AH Premium: geactiveerd

Geldsnor!

Al eerder schreef blogger Luxe of Zuinig uitgebreid over AH premium. En heb ik daar verder weinig aandacht aan besteed of actie op ondernomen. Tot afgelopen vrijdag. Ik had weinig te doen en nergens zin in en zat alleen op de bank. Ik opende uit pure verveling de AH app, en ben me op dat moment gaan verdiepen in AH Premium.

Zoals gezegd is er al uitgebreid over geschreven. Wat het kost, wat het oplevert. En ik heb al snel de conclusie getrokken dat het helemaal niets kost. En dat is vrij eenvoudig: AH Premium kost 12 EUR per jaar. Onze bezorgbundel (wij komen zelden in de supermarkt) kost 120 EUR. En hier krijg je 10% korting op. 10% van 120 is natuurlijk 12: en de bundel is dus gratis.

De rest is pure winst!

Koopzegels van AH

Ik baal achteraf als een stekker. Wij deden nooit aan koopzegels. Simpelweg niet in verdiept. Blijkt het gewoon een razendgoede deal te zijn! Voor iedere euro die je besteed mag je een koopzegel kopen, van 10 cent. Bij 1000 EUR boodschappen mag je dus voor 100EUR aan zegels kopen. Je betaalt in totaal 49 EUR per boekje aan zegels (490 zegels dus). Maar je krijgt 52 EUR terug. Dat is 6.1%!

Met AH Premium mag je het dubbele aantal zegels kopen. Dat is nog steeds 6.1% rendement, maar je kunt wel meer “inleggen” in dit spaarpotje.

Vanaf 7 juli dit jaar hebben wij bij de AH voor 2254.03 EUR aan boodschappen gedaan. 91,3% hiervan is bezorgd. De rest is gekocht in de winkel en betrof dan weer voor 98% boodschappen in de vakantieperiode. Slechts 1x zijn we bij de AH geweest om iets te halen wat we vergeten zijn.

In ieder geval: 2254 EUR geeft ons de gelegenheid om voor 225,40 EUR aan zegeltjes te kopen. Dat zijn 4,6 boekjes vol. Die zijn per stuk 52 EUR waard: 239,20 EUR in dit geval. De winst door koopzegels te kopen is dus 13,80 EUR.
Met AH Premium hadden we voor 450,80 EUR aan zegels mogen kopen, voor een winst van 27,60 EUR.
Zelfs zónder bezorgbundel zouden we AH Premium dus al in een half jaar hebben terugverdiend.

Korting op biologische producten

Nu komt echter het grootste feitje: je krijgt korting op biologische producten. En wij kopen per week ongeveer 3 pakken biologische yoghurt. 150 per jaar. Tegen 1.09 EUR per stuk kost dit op jaarbasis 163,50 EUR. Met een standaard korting van 10% op biologische producten is dit 16,35 EUR.

En uiteraard hebben we een baby. En hoewel zij meer en meer mee-eet met wat de pot schaft, gaan er in de avond toch vaak potjes in. Die eet ze goed, en heel eerlijk gezegd scheelt dit best een hoop gedoe in de avond om alles te prakken en te malen. Zo’n potje kost 99ct, en met Premium krijgen we (omdat we dat biologisch kopen) 10 ct korting. 3 EUR per maand. Hetzelfde geldt voor de Organix Maïs knabbels (40 cent, maar daar doen we weken mee) en iets wat we als gezin graag eten, de Tortilla wraps van Santa Maria waar we 25ct korting op krijgen. Die eten we wellicht 2x per maand.
Bovenstaande levert per maand al ongeveer 4 EUR op.

Persoonlijke Bonus Box

Iedere week hebben we andere producten in de persoonlijke bonus box. Normaal mag je er 5 activeren, als Premium lid (alle) 10. Die zijn niet altijd relevant. Maar voor deze week, als voorbeeld, staat er kipfilet (voor op brood) in. 34 cent korting.
Ook Bolletje Knäckebrod, van die ronde. Die vind ik héérlijk, en daar krijgen we nu 24 cent korting op. Gehakt gaat voor 52 cent per pond minder (en zullen we deze week 6x kopen, want dat kan goed in de vriezer) en een paprika mix 40 cent goedkoper. Paprika wordt hier nogal veel gegeten, want de kinderen vinden dit ook een lekker tussendoortje.

Ook de afbakpizza’s (nu we tijdelijk minder tijd hebben om deze zelf helemaal te maken en de achterwand van de keuken nog niet geplaatst is en deeg maken dus wat meer voorzichtigheid nodig heeft) zijn in de aanbieding. 3,09 EUR goedkoper per 3 stuks. Dat worden er dus 6.

Voordeel deze week: 1x kipfilet, 4x knäckebrod, 6x gehakt, 1x paprika mix en 6x pizza: 11 EUR korting deze week. (Toegegeven: deze 5 aanbiedingen hadden we altijd kunnen kiezen, ook zonder premium)

Conclusie: AH Premium, wat levert het ons op?

Zoals gezegd is de korting op de bezorgbundel reeds voldoende om AH Premium verder niets extra te laten kosten.
De koopzegels zullen ons op jaarbasis een kleine 60 EUR opleveren, ipv. 30 EUR zonder AH Premium.
De korting op biologische producten per jaar zal een kleine 50 EUR zijn en de persoonlijke bonus box…Wel, dat kan nog wel eens het meest interessant zijn. Met goed plannen kan dit zomaar een paar honderd EUR per jaar opleveren.

Dit hoort ook bij mijn plan om volgend jaar goedkoper uit te zijn met de boodschappen dan dit jaar, ondanks de groeiende kinderen en oplopende inflatie.

Waarom doet Albert Heijn dit?

In principe zou je denken dat extra korting ook extra marge kost. En dat is ook zo. Het kost Albert Heijn marge om ons meer korting te geven. Maar dat is slechts op het eerste gezicht. Want er spelen meerdere dingen mee:

 1. Zij hopen dat wij meer kopen bij de Albert Heijn. Liever 10% marge op 120 EUR dan 20% marge op een tientje.
  Ze hopen vooral bij het bezorgen ook dat wij méér tegelijkertijd kopen. Dit maakt de relatieve bezorgkosten per levermoment veel goedkoper.
 2. Het levert ze data op: wat kopen we wel en niet, waar valt mee te sturen? Ze geven zelf aan dat door Persoonlijke Bonus Box items te selecteren ze “betere en persoonlijkere aanbiedingen” kunnen geven. De data wordt dus verwerkt. Niet alleen voor ons voordeel. Het is geen filantropische instelling. Nee, punt 3 is denk ik de belangrijkste reden:
 3. Als je een beter inzicht hebt in wat je wanneer het meest verkoopt én hoe je dit het best kunt beïnvloeden, dan kun je betere prijsafspraken maken met leveranciers. Zo kan het interessant zijn om bij veel aanbod van iets de vraag te verhogen door meer korting te geven aan specifieke klanten, zodat je voorraden afnemen en je andere producten kunt opslaan. Je kunt er ook voor zorgen dat productne met een lagere marge wellicht minder worden verkocht, door een alternatief met een hogere marge met meer korting te verkopen. Of om bepaalde omzetafspraken met geselecteerde leveranciers na te komen. Zeker aan het eind van het jaar kan het interessant zijn om bepaalde merken meer aan te bieden. Want reken maar dat de Albert Heijns van deze wereld afspraken hebben met de Douwe Egbertsen, Nestlés, Danone’s, Unilevers en Heinken, Coca Cola’s & Pepsi’s van deze wereld om bepaalde omzetten te behalen en een bepaalde productmix te voeren.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

10 gedachten over “AH Premium: geactiveerd”

 1. Dag Geldsnor,
  Mooi dat je dit weer doorgerekend hebt. Ook net dit weekend AH Premium aangeschaft 😉
  Ik zit er precies zo in als jij… ook nooit zo verdiept in de koopzegels, maar het is gewoon toch interessant, nu de rentes op spaarrekeningen nihil zijn. En ik ga de opbrengst van de kooppunten ook meteen weer als korting op de boodschappen gebruiken. Hoewel ik me kan indenken dat het wellicht voor andere mensen juist beter werkt om hier een extraatje van te financieren.

 2. Ahhh, jij bent ook overstag! Maar zoals je zelf ook berekend is het simpelweg een goede deal. De vraag is alleen…… voor hoe lang blijft het resultaat zo rooskleurig 😉 Dat is iets waar we even op moeten letten.

 3. Ik had de kosten van AH premium er al uit, met de korting op bezorging bij een jaarabonnement. Dus wat dat betreft is het goedgekomen.

  Ik was ook even getriggerd door het sparen van koopzegels, maar ook weer snel teruggezet op m’n plek door ‘hoe het werkt’. Je kunt het spaartegoed namelijk niet online verrekenen met je boodschappen en ook niet op je rekening laten storten. Ik kan het in de winkel verrekenen met m’n boodschappen of cash laten uitbetalen.
  – aangezien ik nooit ‘grote’ boodschappen doe in de winkel, zal ik zelden 50+ euro uitgeven en dus ook niet kunnen verrekenen.
  – als je cash wil ontvangen bij de informatiebalie, moeten zij daadwerkelijk wel cash hebben, iets wat bij onze AH dus op inschrijving gaat aangezien de cashflow niet gelijk loopt met de wens tot uitbetaling van de klanten.

  Kortom: ik ben weer gestopt met sparen omdat ik niet makkelijk bij m’n ‘eigen geld’ kan komen. Bizar dat het niet online verrekend kan worden.

  1. Wij zullen af en toe weer naar de winkel gaan voor wat boodschappen om ze in te wisselen. Dat is inderdaad wel een nadeel. Hopelijk gaan ze daar in de toekomst nog iets aan doen…

 4. Ik overweeg ook AH premium te nemen. Ik schreef er een blogje over, vandaag gepubliceerd. Dat blogje had ik al even in voorbereiding nadat generatiegenoten van jou de premium geactiveerd hadden (mijn dochters en schoonzoons). Ik had het er onlangs met mijn schoonzoon over (bouwjaar 1987 ;-). Hij vond het een leuk onderwerp voor mijn blog en dat is het ook! Ik ben benieuwd wat het mij oplevert en ook of deze regeling wegens doorslaand succes aangepast gaat worden en daardoor minder aantrekkelijk wordt voor mij als zuinige alleenstaande.

  1. Wat ik mij nog afvraag: betaal je die 12 euro in één keer? En krijg je méér aanbiedingen in je bonusbox? Ik krijg nu 10 aanbiedingen in mijn bonusbox waaruit ik er 5 mag kiezen. Valt er dan ook meer te kiezen? Er zijn nogal wat bonusbox aanbiedingen die ik nauwelijks de moeite waard vind.

   1. Hetzelfde aantal aanbiedingen. Helaas niet meer. De aanbiedingen worden persoonlijker als je vaker bij ah koopt, en als je bepaalde kiest of niet kiest.
    En die twaalf euro betaal je in één keer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *