Ben jij veilig voor de “energiecrisis”?

Geldsnor!

De wereld is in een energiecrisis gestort. In diverse media lees je hier diverse dingen over. Meestal baarlijke nonsens, zoals “het koude voorjaar” waardoor de buffers niet gevuld zijn, of het vele thuiswerken. Beiden zijn aantoonbare quatsch, een goed Duits woord voor “onzin”.

Wat betreft het koude voorjaar: ook al is het 10 graden kouder dan “normaal” in het noordwesten van Europa, dan nóg heeft dit nauwelijks impact op de gasbuffers. April is doorgaans verantwoordelijk voor nog geen 10% van het gasverbruik (voor verwarming en elektra) ten opzichte van het jaarverbruik. Mei doet het met 3% nog beter. Laten we het zo zeggen: als het verbruik het dubbele is, dan is dit nog steeds 1/3 van een januarimaand. Dat de buffers in héél Europa daardoor leegblijven, komt niet door de koude april en mei-maand. Bovendien hoor je niemand over de zéér warme eindperiode van zowel februari als maart, waarin de verwarming niet nodig was.

Het vele thuiswerken is ook geen reden voor een verhoogd verbruik. Akkoord, wel een verhoogd verbruik, maar niet de in de mate dat dit merkbaar is op grote schaal.

Maar goed, er is wel iets anders gaande. En dat houdt enerzijds verband met corona, anderzijds niet. Het is nogal een complex verhaal. Dus een verhaaltje:

China heeft ruzie met Australië en een importverbod ingesteld. Dit valt tegelijkertijd met een roep van de Chinese overheid om minder te vervuilen. En met de vraag van jou & mij (en andere thuiswerkers) naar beeldschermen en andere dingen uit China: de economie veerde omhoog.
Hetzelfde gebeurde in India (overigens zonder ruzies met Australië): een economie die sterk opveert. En in Europa en de VS gebeurde hetzelfde. Interessant: bedrijven zijn risico-avers en op het moment dat de Covid-crisis toesloeg, heeft men zoveel mogelijk voorraden afgebouwd. Bestellingen van computerchips werden geannuleerd. En ook van kolen.

Tegelijkertijd wil men een schonere brandstof en zijn er grote voorraden LNG (liquified Natural Gas) naar Azië gegaan. En volgens oude wetten kun je iets maar 1x gebruiken: LNG dat naar Azië gaat, gaat niet naar Europa.

Het Europa waar we door de hoge prijzen van gas hebben gewacht met het vullen van voorraden. De prijs zou toch wel dalen? Maar nee: dat deed de prijs niet. Buffers bleven leeg. Dit is enerzijds een politiek spel (iets met Groningen, Poetin etc), anderzijds een gevolg van minder productie door Covid: minder personeel beschikbaar, minder onderzoek gedaan etc.

En toen kwam Brazilië

En toen kwam Brazilië. Brazilië? Jep: Brazilië. Daar hebben ze te kampen met enorme droogte. En door die enorme droogte, kampen ze met een razend energietekort: de stuwdammen hebben geen water in de bekkens. En zonder water doet een stuwmeer helemaal niets.

En potjedrie! Exact hetzelfde speelt in de VS, waar grote reservoirs nauwelijks water hebben dankzij langdurige droogte en hitte.

En het Verenigd Koninkrijk dan?

Dan hebben we nog de Brexiteers. Hier hebben ze een drievoudig probleem: Brexit, een brand in een trafo-station en weinig wind. Die laatste is “straight-forward”: met weinig wind is er weinig te draaien aan een windturbine, en zonder wind dus veel minder elektriciteit. Tegelijkertijd hebben ze daar massaal alle kolencentrales gesloten, waardoor er een grote druk is gekomen op overzeese verbindingen naar België, Nederland, Noorwegen en Frankrijk. En juist in een enorm transformator station richting Frankrijk (of eigenlijk in Frankrijk, richting de UK) was brand. 2.000MW vermogen viel plotsklaps weg. Oeps! Om een idee te te geven: dat is gelijk aan 15% van al het NEderlandse piekvermogen. Heel veel dus.

Dan hebben we nog de Brexit: maar dat heeft vooral te maken met bevoorrading van benzinestations. Simpel: als je de mensen je land uit stuurt die de wagens besturen, dan heb je wel benzine maar niet op de juiste punten.

Terug naar Nederland

De energieprijzen doen momenteel ongveer 180EUR per MWh. Dat is 18ct per kWh. Dat is 4x zoveel als een jaar geleden, zo ongeveer. En dat is enorm; iemand betaalt die prijs. Energiebedrijven hebben contracten afgesloten met jou als klant, zonder de energie op dat moment voor handen te hebben. Ze zijn dus “short”, en zoals we weten met short gaan: ongedekte posities zijn potentieel winstgevend, maar anders desastreus.

En dan komen we bij de kern: als deze partijen failliet gaan, neemt iemand anders de levering over. Tegen de dán geldende prijzen. Een meerjarig contract (zoals ik heb), helpt me dus alleen voor zolang de leverancier blijft bestaan. Zo niet? Dan ga je acuut over naar een nieuw, duurder contract.

Autsj! Ben jij daar klaar voor?

Wie profiteert?

En wie profiteert hier van? Immers, een hogere prijs wordt betaald door de markt, maar ook áán de markt. Waar de een verliest, wint de ander. De grote winnaars zijn de gasleveranciers, vanaf de bron. Gazprom (“de Russen”, dit artikel is geschreven oorspronkelijk voor de inval in Oekraïne), Statoil (“de Noren”) en ons “vroeger eigenste” Shell.

Ik ben er klaar voor 😉

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

8 gedachten over “Ben jij veilig voor de “energiecrisis”?”

  1. Wat wel erg vervelend wordt als mensen met een laag inkomen in een slecht geïsoleerde sociale huurwoning veel moeten stoken om het een beetje aangenaam te krijgen. Dit terwijl de verhuurder geen centje pijn ervan heeft en het isoleren daardoor ook niet een hoge prioriteit geeft.
    Zelf heb ik (zoals ik al eerder schreef) niet tot nauwelijks last van de hoge stroom en gas prijzen.

  2. Mooie blogpost Geldsnor. Zoals wel vaker, slaat de media “alarm” zonder de achterliggende redenen te weten of te vermelden, terwijl er altijd een genuanceerdere versie van is of in ieder geval een andere oorzaak. Het is dan ook jammer dat de politiek meegaat in het spel van de media, maar goed dat is denk ik een andere discussie op zichzelf 😉

    Terug naar je vraag. Mijn energiecontract loopt in Januari af. Maar we zitten wel bij een klein partij (HVC). Het voordeel is dat dit niet hun enigste inkomstenbron is, dat is namelijk huisvuil transporteren. Maar ik moet ook eerlijk bekennen dat ik mij niet heb verdiept in de structuur van het bedrijf, en of dit nu een losstaande entiteit is of onderdeel van het grotere geheel.

    Hoe het ook zei, in november/december zal ik moeten gaan kijken voor een nieuwe aanbieder en en ik benieuwd hoe de prijzen dan zijn. Wellicht is het dan allemaal weer wat rustiger op de markt.

  3. En wij met z’n alleen maar achter de energietransitie aanhollen (ik ben niet tegen, maar waarom alles in 1x willen). Eén bijkomende reden is nl ook dat er nu veel meer elektriciteit wordt verbruikt dan voorgaande jaren. Iets met warmtepompen en airco’s. De volgende zwakke schakel wordt het energienet. Dat moet drastisch vernieuwd worden, iets waar we als consument ook voor gaan betalen.

    Ons contract loopt t/m maart, ik ben benieuwd wat we dan gaan betalen. Que elektra zitten we op 500kW per jaar, gas 800-900m3 ongeveer ivm een pelletkachel.

    1. De energietransitie is hier niet de oorzaak van, maar een deel van de oplossing. Juist de beschikbaarheid van goedkope wind en zonnestroom balanceert nog iets, maar is zeker niet de oorzaak van het tekort.

      Evenals warmtepompen: een woning warmgestookt met warmtepomp verbruikt 4x zo weinig gas omdat het vele malen efficiënter is om elektriciteit te maken met gas en dan een warmtepomp aan te drijven met scop5, dan het verbranden met een efficiency ruim onder de 1.

      Doet niets af aan het feit dat er door (ondoordachtzame plaatsing van) grote nieuwe projecten grote congestie is op het netwerk. Maar dit komt meer door een onbalans in opwek en verbruik dan het toenemende verbruik op zichzelf. Maar het is zeker het zwakste punt.

      1. Deels eens. De afname en teruglevering zijn wel degelijk toegenomen doordat we met zijn allen meer elektra gebruiken. Ook het terugleveren vraagt wat van het netwerk. Zie het als een kanaal waar een bepaalde hoeveelheid water heen of terug kan. Bij meer gebruik zal het kanaal moeten worden verbreed. Verder blijkt het producreren van windmolens helemaal niet zo positief te zijn vanuit carbon footprint gedachte, dus uiteindelijk levert de netto som een negatief getal op.
        Nogmaals: goed dat we de energietransitie gestart zijn, maar laten we ons niet blind staren op het wegwerken van gas en alles elektrisch doen. Er zijn meer opties voorhande.

      2. Eens. Vooral beperken van energiegebruik gaat belangrijk zijn. Want bespaarde energie hoef je niet te transporteren of op te slaan.

  4. Ik dacht mijn beste investering tot nu toe gedaan te hebben door in januari mijn prijzen 3 jaar vast te leggen. Tot ik las dat in Engeland al een paar kleine partijen zijn omgevallen. Zit zelf ook bij een kleine lokale partij dus ben heel benieuwd..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *