Sinds begin februari laten wij onze boodschappen thuisbezorgen. Consequent – daarvoor was het incidenteel. En er is mij iets opgevallen: het lijkt heel veel geld te besparen! De kosten voor levensonderhoud hou ik bij sinds 2012. Hierin zitten een aantal verschillende groepen: de bakker, supermarkt, groenteboer, drogist en soms de Hema en Action. Alleen als het eten of huishoudelijke dingen betreft uiteraard. Dit vertroebelt het beeld een klein beetje. Hierin zitten namelijk relatief veel uitgaven die puur voor & door de kinderen zijn: luiers, met name. Logischerwijs neemt dit dus toe.
Om een betere vergelijking te maken heb ik de lijst gefilterd en alleen de “voedseldingen” overgelaten: bakker, supermarkt en boerenwinkel. Door de jaren heen zie je een flinke stijging. Ook een behoorlijk grillig verloop. De ene maand is duidelijk duurder dan de andere maand. Een goed voorbeeld is de grootste piek: augustus 2019. In die maand waren we volop aan het verbouwen. Er is toen relatief veel bier gedronken (lekker, na het klussen) maar dat ene kratje zie je niet terug. Nee, het zijn vooral de frisdranken en de krentenbollen die je hier terugziet, en een groter aantal kant-en-klaar-maaltijden. We hadden namelijk regelmatig geen toegang tot het huis en moesten dus koken op 1 pit.

Grilligheid er uit halen
De grilligheid kan ik er natuurlijk makkelijk uithalen, door te middelen per maand. Het grillige patroon verdwijnt vrijwel acuut. De maanden februari en september zijn het goedkoopst. December (kerst) en januari (onze verjaardagen) zijn het duurst. De hogere kosten in mei kan ik niet zo goed plaatsen.

Er is alleen een probleempje met bovenstaande grafiek. Namelijk: het zegt echt werkelijk helemaal niets of op zijn best heel weinig. Want het is een gemiddelde over de afgelopen 8 jaar. En los van stijgende kosten per jaar, is er sprake van een ander fenomeen: we zijn een gezin geworden. Het is dus véél interessanter om te zien hoe de kosten zich door de jaren heen ontwikkelen!

Een koud kunstje natuurlijk in excel. En met Paint heb ik er 3 mooie cirkeltjes overheen geplot. Het eerste cirkeltje is de geboorte van mijn zoon eind 2015. Eind 2018 kwam onze tweede er bij en begin dit jaar onze derde. Je ziet duidelijk een opwaartse trend: onze kosten voor de boodschappen exploderen. Dit heeft een aantal oorzaken:
1. Boodschappen worden duurder, onder andere door de BTW-verhoging op 1 januari 2019.
2. De kinderen groeien. En die beginnen echt hele serieuze porties te eten.
3. Meer kinderen. De jongste eet nu alleen nog maar indirect mee, maar tijdens een zwangerschap eet je ook iets meer. Er groeit immers een kind in je – en die voedingsstoffen komen érgens vandaan.
Die grafiek gaat omhoog vriend!
Aan het begin van deze post schrijf ik dat het laten bezorgen van boodschappen geld bespaart. Tot nu toe laat ik echter vooral zien dat het gemiddelde van 2021 nog nét boven het gemiddelde van 2020 ligt. Niet echt een overtuigend verhaal dus. Of toch wel? Want nu gaan we even iets beter kijken. Namelijk niet meer naar gemiddeldes, maar naar de uitgaven de afgelopen 16 maanden. Vanaf januari 2020 dus.

In de maand juni is een piek te zien. Dat heeft ongetwijfeld te maken met een vakantie in Zwitserland…Da’s een duur land om een zakje chips te kopen zullen we maar zeggen. Daarna zie je een duidelijke trend naar beneden: in de zomer hebben we goed opgelet. Als ik een trendlijn zou plotten door de allereerste grafiek dan liggen de zomermaanden duidelijk onder die trend. In het najaar en de winter zie je het gebruikelijke patroon: de maanden zijn iets duurder. Vanaf midden februari zijn we begonnen met het stelselmatig laten bezorgen van de boodschappen en duikt de lijn naar beneden.
Dit onderstreept mijn gevoel: het laten bezorgen van boodschappen is goedkoper. Mijn hypothese:
Het vastzetten van een bezorgmoment dwingt je na te denken over wat je gaat eten. Hierdoor is de maaltijdplanning strakker. Dit betekent 2 dingen: je kunt maximaal profiteren van aanbiedingen (want die zijn vooraf bekend en daar stem je de planning mede op af), en je hoeft niet meer naar de winkel. Iedere keer dat je in de supermarkt bent, kom je in de verleiding om iets te kopen.
Ook zorgt het er voor dat je beter de spullen opmaakt die je al hebt. De dag vóór het bezorgmoment zijn er wel eens dingen op (onverwachts) die we de dag tevoren niet meer gaan kopen maar gewoon laten bezorgen. Het blijkt zelden iets kritisch te zijn!
Ik ben benieuwd of deze trend zich doorzet de komende maanden. Terug naar het niveau van 2012-2018 zullen we niet meer gaan. Je kunt niet verwachten dat een gezin van 5 net zoveel uitgeeft aan boodschappen als toen we met z’n tweetjes waren. Maar het niveau van 2019 moet toch haalbaar zijn.
Ik vind dat je het nog erg netjes doet met z’n 5en hoor! Ik zit rond 500-550 met 2 volwassenen en een pubert.