Bedrijfsupdate: gesproken met beoogd compagnon & app-bouwer

Geldsnor!

Zo, tijd voor een nieuwe update betreffende mijn avontuur om een echte ondernemer te worden. Zo zijn er diverse vragen gesteld aan de notaris om een offerte op te stellen voor de juiste bedrijfsstructuur. Mijn bedrijf, en hopelijk binnenkort “ons” bedrijf wordt namelijk een BV. De benodigde investeringen zijn namelijk vele malen groter dan mijn eigen kapitaal reikt en dus zijn er externe investeerders nodig. En investeerders investeren in een bedrijf als rechtspersoon, en niet in de privé-kapitalen van mij. Dus dat moet gescheiden worden.

De beoogde structuur is als volgt:

Een zeer gebruikelijke bedrijfsstructuur: de holding en operationele bv worden fiscale eenheden, waarbij je slechts één belastingaangifte hoeft te doen. Verliezen van de een worden doorgeschoven naar de ander, evenals winst. Het belangrijkste echter is dat het makkelijker is om investeerders aan te trekken op deze manier. De grootste operationele risico’s zitten namelijk in de operationele bv en de rechten op bijvoorbeeld software en logo’s zitten in de holding.

Echter, ik bedenk me dat dit wellicht helemaal niet de beste structuur is. Immers, in de holding krijg je investeerders er bij. Het geld wat zij investeren is niet voor mij, maar voor de uitbouw van het bedrijf. Daarvoor lever ik aandelen in. Toch? Nee, lijkt me niet. Stel ik heb 100 aandelen en ik krijg een investeerder er bij. Hij of zij koopt 40 aandelen. Dan wordt de verhouding 60/40. Dat is op zich prima. Maar de aandelen zijn van mij gekocht. Het geld gaat dus naar mij. En dat is nu net níet de bedoeling. Er moeten dus aandelen bij komen! Bijvoorbeeld 100 stuks, waarbij ik “verwater” naar 120 aandelen (van de 200 = 60%) en de ander er 80 heeft.

Het geld wat hiervoor betaald wordt, dát vloeit het bedrijf in. En daar gaat het om.

Echter, een persoonlijke holding is ook een belastingvehikel. Of je dat nu leuk vindt of niet, er zitten voordelen aan. Die voordelen zijn te ingewikkeld om hier uit te leggen, maar het komt er grofweg op neer dat bij eventuele verkoop van aandelen in de onderliggende bv’s er een deelnemingsvrijstelling is. Dit houdt in dat je het geld in de BV (holding) kunt houden, zonder belasting te betalen en dat kun je opnieuw investeren. Uiteraard als je het uitkeert als loon of dividend, dán is dat geld gewoon belastingplichtig.

Om dit mogelijk te maken moet ik eigenlijk 3 bv’s hebben. De holding en zijn werkmaatschappij, met daarboven een persoonlijke holding. De holding (waar in geïnvesteerd wordt door derden) is een zogenaamde tussenholding.

Check – zo gaan we het doen!

App-bouwer

Later vandaag heb ik een afspraak met mijn beoogde app-bouwer. Ik heb hier al enkele goede gesprekken mee gevoerd, maar dankzij corona hebben we elkaar nog niet in het echt ontmoet. Dat gaat vandaag gebeuren – en we bespreken onder andere de mogelijkheid dat zij deelnemen in mijn app-idee. Dat heeft voor beide partijen uiteraard voordelen, anders zouden we dat niet doen. Het beperkt mijn “cash-out” op dit moment, en geeft hen de mogelijkheid om mee te profiteren van de groei.

Dit betekent uiteraard dat zij vertrouwen moeten hebben in mijn mogelijkheden en competenties om een bedrijf op te bouwen. Best spannend dus.

Compagnon

Vorige week zaterdag heb ik het eindelijk kunnen vragen. Aan mijn beste vriend. Ik ken die vent inmiddels 33 jaar, al vanaf groep 1. Er is niemand op de wereld die ik zo vertrouw als hem. Op het gebied van competentie, netwerk, betrouwbaarheid, integriteit en eerlijkheid.
Ook is het iemand die mij makkelijk kan tegenspreken, verstandig en slim is, en een hoop werkervaring heeft in de richting waarin mijn bedrijf ook werkt (laten we zeggen “IT-data-software”).

Uiteraard moet hij er over nadenken, bespreken met zijn vrouw etc. We moeten overleggen onder welke voorwaarden hij mee zou doen. Maar zoals gezegd, we kennen elkaar dik in de 30 jaar. Ik hoop dat we daar uit komen.

Voor nu: ik wens iedereen vast een prettig weekend.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

One thought to “Bedrijfsupdate: gesproken met beoogd compagnon & app-bouwer”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *