Afscheid na lange tijd: adieu, Rabobank

Geldsnor!

Al meer dan dertig jaar ben ik klant van de Rabobank. Mijn ouders maakten deze rekening lang geleden aan een ik heb deze altijd aangehouden als mijn persoonlijke rekening. Bij ons zijn de financiën namelijk zo geregeld dat alle inkomsten op een gezamenlijke rekening komen, en ook het gros van de afschrijvingen.

Op onze persoonlijke rekening komt dan alleen ons zogenaamde zakgeld. Dit besteden we zonder overleg en dus zonder toestemming van elkaar, als je het zo wilt zien. En daar had ik dus deze Rabo rekening voor.

Maar hoe ouder ik word, des te meer ik zie dat de wereld vooruit moet. De Rabobank ziet verder schaalvergroting en exploitatie van het land als oplossing, en ik als één van de oorzaken. Nee, ik verguis boeren niet. Juist niet. Zij zijn evengoed slachtoffer van het systeem: schaalgrootte is nodig om iets over te houden aan je harde werk. En de Campinas van deze wereld dwingen vervolgens lagere prijzen af. De bank wil je grotere stal wel financieren en ForFarmers wil met alle liefde veevoer leveren. De boer is slechts de middleman…

In mijn continue streven naar een betere wereld hoort mijn lidmaatschap en klant-zijn van de boerenleenbank er niet meer bij. Het is een kleine stap, en het verandert natuurlijk geen klap. Maar vele druppels maken een oceaan.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Afscheid na lange tijd: adieu, Rabobank”

  1. Grappig ik zit er ook over te denken, eigenlijk heel erg. Het was een bank voor boeren en door boeren opgericht in Gemert…..

  2. Ik was al klaar met de Rabobank zon 50 jaar geleden. Zowel mijn ouders ,mijn broer en ik hadden er een betaalrekening en spaarrekening. Ik was net 20, had een een baan en een behoorlijk bedrag qua geld op mijn spaarrekening staan. Op een middag liep ik samen met mijn broer het filiaal in en wilde een klein bedrag van mijn betaalrekening halen, ik wist dat ik wat rood stond, maar de volgende dag zou mijn loon komen. toen ik het bewuste bedrag genoemd had , schoof de vrouw achter de balie een briefje terug met daarop de tekst, je staat dan rood hoor, eh ja dat weet ik antwoorde ik en zei dat morgen mijn loon kwam en het dus maar voor een dag was. Nou, ik ga je get geld niet meegeven was het antwoord. Pardon, , hoe zo niet, nou ja rood staan moet je niet willen op jouw leeftijd. Mevrouw als u goed kijkt ziet u dat morgen mijn loon komt en dat er ook behoorlijk wat op mijn spaarrekening staat (dat stond vast dus daar kon ik niets vanaf halen) maar ze kon dus zien dat ik in staat was mijn roodstand snel weer om te zetten in de plus. Nou niets mee te maken, was het antwoord. Toen ging mijn broer er zich mee bemoeien, en zei nou mevrouw als u klanten zo behandeld dan sluiten wij beide hier onze rekeningen en komen morgen ons geld halen. Inmiddels stond het halve dorp zowat in het kleine dorps filiaal en werd mevrouw behoorlijk zenuwachtig en goh toen kon ik ineens wel mijn geld meekrijgen. Maar zo gauw als ons beider spaargeld vrijkwam hebben zowel mijn broer als ik onze rekening bij de Rabobank opgezegd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *