6 maanden lang een dynamisch contract én zonnepanelen

Geldsnor!

Zoals bij de vaste lezers bekend: Geldsnor is energie-nerd, grootverbruiker én energiespeculant. We verwarmen primair met de airco, rijden vooral elektrisch en gebruiken dus heel veel elektriciteit.
Maar we hebben ook 32 zonnepanelen die het prima doen: doorgaans 10.000kwh per jaar en soms aanzienlijk meer.

Sinds eind oktober hebben wij een dynamisch energiecontract. Dit wel zeggen dat we ieder uur een ander tarief betalen voor elektriciteit en dagelijks een ander tarief voor gas. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat het gastarief me zal jeuken: het verbruik ligt erg laag. Het afgelopen half jaar bijvoorbeeld slechts 250m3, waarvan de helft in december…Dit vanwege de combinatie met lage temperatuur (en daarmee minder efficiënte airco) en het vooruitvloeiende feit dat met de CV-ketel stoken voordeliger en milieuvriendelijker was.

Anyway: ik heb nu 6 maanden mijn dynamische contract! Hoe bevalt dat?

Dat dynamische contract bevalt goed!

Toegegeven, zoals ik al eerder heb geschreven: een dynamisch contract is niet voor iedereen geschikt. Als je maar weinig energie verbruikt en ook maar weinig kán schuiven met je verbruik, dan heb je er niets aan. Er valt dan weinig te verdienen maar wel iets te verliezen.

Want normale mensen en huishouden hebben het gros van hun verbruik op de duurste momenten van de dag: in de ochtend en avond. Zie hieronder een typisch prijsverloop van een dag in de lente. De nacht is geprijsd rondom het gemiddelde, en de ochtend is iets duurder. De middag is (vanwege de invloed van zonnestroom) flink voordeliger, maar in de avond is de elektriciteit bijna 40% duurder dan het gemiddelde op die dag.

Maar, in Huize Geldsnor ligt dit anders. Wij verbruiken véél stroom en kunnen heel veel spelen met ons verbruik. Auto’s opladen als de stroom goedkoop is, wasmachines en vaatwassers kunnen uitgesteld worden etcetera.

Hoeveel scheelt dat dan zoal? Nou, veel. De volatiliteit (op 1 dag) kan énorm zijn. Het gemiddelde prijsverschil bedraagt bijna 15 ct (tussen het duurste en goedkoopste moment op een dag). Maar dat getal kent een enorme spreiding. Het klinste prijsverschil is 3.3ct, het grootste prijsverschil (op 1 dag!) is 42.7 ct.

De grafiek begint eind oktober 2022 en eindigt op 30 april 2023. Duidelijk is de piek te zien in december. Alle tarieven excl. btw en energiebelasting.

Met een dynamisch energiecontract kun je daarvan profiteren. Het geheim is tweeledig: het is het vermijden van de piekprijzen, en het gebruiken van de laagste prijzen. Het gemiddelde tarief hierboven ligt op 17.4ct. Mijn gerealiseerde tarief is 15.2ct: een verschil van bijna 13%!

Leuk weetje: niet 1 dag is het tarief ook maar in de buurt gekomen van het prijsplafond. Dus het dynamische contract heeft ook nog eens veel belastinggeld bespaard.

Dynamisch contract en zonnepanelen

Maar natuurlijk heb ik ook zonnepanelen. In de winter is dat leuk: stroom is duur en levert veel geld op. Op sommige lentedagen is de stroom echter meer dan waardeloos. Ja, ik moet dan betalen om te leveren aan het net. Op die momenten probeer ik zoveel mogelijk stroom te gebruiken (want dat zijn de “goedkoopste momenten”.).

Je ziet nu duidelijk terug dat de zonnestroom minder geld oplevert. Zonnestroom levert in de winter veel euro’s op, al is het volume klein.

Ons energieverbruik nu is dan ook vooral ingesteld op het gebruiken midden op de dag (zodat we de goedkoopste momenten gebruiken) en maximaal terug te leveren in de ochtend en tegenwoordig (in dit seizoen) in de avond. Want dan levert zonnestroom juist véél geld op.

De totale prijs voor elektra is een stuk goedkoper dan het goedkoopste contract, die nét onder de prijsplafonds liggen. Met BTW en energiebelasting betaalde ik gemiddeld iets meer dan 30ct ipv. 40ct. En dat is op ons volume een flink verschil.

Om nog maar te zwijgen van de exorbitante tarieven die Greenchoice me wilde rekenen vanaf oktober; 1.04 EUR per kwh op hoogtarief en 0.70 op het laagtarief…

Qua gas kan ik heel kort zijn, zonder grafiekjes. Ik heb 212 EUR (totaal) betaald voor 246m3, waarvan 50% in december.

Vooruitblik

De komende maanden zal het dagtarief steeds lager liggen: de zonnestroom wordt op de duurste momenten waardelozer. Dat levert kansen op om het overdag te gebruiken (maar geloof me: het enige apparaat wat de stroom op kan eten is de auto). In de avonden kunnen we steeds langer zelfvoorzienend zijn (omdat de zon langer op is).

Hoe het daarna richting de winter gaat? Er is zóveel zonnestroom bijgeplaatst dat ik verwacht dat we in de aankomende winter meer stroom produceren dan dat we in eerdere jaren in de zomer deden. De tarieven zoals afgelopen december zie ik niet meer terugkomen. Ondanks de sluiting van de kerncentrales van België en Duitsland.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

21 gedachten over “6 maanden lang een dynamisch contract én zonnepanelen”

 1. Ik twijfel nog of we ook een dynamisch contract nemen. Over een maand krijgen we een slimme meter. Ons gasverbruik is heel wisselend. We hebben twee manieren van stoken en kijken per keer wat het goedkoopste is. We hebben geen elektrische auto oid, maar werken wel veel thuis waardoor we goed kunnen schuiven met het aanzetten van apparaten.

  1. Teruglevering vindt plaats tegen hetzelfde tarief als levering. Ieder uur en iedere dag en seizoen krijg je een ander bedrag. Zomerproductie wordt dus niet weggestreept tegen winterverbruik.
   Maat ons nettoverbruik per jaar is 4000kwh, en daarmee is het gemiddelde tarief van belang: krijg ik voldoende voor de 10000kwh die ik produceer en kan ik voldoende profiteren van de lage tarieven om goedkoper uit te zijn?
   Tot nu toe ruimschoots ja.

   Overigens wordt aan het eind van het leveringsjaar de netto energiebelasting verrekend met de voorschotten. Ik krijg dan 1000 eur terug.

   1. Dus als ik het goed begrijp je gebruik je zelf 4000 kwh per jaar en dat valt onder de saldering, waar je dus op jaarbasis geen belasting en btw over betaald, daarboven lever je de rest wat je opwekt terug en krijg daar de terugleververgoeding voor die elke dag opnieuw bepaald wordt voor alle verschillende uren van de volgende dag.

   2. Nee. Ik gebruik 14000 per jaar, 10000 maakik zelf. De salderingsregeling is op tarief voor levering (bij iedereen) en dus altijd wat je op dat moment betaalt: met dubbel tarief is stroom in het weekend minder waard dan doordeweeks.
    Salderen gaat eigenlijk alleen over de energiebelasting per kwh en die btw.

   3. Ik ben net als jij, snor, een groot fan van de dynamische tarieven. Jouw verhaal is mijn verhaal.

    Toch overweeg ik de komende maanden over te gaan op een halfjaar contract met vaste tarieven. Ik zie gebeuren dat we deze zomer fors moeten betalen voor teruglevering van onze zonnestroom. Ik heb.al.een dag meegemaakt dat ik tot 23 cent per geleverde kWh moest BETALEN.

    Dan is een half jaartje salderen, en dus lekker s nachts de airco aan omdat je overdag toch genoeg teruglevert, misschien wel eens veel voordeliger.

    Wat jij?

   4. Mogelijk, maar een aantal parameters missen. De productie is in de zomer niet echt hoger (april heeft zelfde zonkracht als augustus maar is koeler). En die 23ct is voor een kort moment op de dag.
    Bovendien bereid ik me voor op afschaffen van salderingsregeling. En in het zomerseizoen maak ik veel meer stroom dan ik verbruik. Dan is het geen salderen meer, maar teruglevering. En ik krijg het nog steeds voor elkaar om duurder te leveren dan de terugleververgoedingen op ouderwetse contracten.

   5. Toch maak je daar een denkfout Snor!
    Als je zegt dat je voor hogere tarieven teruglevert dan met een regulier vast contract, ga je alleen uit van de dynamische teruglever-opbrengsten.

    En daar gaat je redenatie fout. Ik leg het uit:
    Morgen is van 12 tot 16 uur stroom gratis. Alles wat ik dan dynamisch teruglever, levert me niets op. Maar als ik mag salderen, dan levert me die stroom per saldo dus wél wat op. Want ik verbruik bijv. de volgende ochtend stroom die ik niet hoef te betalen vanwege het salderen. Stel dat ik 39c/kWh betaal, dan krijg ik dat bedrag dus eigenlijk terug.

   6. Gisteren weer 85 kWh teruggeleverd tegen een dynamische prijs van gemiddeld -2 cent. (We waren niet thuis en konden niet zelf stroom gebruiken)

    Het wordt steeds duidelijker: in de zomer met deze dynamische tarieven ben je gek als je niet overstapt op regulier salderen met een gewoon contract. Tenminste: als je zonnepanelen hebt.

   7. Mwoah, ik zal er deze week op terugkomen.
    Echter, de prijs lag zaterdag op het dieptepunt (1 uur lang) op -1,55ct. De rest van de dag was de prijs hoger.

 2. Wij hebben nu ook een dynamisch contract, met 4000 verbruik en 3000 opwek met zonnepanelen. Binnenkort 1 elektrische auto (ca 25000 km per jaar). Dilemma wat ik heb: wel of niet zonnepanelen bijplaatsen? Met soms negatieve tarieven en de gemiddeld toch wel lage tarieven bij zonnige dagen vraag ik mij af of een investering er enigszins uit kan in dit geval.

  1. De elektrische auto gaat 6000kwh per jaar verbruiken, schat ik. Weet natuurlijk niet wat voor auto. Maar met name in de ochtend en avond, maar ook in de winter en najaar ga je er veel op verdienen. Wel een begrijpelijk dilemma.
   Belangrijke vraag: gaat het alleen om geld? Ik hoop van de week een blogpost er over te schrijven.

   1. Een ‘simpele’ Opel Corsa E. En nee, het gaat niet alleen om geld maar als de panelen >10 jaar duren om terug te verdienen hou ik het liever op een groen dynamisch contract met Easy Energy. Zeker gezien veel zonnepaneel installateurs ook niet om werk verlegen zitten en dat de investeringskosten niet ten goede komt. Dan investeer ik liever in iets anders (duurzaams).
    Met de opmerking dat ik bij mijn werkgever eveneens kan laden voor 20 cent/KWh, huidig prijspijl, op die dagen dat de dynamische tarieven juist erg hoog zouden komen te liggen.

 3. Ben wel benieuwd naar je berekening die bewijst dat met gas stoken in december beter is voor het klimaat.
  Ik kom achterop het bierviltje namelijk ergens anders op uit:

  125m3 x 9,6kWh energie = 1.125 kWh warmte ingebracht (9,6 is zeer positief geschat, overigens)
  125m3 x 1,8kg/m3 = 225kg CO2 afdruk december
  225kg / 1.125 kWh = 0,18kg CO2/kWh

  Een kolen/gas verhouding in de energiemix van 25/75% levert zo’n 0,50 CO2/kWh op en is grijs.

  Als jouw airco in december een COP van 3 of beter haalde, dan breng je met 1kWh minimaal 3kWh in. Dus dan is er 0,50/3 = 0,167 kg CO2 uitgestoten.
  Pas vanaf een COP onder de 2,77 is jouw hr ketel efficiënter (0,50/0,18), mits je een rendement van 9,6kWh uit een m3 gas haalt thuis en uitgaat van 100% grijze stroom.
  En die situatie is er niet want je haalt praktish eerder 8,5kWh uit een kuub en de energiemix is niet volledig grijs, zelfs niet in december.

  1. Van de 110m3 is 96m3 gestookt in de koude periode met dikke vorst. Een cop van 3 haal ik niet met nachttemperaturen van min 5 tot min 10. De overige periodes heb en we gestookt met de airco. In die nachten was het ook windstil.

 4. Een inspirerend en vooruitblikkend verhaal. Wat ik niet begrijp, is dat je gaat betalen voor teruglevering. HMNGW! ( Het moet niet gekker worden!). Daar is toch een schakeling voor te bedenken die je panelen op ‘uit’ zet? Beter nog, buffersystemen. In 1985 rekende ik bijvoorbeeld al aan een systeem bij een melkveehouderij met windmolen, die bij veel wind, een ijsmachine aanzette om op een later moment met het ijs de koe-melk te koelen.
  Dit vraagt wel veel investeringen en het is m.i. treurig dat daar de afgelopen jaren met ‘gratis’ geld, door de overheid niet op is ingespeeld.

  1. Zo’n schakeling op 10kw vermogen wil ik niet zelf knutselen. Maar er moet een oplossing voor mogelijk zijn. We laden nu de auto’s op en kijken goed naar wasmachine en vaatwasser, bij lagere temperaturen ook naar de verwarming. Dat is nu niet nodig. Evt komt er een boiler…

 5. Hallo Snor, mooi verhaal zo. Wat hierin cruciaal is is dat je genoeg met de energie kan gaan sturen. Uit eigen berekeningen kom ik op een gewone gebruiker dat een dynamisch energiecontract pas uit kan wanneer het netto verbruik hoger is dan 1900 kWh per jaar. Dat betekent dat wanneer je richting nul op de meter en helemaal bij energiepositief een dynamisch contract duurder is dan een vast contract.
  Bij netto teruglevering is een vast contract met hoge terugleververgoeding zoals bij Powerpeers á 20 ct/kWh een beter verdienmodel.
  Wanneer er een hoog verbruik en hoge opwek is dan kan het ook heel erg interessant zijn om een batterij erbij te gaan zetten om op te slaan / in te kopen wanneer de prijs laag is en te gebruiken / terug te leveren wanneer de prijs hoog is. Hierbij moet dan wel een minimaal gemiddeld prijsverschil gehaald worden van 12ct/kWh om de investering in de batterij terug te verdienen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *