550 kilometer

Geldsnor!

550 kilometer. Dat is het getal van de dag. Vandaag ga ik 550 kilometer autorijden. Verspilling? Wellicht. Ook al doe ik het elektrisch. Noodzakelijk? Wellicht niet.

Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik nog veel grootouders heb. Maar ze wonen niet in de buurt. Of beter gezegd: ik woon niet in de buurt, want ik ben degene die in het zuidoosten is gaan wonen. Ons gezin & familie is sowieso nogal uitgewaaierd, van de Kop van Noord Holland, tot Groningen, West-Brabant, de Achterhoek en Zuid-Limburg.
De meesten zie ik nooit, anderen zelden en nooit uit vrije wil. Met mijn eigen broer en zussen deel ik weinig historie , anders dan dat ze toevallig uit hetzelfde geboortekanaal komen. De eerste ging uit huis toen ik 10 was, de laatste toen ik 14 was. Heel veel (goede) herinneringen heb ik niet aan de jaren dat ze nog thuis woonden. En überhaupt nauwelijks herinneringen aan de tijd dat we allemaal thuis woonden.

Daarna zijn ze zelden nog thuisgekomen: we hebben ook geen “ouderlijk huis” in die zin. Mijn ouders vonden het nodig om regelmatig te verhuizen.

Desniettegenstaande (mooi woord toch?) heb ik met mijn grootouders wel een goede band. Ik spreek ze regelmatig. Maar we wonen wel meer dan 135km uit elkaar. En met het ouder worden van hen wordt het steeds lastiger. En de hele pandemie maakte het natuurlijk niet eenvoudiger. Eerst konden we daar niet op bezoek, en nu kan dat wel. Maar nu heb ik 3 kinderen en de jongste is een baby – en dat is voor haar best een eindje rijden.

Ons nieuwe huis hebben opa & oma nog niet gezien. Een auto hebben ze niet (meer), en met de trein naar ons toe was vóór de pandemie al wel een uitdaging: een kleine 2,5 uur zijn ze wel onderweg en dan nóg moet ik ze 15 minuten verderop ophalen van het dichtstbijzijnde treinstation. Nu is het domweg onverstandig en oncomortabel: het is koud, opa is soms de kluts kwijt en oma is angstig.

Dus: ik ga ze morgen ophalen én terug brengen. En dat is dus een afstand van 550 kilometer.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “550 kilometer”

 1. Geniet er maar van, zolang het (nog) duurt. Dit soort herinneringen kan je je kinderen maar kort meegeven. Heb zelf nog actieve herinnering aan 3 van mijn overgrootouders. Toch mooi, nog geboren voor 1900.

 2. Herkenbaar!

  Met Opa heb ik ook heel wat kilometers achter mij in zijn auto.
  Eerst met de trein, (4 keer overstappen) dan bij aankomst wat eten, en dan reed ik hem terug naar de Achterhoek.
  Altijd een mooie rit door de Betuwe, met de meest mooie en waardevolle gesprekken onderweg.
  Helaas is Opa er niet meer, maar deze ritten koester ik nog steeds.
  Nog even en ik moet mijn ouders gaan rijden..

  Hopelijk heb je/hebben jullie een mooie dag gehad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *