Beleggingsrendement 2022: heb ik het droog gehouden?

Geldsnor!

2022 is een zwaar jaar geweest voor beleggers. Na jaren van tot-in-de-hemel groeiende bomen dankzij een ruim monetair beleid en weinig mogelijkheden voor mensen om geld uit te geven, werden we geconfronteerd met een ongekende energiecrisis en de daarop volgende kostencrisis als gevolg van rap oplopende inflatie en rentestanden.

Deze rentestanden hebben een behoorlijke weerslag gehad op de aandelenmarkten, maar ook op de obligatiemarkten. Feitelijk houdt geen enkele markt van snel oplopende rentes: ze zijn funest voor groeiaandelen (met veel omzet in de toekomst) maar evengoed voor langlopende obligaties.

De AEX-index begon dit jaar nog op een mooie stand van 803 maar haalde met wat ups & downs een dieptepunt van 631 in oktober. Op het moment van schrijven (22 december) is het enigzins hersteld tot 710 punten. Daarmee koerst de AEX momenteel 13% lager dan de openingsstand van het jaar. Om dit in persepctief te plaatsen: daarmee staat deze gelijk aan begin april 2021. (cijfers exclusief uitgekeerd dividend, wat het beeld iets vertekend).

De S&P 500 doet het zelfs nog véél slechter met een minnetje van 19%. Die index is relevant, omdat dit de lieveling is voor velen die geloven dat ze met de S&P500 breed geïnvesteerd zijn. Dit klinkt cynisch, en is het ook: de S&P500 wordt voor een belangrijk deel (ruim 30%) bepaald door een handjevol Tech-bedrijven en kun je net zo goed de S&P20 noemen. Daarbij is de S&P500 ook nog eens genoteerd in USD. Daardoor lijkt het verlies in euro’s nog mee te vallen: slechts 13,7%. En uiteraard levert uitgekeerd dividend nu meer euro’s op. Daarentegen is nieuwe inleg relatief duur en had je meer kunnen profiteren van de gedaalde koersen als de euro sterk was.
Echter, op het moment dat de euro sterker wordt, zal het reëele verlies op de S&P500 en zijn verwante ETF’s oplopen. Enfin, daar ging het nu niet over – ik heb al eerder uitgebreid beschreven waarom ik niet in ETF’s beleg.

Geldsnor belegt zeer defensief

Geldsnor belegt zeer defensief: het portfolio in eigen beheer bestaat uit Ahold, BAM, ING, Heineken, Shell, Unilever en een green energy tracker. Er is ook nog een pensioengedeelte, maar dat zijn fondsen die door NN gekocht worden. Daar heb ik verder bijzonder weinig invloed op. Ik heb geen sexy techaandelen. Geen groeiaandelen: mijn eigen BV is ruim voldoende groeiaandeel en Tech om hier in de privé-sfeer voorlopig van weg te blijven.

Mijn aandelenportfolio heeft het fantastisch gedaan. Wat is fantastisch in dit kader? Een plusje van 1.01%! Gegeven de marktomstandigheden ben ik daar niet ontevreden over.

Voor deze blogpost geldt dat ik de openingskoers van 22 december heb genomen om te bepalen of ik het “droog’ heb gehouden. Eventuele koersstijgingen of dalingen daarna zijn hier dus niet in meegenomen. Hier is een simpele reden voor: de 22e had ik even tijd om dit uit te zoeken, en later dit jaar niet meer.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

3 gedachten over “Beleggingsrendement 2022: heb ik het droog gehouden?”

  1. Zeker een mooi resultaat! Zeker met die flinke min 13% dit jaar, dat komt weinig voor. Zelf heb ik aardug wat US beleggingen, over de tijd middelt dat meestal uit, al is het nu even minder handig. Ik moet mijn overzicht nog maken, maar als het goed is, kom ik ook net op een plusje uit.
    Fijne tweede Kerstdag nog!

  2. Persoonlijk zou ik een portfolio met 6 aandelen niet ‘zeer defensief’ noemen. Idiosyncratische risicos hebben met zo weinig aandelen een te grote potentieel impact op je portefeuille.

    En kijk ook eens naar wat jouw aandelen alleen al de laatste 20 jaar is overkomen. Ahold bijna kapot aan een boekhoudfraude rond 2003. ING bank gered van faillissement door de overheid tijdens de financiele crisis van 2008 en 2009. En als de gas/olie prijs instort, een Exxon Valdez of BP Deepwater Horizon gebeurt zit Shell diep in de problemen. Idiosyncratische risicos gebeuren nou eenmaal.

    1. Zeker. Ik zeg ook niet optimaal gespreid, immers daarvoor zijn 6 aandelen te beperkt. Maar het zijn zeer defensieve aandelen en niet minder gespreid dan de meeste etfs…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *