maar na het debacle van de aangekondigde prijsverhogingen (vlak van tevoren, waardoor er geen tijd meer was voor reactie in de zin van overstappen), hebben wij besloten over te stappen. Na meer dan 12 jaar trouwe klant te zijn geweest, hebben we Greenchoice gedag gezegd.

Simpelweg omdat ik vind dat je het niet kunt máken om pas 10 dagen vooraf (het waren er zelfs 9) de prijzen aan te kondigen. We hadden wel een stijging aan zien komen uiteraard. Ik ben niet gek, en ik denk dat mijn reputatie op energiegebied inmiddels voldoende groot is om te zeggen dat ik toch iets weet van deze markt.

Maar een prijs van 1.04 EUR per kwh en 0.70 in het daltarief, vond ik ridicuul. En 3,44 voor een kuubje gas vond ik al helemaal om te huilen!

We gingen dus overstappen, zoveel was duidelijk. Uiteraard naar een dynamisch contract, zoals het een energienerd betaamt. En daar gedijen we goed bij.
Ondertussen moesten we natuurlijk nog wel de voorschotten van augustus, september en oktober betalen. En omdat we niet gerekend hadden op een prijsstijging die dermate achterlijk was, maar wel op “een” stijging, hadden we het voorschot op 100 EUR gezet. In plaats van de 40 EUR die aangeraden was.

En uiteraard waren augustus, september en oktober ook nog een prima zonne-maanden. Een lang verhaal kort: we krijgen 370 EUR terug van Greenchoice!

Dat komt wel goed uit!

Eerlijk gezegd komt me dat nu ook wel goed uit. Want onze voorschotten bij EasyEnergy zijn gebaseerd op jaarlijkse sommen, verdeeld over het jaar. Zonder dat ze onze consumptie echt kennen. Met andere woorden: we zijn klant geworden op 26 oktober en hebben op 1 november de incasso gekregen voor de maand november.

590 EUR. Autsj! Dat betaalden we normaal per jáár! En midden november kwam het voorschot van december er bij: nog een dikke 700 EUR er bij. Autsj! Inclusief de energiecompensatie hebben we 1110 EUR betaald aan voorschotten in november. En dat doet wel pijn…

Gelukkig krijgen we nu in december dus 370 EUR. En naar alle waarschijnlijkheid een verrekening van de maand november ter waarde van ongeveer 400 EUR. Als het voorschot voor januari gelijk gaat zijn aan december kijken we aan tegen energielasten van ~150 EUR voor de maand december.

December zelf zal op energetisch gebied redelijk desastreus verlopen. Het is donker: de zon schijnt nauwelijks tot nu toe. En het is vrij koud, Generatie Z noemt het zelfs winter. We gebruiken dus veel energie om alles warm te houden. Zonde. Maar onvermijdelijk.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “370 EUR terug van Greenchoice”

  1. Ik begrijp dat. Greenchoice schrijft nu. Euro af per maand. Ik verlengde vorig jaar augustus mijn contract met drie jaar.
    Nadeel is dat het contract uitgaat van een gemiddeld verbruik van vorig jaar, waarin ik twee maanden overwinterde in zuid Spanje.
    Dankzij mijn zus, kook ik nu in de elektrische waterkoker mijn afwaswater, en bespaarde daarmee veel gas.
    Ik maak volop gebruik van mijn elektrische panelen en douche kort. Nog 100m3 te gaan tot eind december. Dan heb ik het gemiddelde verbruik van vorig jaar.
    Het is nu 18 graden in de kamer, de droogoven droogt appeltjes op 57 graden, ook ‘s avonds. De oude vertrouwde ferrarismeter en de zonnige zomer geven mij veel financieel plezier. Tot 2025. Maar wie weet, het is al een paar keer verlengd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *