Boerderijwinkel versus de supermarkt: het verschil wordt steeds groter

Geldsnor!

In Huize Geldsnor zijn we ontzettend loyaal als het aankomt op boodschappen doen: luiers komen van de Kruidvat, boodschappen worden bezorgd door de AH, brood van de lokale bakker en we kopen zoveel mogelijk groente en fruit bij de lokale boerderijwinkel.

Ik heb al eerder betoogd (zie bovenstaande linkje) dat het aanzienlijk goedkoper is om naar de boerderijwinkel te gaan. Begin 2021 was het verschil ongeveer 40%. Heden tendage is dat verschil opgelopen tot 43% als ik veel koop.

Die hoeveelheid doet er wel toe. Althans, het doet er toe welke producten ik specifiek koop. Producten die van eigen land komen zijn verhoudingsgewijs spectaculair veel goedkoper dan in de supermarkt. En de spullen die de boerderijwinkel ook op de veiling moet kopen, zijn duurder. Onderstaand een voorbeeldje:

BoerderijAH
Eieren, 10st1,93,49
Champignons 250g1,21,25
Paprika geel 220g0,990,99
Paprika rood 394g1,581,98
Uien 1kg1,151,35
Komkommer1,350,95
Aardappelen 5kg2,56,82
Aardbeien 500g3,254,36
Peren 714g1,251,64
Bananen 824g1,851,64
Totaal17,0224,47

Het verschil is 43.78%. Niet onaanzienlijk…Maar het kan geoptimaliseerd worden. Als we de items die duurder zijn buitenbeschouwing laten loopt het verschil op tot 58%. Een fors verschil – en de boer heeft er nog meer aan overgehouden ook!

Het hangt dus ook een beetje van de mix af; zo ben ik woensdag even naar de boerderijwinkel gefietst, en heb daar een aantal producten gehaald die minder gunstig zijn:

Boerderij 12 oktAH
Eieren 20 st4,47,38
Champignons 250g1,21,39
Broccoli 832g3,162,25
Paprika rood 436g1,921,98
Prei 598g0,751,38
Bananen 684g1,541,36
elstar 1006g1,812,18
Totaal14,7817,92
121,23%

Wat valt op aan bovenstaande? Ten eerste dat bij beiden de eieren significant duurder geworden zijn! Maar ook dat bij de AH de champignons duurder geworden zijn,. en bij de boerderijwinkel niet. En dat prei in de supermarkt bijna dubbel zo duur is. En: geen broccoli kopen bij de boerderijwinkel en wellicht ook geen bananen…Laat je die buiten beschouwing, dan is de boerderijwinkel niet 21% goedkoper, maar bijna 42%.

De conclusie? De boerderijwinkel is op sommige items spotgoedkoop: met name bij eieren (-45.5%), prei (-45.6%) en aardappels (-63%). De bananen zijn iets (13%) duurder, en de broccoli veel duurder (41%).
Met de juiste mix van producten is er dus nog behoorlijk veel te besparen; temeer omdat aardappels hier gretig aftrek vinden in ons huis. We zijn er allemaal dol op. Hetzelfde geldt voor eieren, die we al járen niet meer in de supermarkt kopen.
Nadeel: we kunnen nauwelijks nog vaker naar de boerderijwinkel gaan dan we al doen (want het is al vrijwel altijd) en de optimalisaties zijn dan ook beperkt. Maar, ik hoop dat het anderen helpt om eens na te denken over je eigen consumptie: een lokale winkel is vaak veel goedkoper, en het is in zo’n dorp nog gezellig ook!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

10 gedachten over “Boerderijwinkel versus de supermarkt: het verschil wordt steeds groter”

 1. Bij ons is het belangrijkste dat voedsel biologisch is. We betalen dus de hoofdprijs. Maar de investering in gezond voedsel en daarmee hopelijk in een gezond lichaam heeft bij ons de prioriteit

 2. Mazzelaars zijn jullie. Eieren eten. Geen allergie. Heerlijk. Gezond
  Tijdje terug had ik het lumineuze idee om eierdooiers te doen door mijn ochtend muesli. Immers ik ben niet allergisch voor mayonaise. Maar ja hoe vaak at ik eigenlijk mayonaise?
  Google zei ook dat veel mensen wel allergisch waren voor eiwit en niet eigeel. Drie x 6 eieren gingen er door. Toen begreep ik dat mijn darmen het niet pikten. Einde oefening. Nu ben ik al weer gedoe en gedoe plus bio kult probiotica kwijt met het op orde brengen van mijn buik.
  Geniet van je eieren en je gezondheid!

 3. Helaas is bij ons de boerderijwinkels 2,5x zo duur als de supermarkt. Ook ben ik laatst op de plaatselijke weekmarkt gaan kijken, maar ook hier veel duurderdan de supermarkt.ik wil graag naar de boer, maar wel een betaalbare. Als iemand nog een tip heeft in de buurt van Eindhoven dan hou ik me aanbevolen.

 4. Ik koop al jaren bij de boer(derijwinkel) Ook toen het nog niet zoveel verschilde.
  Ook krijg ik zaterdags alles van de boer wat op moet en niet verkocht is, ik breng dat naar mensen die het kunnen gbruiken. De boer heeft liever dat het uitgedeeld wordt dan dat ze het weg moeten gooien. Vraag eens aan je boerderijwinkelboer wat hij aan het eind van de week doet met zijn restanten…en misschien kan je de boer helpen om die een goed plek te geven.
  Het leven is voor minima op dit moment echt moeilijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *