Bijbetalen op de energierekening: hoe ga ik het nog kunnen voorkomen?

Geldsnor!

Zoals bij de vaste lezers bekend, hou ik alles bij. Ook ons energieverbruik en dat tot op het hoogste (kleinste) niveau. Mijn energierekening loopt van augustus tot juli, omdat ik nu eenmaal in een augustusmaand in dit huis ben komen wonen.

Per maand betalen wij 86 EUR voorschot. Onze woning heeft een inhoud van 542m3 en een oppervlakte van 170m2 en bestaat uit zogenaamd “anderhalve woonlaag”. Dat betekent dat het schuine dak (“zadeldak”) reeds op de eerste verdieping begint. Ergo: ons huis is beneden vrij breed en reeds op de slaapkamers zit je direct onder het dak. De zolder is nog net op stahoogte in de nok. Verder hebben we beneden vloerverwarming (gasgestookt), vloerverwarming in de badkamer (elektrisch) en boven verder elektrische radiatoren die vrijwel nooit aan staan. Tevens boven & beneden airco. Met die airco stoken we ook. 1 kuub gas levert immers bijna 10kwh aan thermische rendement, en daarmee kost een kwh warmte uit het gasgestookte systeem bijna 8 cent. Een kwh uit de airco kost slechts 5 cent. Verder bestaat ons gezin uit 5 personen, en we koken op gas (nog wel).

Enfin: hier wordt alles berekend. Zo ook het gas & elektraverbruik. Het gasverbruik doe ik aan de hand van de te verwachten graaddagen bij een gemiddelde buitentemperatuur over de maanden, gecombineerd met het gasverbruik van de woning per graaddag. Complex? Nee. Mijn huis verbruikte in de periode van 1 augustus 2019 t/m 15 april 2020 0.281m3 gas per graaddag (en dat rekent mindergas.nl allemaal voor je uit).
Vervolgens pak ik de gemiddelde temperatuur van een maand voor een KNMI-station bij mij in de buurt (Eindhoven). In april is dit gemiddeld 9C. Met een stookgrens van 18 graden heb ik dus 9 graaddagen per dag, ofwel 270 in de hele maand april. Je verwacht in april dus 76m3 gas te verstoken (270 * 0,281).

Ben je er nog?

Ok. Welnu: aan de hand van mijn zonnepanelenopbrengst, te verwachten verbruik aan gas en elektra en de vaste kosten blijkt nu dat ik in augustus 197 EUR moet bijbetalen!

Wat is er aan de hand?

Natuurlijk komt dit niet als een verrassing. Er is iets aan de hand. En dat “iets” is een probleem met de biologische interface. Human error. Verkeerde formule in excel…En daardoor was het tarief voor elektriciteit in de maand januari gesteld op 0 EUR per kwh. Op een verbruik van bijna 1000kwh telt dat aardig door…Het is een verschil van 220 EUR. Ik zou dus kunnen stellen dat ik met slechts 197 EUR bijbetalen toch een goede inschatting heb gemaakt.

Maar, ik wil niet bijbetalen. Ergens moet ik dit gaan compenseren. In gasverbruik? Nee…

Bovenstaande is het gasverbruik van onze vorige woning door de jaren heen. Er is weinig ruimte om te besparen vanaf midden april tot eind juli: het gasverbruik is nagenoeg nul (vooruit, ongeveer 80m3, maar die kost maar 60 EUR).

Elektraverbruik? Daar zit wel wat in…In dezelfde periode zal ik namelijk nog bijna 4000kwh verbruiken. Dat is 880 EUR. Hier gaan “we” dus een plannetje voor maken. Ik ben daar de 15e mee begonnen: normaliter passen wij geen nachtverlaging toe van de thermostaat. We hebben immers vloerverwarming en een enorme massa die af moet koelen cq. op moet warmen. Maar, ik heb er toch voor gekozen om de CV zo in te stellen dat deze “afkoelt” tot 16C in de nacht en pas overdag opwarmt naar 18C. Echter, ik heb de airco zo ingesteld dat deze verwarmt tot 23 uur (op 20C) en vanaf 6 uur weer aan gaat. In die tussenliggende periode koelt het huis nauwelijks af. Ik vermoed dat dit energie gaat besparen. We gaan het zien: de huidige inschatting is dat we ruim 1000kwh gaan verbruiken deze maand, dus alles wat lager is, is mooi.

Verdere besparingsmogelijkheden? Hmmz…De auto’s zijn de grootste verbruikers van elektriciteit in huis met ruim 25% van het verbruik. Een hoger verbruik van de auto’s betekent enerzijds dat ik meer elektriciteit van de baas betaald krijg (want het wordt doorbelast) of dat mijn vrouw heeft gereden in mijn auto naar haar werk (en dat belasten we niet door, maar scheelt wel benzine en bespaart dus in een ander potje).

Nee, het grootste verschil gaat zitten in dingen die ik niet kan beïnvloeden: zonneschijn. 2020 leverde in de periode april-juli maar liefst 5366 kwh elektriciteit op (1180 EUR). Voor 2021 ben ik conservatief met inschatten. Sowieso is april al een tegenvallende maand qua zonneschijn. Ik reken nu met 4391 kwh in dezelfde periode als vorig jaar. Bijna 1000kwh minder (220 EUR). Ofwel: als het voorjaar & zomer net zo zonnig zou zijn als vorig jaar, dan heb ik alsnog een rekening van 0 EUR.

Waarom het niet door de kou komt

Dat we meer energie verbruiken dan ik heb berekend komt dus vooral door de rekenfout. Maar sowieso niet door de kou. Het eerste kwartaal van 2021 telde 13.5% meer graaddagen dan dezelfde periode in 2020. Ieder verbruik wat hoger ligt dan 13.5% komt dus niet voor rekening van het weer.

Daarbij: het vierde kwartaal van 2020 was aanzienlijk zachter dan hetzelfde kwartaal het jaar ervoor (6% minder graaddagen). Vanaf 1 april t/m 15 april was het aantal graaddagen overigens maar liefst 60% hoger dan het jaar ervoor…Maar in mijn factuurperiode is het in zijn geheel slechts 6% kouder geweest (dan dezelfde periode).

Conclusie

De conclusie is simpel: we blijven ons energieverbruik optimaliseren en hopen op een gunstig voorjaar (veel zon). We beperken het gasverbruik zoveel mogelijk (ook voor onze lieve planeet). We passen geen voorschot aan, maar reserveren ook geen geld (maar zetten ‘m wel in het excel-sheet voor de maand augustus). 200 EUR is redelijk te overzien. In totaal wordt er ruim 600 EUR per jaar aan elektra vergoed door de werkgever, waardoor ik een zeer goede terugverdientijd weet te realiseren op de panelen omdat ik al mijn stroom zelf kan verbruiken.

Zelf kan ik in ieder geval vrij weinig doen om te voorkomen dat we moeten bijbetalen: zuinig zijn we altijd al.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

2 gedachten over “Bijbetalen op de energierekening: hoe ga ik het nog kunnen voorkomen?”

  1. Bij ons komt het 100% door het thuiswerken en de zeer koude periode in februari waarin onze isolatie toch wel een beetje door de mand is gevallen. Ons huis uit 1968 is simpelweg niet bestand tegen vriesdagen. Maar dat is slechts een klein deel van het probleem. Grootste is simpelweg dat we altijd thuis zijn en ik weiger in een “kouder” huis te zitten, waar wij voorheen altijd weg waren en de kachel dus praktisch uit stond.
    Enige wat overblijft is het voorschot iets te verhogen…. Ik zeg het al een tijdje, maar ik ga nu inloggen om het ook even te doen.

  2. Ieder huis heeft zijn eigen stookkarakteristiek, maar die wijzigt niet door lagere temperaturen. Als het 13% kouder is, zal in principe het verbruik 13% omhoog gaan (wind & zon kan dit wel iets wijzigen). Er is geen omslagpunt of iets dergelijks. Vandaar dat ik alles ook bijhoud in graaddagen (wat ik vervolgens volledig verstier door met de airco te gaan stoken ;-))
    Maar, wat ik met zéér goed voor kan stellen in een huis uit de jaren ’60 is dat je normaliter de verwarming niet aan hebt als je niet thuis bent zoals je al schrijft. Dit hadden wij in ons vorige huis (1962) ook. Hier, in dit huis van laat-jaren’90, met onze vloerverwarming is de temperatuur altijd vrijwel gelijk, en daardoor maakt wel of niet thuis zijn hier niets uit. Het extra stroomverbruik is verwaarloosbaar en onmeetbaar op ons totale verbruik van ~11.500kwh 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *