Aegon: een kleine positie, maar ze belonen me wel

Geldsnor!

Disclaimer: onderstaande is geen beleggingsadvies. Ik heb een kleine positie Aegon (270 stuks).

Recentelijk heb ik een kleine positie in Aegon verworven. Ik heb op 30 december 270 stuks gekocht tegen 4.763 EUR. Waarom? Omdat ik geloof dat ze een lange-termijn voordeel opleveren en op korte termijn ondergewaardeerd waren.

Aegon keert een jaarlijks dividend uit, zoals alle “financials”. Zoals het een goed Europees bedrijf betaamt is Aegon nogal springerig met zijn dividend. Dit in tegenstelling tot de Amerikaanse bedrijven, die veel consistenter zijn met dividend, zoals collega-blogger De Kleine Kapitalist al uit de doeken doet.

De dividenden schommelden tussen de 29ct en 12 ct. Met soms een “cut” van bijna 50% van jaar-op-jaar. In 2022 was het 20ct per aandeel. Bij een uitkering van 20ct per jaar is het dividend-rendement bij mijn GAK van 4.763 een mooie 4.2%. Niet slecht!

Maar wat blijkt: de lieverds gaan aandelen inkopen. Niet héél veel. Voor een bedrag van 42.5 miljoen EUR. Dat zou ongeveer 8 miljoen aandelen betekenen. Ze doen dit in de periode van 9 januari tot 30 januari. 15 handelsdagen dus en daarmee 533.333 stuks per dag (ongeveer).
En dat is een mooie steun in de rug: het is een verhoging van het handelsvolume met ongeveer 10%. En daar worden wij, beleggers, blij van. Maar ook van de achterliggende reden: de aandelen worden ingekocht om in te zetten als compensatie voor het personeel.
En daar word ik ook blij van. Op de eerste plaats vind ik het prettig dat het personeel kan meeprofiteren van de winst, doordat ze aandelen krijgen (met welke constructie dan ook). Maar ook als competitief voordeel: door te kiezen voor een gedeeltelijke beloning met aandelen kun je wellicht de loonspiraal onder controle houden. En dat is in deze tijden niet onprettig.

Op het moment van schrijven (12 januari, 10 uur) is mijn investering reeds 6% meer waard geworden. Niet slecht, te meer omdat we mogen verwachten dat we dit jaar ook nog eens een mooi dividend-resultaat mogen verwachten!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

2 gedachten over “Aegon: een kleine positie, maar ze belonen me wel”

  1. Bij aandelen inkoop van bedrijven is het vaak o.a. voor personeel. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het gepeupel op de werkvloer ze krijgen. Meestal is dit alleen voor de top.

  2. Deze reden is niet zo nobel als het klinkt. Wat er gebeurt is dat ze aandelenopties of performance gerelateerde aandelen geven aan werknemers, waarvan verreweg het grootste gedeelte aan senior management. De gemiddelde werknemer in de onderkant of het midden van het bedrijf komt hier meestal niet voor in aanmerking.

    Dit verwatert het aantal uitstaande aandelen aangezien er nieuwe aandelen gecreëerd worden zonder dat de intrinsieke waarde van het bedrijf stijgt. Om beleggers hiervoor te compenseren is het wel zo netjes om met kasgeld eens in de zoveel tijd een gelijkwaardige hoeveelheid aandelen terug te kopen uit de markt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *