Alles piept en kraakt, zelfs mijn dakraam is van binnen bevroren

Geldsnor!

Het is koud buiten. Het is een mini-wintertje. Op het moment van schrijven, zijnde maandagochtend om 8:55 is het buiten iets meer dan 5 graden onder nul. En het is natuurlijk al langer aan de frisse kant. Akelig.
Het is dan ook fors afgekoeld in de woning. Beneden houden we de temperatuur tussen de 16 en 18 graden. Het mág best verder afkoelen ’s nachts, maar dat doet het nauwelijks. Boven, op de eerste verdieping, is het al een stukje frisser: tussen de 12 en de 14 graden.
De slaapkamerdeur van Oudste Dochter klemt, de andere deuren piepen en kraken een beetje. Het piepen en kraken komt van de slechtere passing van de scharnierpennen in de scharnieren: het ronde ijzer van de scharnieren krimpt iets verder dan de pin die er in valt.

Het klemmen van de deur van mijn dochter komt doordat we stalen kozijnen hebben. Die krimpen aanzienlijk meer bij lage temperaturen dan de massieve houten deur die er in hangt. Dit is overigens een jaarlijks terugkerend fenomeen. En bovendien iets waarvan ik iedere keer weer denk: met mijn bandschuurmachine is het zó opgelost.

Op de badkamer is het ongeveer 16 graden; daar is 1x per dag de elektrische verwarming aan. De vloerverwarming daar (elektrisch) hebben we uitgeschakeld. Dat is écht een energieslurper, en dat voor een zeer beperkt tijdsbestek. Doen we voorlopig dus niet meer.

Op zolder: daar is het écht koud. Dat is het slaapvertrek van Oudste Zoon, en mijn kantoor. Gescheiden door een hal en een deur (nouja, 2 deuren dus). Op zijn kamer schat ik het nu een graadje of 11. Hij heeft triple glas in zijn dakramen. Op mijn kantoor was het vanochtend…9.2°C! Inmiddels is het iets opgewarmd tot 9.5°C. Maar ik geef me nog niet gewonnen. Ik wil geen verwarming aanzetten. Zeker niet nu het zo koud is buiten: het kost gewoon teveel energie (die bovendien schrikbarend duur is op het moment). Liever wacht ik tot de zon op komt en de buitentemperatuur begint op te lopen.

Ook heb ik een “oud” Velux-dakraam op mijn kantoor. Die stamt uit de originele bouw van 1995 en is derhalve 27 jaar oud. Het is simpel dubbelglas. En geheel tot mijn verbazing bleek deze vanochtend bevroren te zijn. Van binnenuit. Dát had ik niet verwacht en laat meteen een belangrijk mankement zien in onze isolerende schil. De positieve noot is óók dat deze van buiten bevroren is. Met andere woorden: er is niet zó veel warmte verloren dat het raam niet meer bevriest. Meevallertje.

Enfin: er piept en kraakt meer in het huis. Alle deuren. Maar vooral de achterdeur. Vreselijk irritant. Maar weinig aan te doen. Uiteraard heb ik WD-40 in huis en zou dit het probleem tijdelijk verhelpen. Zo lang ik dit soort chemicaliën niet hoef te gebruiken, doe ik dat liever niet. Wellicht wordt het na aankomend weekend weer een stuk zachter en is het probleem opgelost. We zullen het zien.

Hoe vergaat het jullie met de kou? Effecten te zien aan de woning?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

10 gedachten over “Alles piept en kraakt, zelfs mijn dakraam is van binnen bevroren”

 1. Let op dat je geen gedoe met vocht en schimmel gaat krijgen als je de temperatuur zo ver laat zakken. Je raam bevriest van de binnenkant omdat de maximale luchtvochtigheid is bereikt voor deze temperatuur en het vocht condenseert op je raam (en daar bevriest).

  What happened to 16 graden? ;P https://geldsnor.nl/hoe-warm-moet-je-woning-zijn-of-hoe-ver-kun-je-het-laten-afkoelen/

  Wij stoken onze woonkamer met de lucht/lucht warmtepomp (airco) ’s nachts op 19 graden en overdag op 20 graden. En ’s nachts laten we de deur naar boven open om het daar boven de 15 graden te houden, dit lukt makkelijk.

  De airco staat zelfs permanent nog op de “stil” modus zodat de buitenunit de compressor op maximaal 40% laat draaien, dit zorgt voor een hogere COP / meer efficiency en minder lawaai.

  Voor onze tussenwoning van 1983 met nageisoleerde vloer en HR++ glas op de slaapkamers verbruiken we in dit weer zo’n 13kWh / dag om het warm te houden. Ons tarief is €0,42/kWh, dus 5,5€ per dag. Laat dit weer 90 dagen aanhouden is dat €495 stookkosten. Niet slecht wat mij betreft.

  1. Het bevriezen van het vocht komt niet per se door de verzadiging van de lucht! De luchtvochtigheid in huis ligt op 50% bij 18°C. Dat levert een dauwpunttemperatuur op van 7.5°C. Op mijn kantoor levert dit een luchtvochtigheid op van 75%, net aan de bovenkant van de 70%. °
   Maar gezien het raam bevroren is, wil dit zeggen dat deze tot onder 0 gedaald is. En het vocht dus gecondenseerd is tegen dit raam (immers, dauwpunt was 7.5°C) en dus bevroren. Ik zou de luchtvochtigheid tot onder de 48% bij 11°C moeten hebben, om te voorkomen dat deze bevriest (dauwpunt boven 0). Dat zou echter weer tot een RVH leiden van 29% in de rest van het huis. En dat is daar te laag.
   Dit specifieke raam heeft al wat “vochtschade”, en zal vervangen gaan worden (een keer) door een triple glas unit. Dit kan écht niet meer!

   Onze woning is vrijstaand en het glas geen HR++. Het elektriciteitsverbruik ligt rond de 18kwh per dag voor de airco, afhankelijk van de buitentemperatuur uiteraard. Maximaal 30kwh, maar dat halen we nooit.
   Het geluid maakt me niets uit, de buren zitten zeker 10 meter verderop en wij horen het binnen (of buiten) niet.
   Wel grappig: de omgeving waar de pomp staat is strak bevroren. Je kunt voelen als je in de buurt komt, omdat deze dus flink warmte onttrekt aan de omgeving.

 2. En ik dacht dat het bij mij koud was…
  Vanochtend 10,2 en nu 13,3. Ik heb een infraroodpaneel sinds zaterdag, maar ik ben nog niet echt overtuigd van de werking tot op heden.

  1. Het is alleen mijn kantoor waar het stervenskoud is :-). 11 graden inmiddels. Maar ik weiger toe te geven!
   En zoals gezegd: condensatie van vocht is onvermijdelijk tegen het koude buitenraam, omdat deze technisch volledig is afgeschreven. Ik denk dat de isolatiewaarde vergelijkbaar is momenteel met een enkelglas.

   1. Ik had er bij moeten zetten dat dit ook om mijn werkkamer ging. De isolatie is hier gelukkig op orde, maar doordat er de hele dag geen zon op staat koelt het hier toch wel snel af.

   2. 12.3°C inmiddels. Hier ook geen direct zonlicht, een dakraam op het noorden. Die (aan de buitenkant) nog altijd bevroren is.
    Het betekent voor mij dat de rest van de isolatie in orde is: mijn kantoor is aan de binnenkant nog met steenwol geïsoleerd en dus “ontkoppeld” van de rest van de woning. Héérlijk qua geluid. Deurtje dicht, kindjes stil :-).

   3. Doe raamfolie op het kozijn van de Velux. Dat scheelt , je creert een laag stilstaande lucht.
    Ook foam vervangen van het dakraam scheelt.

    De goot tussen het gootstuk en de dakpannen is afgedicht met een grijze foam band. Deze voorkomt lekkage door stuifsneeuw. In de loop der jaren kan de foam echter broos worden en zelfs verdwijnen.
    Twijfelt u aan de staat ervan? U kunt de foam strook los bij ons bestellen en met behulp van dubbelzijdige tape of lijm (niet meegeleverd) zelf aanbrengen.

   4. Dank je. Het zwakke punt is echt het raam / frame. Een laag folie er op aanbrengen maakt het gordijn weer minder functioneel (die ligt immers aan de voorkant). Maar het zou nog wel een optie kunnen zijn. Aan de andere kant, tegen de tijd dat ik zo’n folie binnen heb is de kou al weer weg (over enkele dagen).

 3. Mijn diep respect heb als je nog functioneert met die temperaturen.
  Beïnvloed het niet je hele dag en je word dan tot aan het bot toe koud en daardoor ook chagrijnig?
  Ik zit hier met 4 laagjes aan en de cv op 28/30 graden en vaak nog koude vingers.
  Protesteren je kinderen niet want het is nu bv ook niet heel fijn om op hun kamer te zitten of een vriendje naar huis toe te nemen om te spelen?

  1. Nee, chagrijnig word ik niet van kou. Het is best vol te houden. Onze kinderen zijn zelden op hun kamer, maar mijn zoon had er geen last van vandaag. Die had wel koude vingers na anderhalf uur buitenspelen. Weigerde handschoen aan te doen. Tsja, zelf weten vriend…
   De benedenverdieping is gewoon warm (16-18 graden) en daar is veel speelruimte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *