Alternatieve investeringen

Geldsnor!

Recentelijk las ik een blogpost van één van mijn favoriete bloggers over alternatieve investeringen en kwam zodoende ook terecht bij één van mijn andere favoriete bloggers over Recyclix. Hilarisch, doch tragisch.

Zelf vind ik niet dat ik veel alternatieve beleggingen doe. Het is vooral saaiheid: sparen, beleggen, aflossen en dat soort dingen.
Een deel van mijn beleggingen is wel anders dan bij veel andere bloggers. Zo doe ik niet aan index-beleggen. Ik selecteer zelf mijn aandelen, en die koop ik. Soms verkoop ik iets, om winst te verzilveren en tot een andere spreiding te komen.

Maar er is ook een tweetal “alternatieve” beleggingen. Namelijk via Lendahand (wat geen onverdeeld succes is) en Corekees. Die laatste moet zich nog bewijzen: de bomen zijn nog niet oud genoeg om geld te genereren. En eerlijk gezegd zou ik best wat vaker updates willen ontvangen van Corekees: hoe gaat het nu met mijn boompjes? Ik zit tegen de 100 bomen aan, dus het is best substantieel.

Het lijkt zelfs een leuk verdienmodel te zijn over een aantal jaar: de jaarlijkse betaling is al opgelopen tot meer dan 340 EUR en ik blijf nog even bezig met het investeren in 24 bomen per jaar (2 per maand).

Het verschil: écht alternatief is het niet. Er zijn geen gouden bergen beloofd. Het zijn geen overduidelijke Ponzi-schemes. In het geval van Lendahand gaat het om crowdfunding in 2e/3e wereldlanden. Als het daar mis gaat, dan is het in ieder geval nog een ondersteuning geweest voor de lokale economie. Ontwikkelingshulp dus. Da’s niet erg.
In het geval van Corekees: de oprichters zijn actief en ook actief met andere vormen van duurzame investeringen. De tijd zal het leren of het iets opbrengt – maar ik heb geen reden om aan te nemen dat het niet zo is.

Verder doe ik niet aan dingen die niets produceren. Ik beleg niet in klompen goud of zilver, niet in whisky (dat drink ik liever), kunst, of verzonnen certificaten voor digitale kunst. En uiteraard ook niet aan bitcoin of welke andere alternative “coin” dan ook. Met 1 uitzondering: van die muntjes op de kermis waar je mee kunt schuiven. Dan krijg je in ieder geval nog íets.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *