Boodschappen: dat escaleert helemaal uit de hand!

Geldsnor!

Al veel mensen hebben er over geschreven, waaronder de Boodschappenbudget-blogster Aaf. En eerder dit jaar had ik hier zelf al over geschreven. Toen verwachtte ik nog dat het boodschappenbudget terug zou lopen tot 600 in de maand maart. Maar dat bleek niet zo te zijn. Integendeel. Maart eindigde niet op de genoemde 600 EUR, maar op iets meer dan 900 EUR. Autsj!

Het lijkt er op dat ook wij niet inflatie-veilig zijn. Niet verbazingwekkend natuurlijk: het wordt gewoon allemaal duurder en we zitten duidelijk in een loonspiraal. Die overigens aan mij voorbij gaat voorlopig (CAO loopt tot 2024!). Maar Lieftallige Echtgenote profiteert dan weer wel.

Ons boodschappenbudget

Enfin: de boodschappen. Dat is bij ons een categorie die we “levensonderhoud” noemen. Dit omvat meer dan alleen het eten. Het omvat ook de luiers en persoonlijke verzorgingsmiddelen.
Onze boodschappen waren al een poosje min of meer stabiel. Maar niet meer.

Iedere maand budgetteren wij 700 EUR voor dit potje “levensonderhoud”. Dit voor ons gezin van 5 (3 kinderen en 2 volwassenen). Dit budget was zoals gezegd min of meer stabiel. De kinderen gaan steeds meer eten, maar er gebruikt er nog maar eentje luiers.

Metingen over één maand zijn relatief weinigzeggend bij boodschappen. Wij doen altijd op dezelfde dag boodschappen en dus is een maand met 5 vrijdagen (in ons geval) altijd duurder dan met 4.
Dus heb ik gekeken naar de eerste 5 maanden van ieder jaar sinds 2018. Ik kan best verder terug in de tijd, maar dat heeft relatief weinig zin: toen hadden we maar één kind en voor 2015 nul.

Dit effect zie je overigens ook wel terug tussen 2018 en 2019. Mijn oudste dochter (tweede kind) is van eind 2018. En telde dus in 2018 nog niet mee in de eerste maanden.
De eerste 5 maanden van 2018 spendeerden we gemiddeld 475.20 EUR per maand aan boodschappen. De jaren daarna bleef dit stabiel: tussen de 665 en 711 EUR.

Tot dit jaar…Want we knallen nu door de 800 EUR grens heen, gemiddeld.

Natuurlijk kan daar nog best iets vanaf. Er zitten altijd indicentele uitgaven. Zo hadden we dit jaar een barbeque in de vakantie, en mijn schoonzus en zwager hebben hun tikkie niet betaald. Daar kan ik over gaan miepen (dat scheelt namelijk al gauw een tientje gemiddeld op deze maanden). Maar ik vermoed dat ze niet zo breed zitten. Dus ik miep er niet over.
Uiteindelijk zijn dat ook niet de dingen waar het in zit. Het zit eerder in het brood (waar de kinderen ook aanzienlijk méér van zijn gaan eten) wat bijna 4 EUR per brood kost. Of de stervensdure koffie (die we ook nauwelijks nog drinken) en natuurlijk het feit dat alles veel duurder is geworden.

Ik schat dan ook niet in dat het anders gaat worden de komende maanden. We blijven een beetje opletten, maar gaan niet enorm bezuinigen op het moment. Het is wat het is.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

8 gedachten over “Boodschappen: dat escaleert helemaal uit de hand!”

 1. Ik heb nog een luxe oplossing tegen de prijsinflatie. Ik wilde geen frisdrank kopen boven de €2 / 1,5L. Inmiddels zitten alle A-merken erboven (en dus kopen we geen A-merk frisdrank meer). Belachelijk om €2 te vragen voor zero frisdrank die bestaan uit water, zoetstof, kleurstof en marketing. Maar goed, zo is het nou eenmaal xD

  Oplossing als je van bruiswater houd: een Sodastream met adapter en 2kg CO2 fles. Als je bruiswater lekker vind is dit een heel goedkoop en geen gesjouw met flessen (2kg gaat hier een half jaar mee). Voor normale merk “patronen” betaal je €13 voor 425 gram ( €30,5/kg), voor 2 kilogram betaal je €25 (€12,5/kg).
  Per kilogram haal je er ~80 liter bruiswater uit. Dat is €0,16 / liter + je kraanwater + afschrijving van het apparaat.

  1. Bruiswater drinken we niet, frisdrank 1 fles per week en nooit een A-merk.
   Voor mensen die bruiswater niet (zoals wij) smerig vinden 🙂 is het wel een goede tip 😀

  2. Hier geen bruiswater maar goed letten op de aanbiedingen en dan veel inslaan.
   Laatste aanbiedingen Coca Cola Zero, 1 liter flessen 3+2 gratis, per liter kwam het op €1,13 en 4-pak 1,5 liter flessen voor €6,99 , toen was de voorraad van een eerdere aanbieding van 1 liter voor €1 net op. Komende week (vanaf de 7e) bij Dirk weer 4-pak voor €6,99 en 4 flessen (los) bij Hoogvliet voor €7,00.

   Doe ik verder ook met andere dingen die lang houdbaar zijn of in te vriezen zijn. Probleem is soms wel dat de vriezer te vol is en ook dat de ruimte die ik voor de voorraad heb soms niet genoeg is.

   Tot nu toen hou ik mijn maandelijkse bedrag (voor een 1-persoonshuishouden) al een paar jaar op max €230. is soms wel een uitdaging, maar over het algemeen lukt het. Alleen in de zomermaanden, vooral juli wanneer er volop Hollandse kersen zijn, doe ik er wat extra bij voor het lekkere en soms wat dure zomerfruit en ijs, maar dat was al zo voor de prijzen zo o hoog schoten.

 2. ik sla zoals altijd goede aanbiedingen, uiteraard alleen van wat ik altijd gebruik, groot in. Kom zo min mogelijk in de winkel. Doe één keer in de 3 a 4 weken de ( grote bulk aan) boodschappen en vul dit incidenteel aan. E.e.a. geeft t.o.v. +/- 5 jr. geleden eigenlijk maar een zeer beperkte verhoging van de boodschappenrekening. Ik heb een grote elektronisch geregelde koel/vries combinatie met een afgestelde temp van 4 graden voor het koeldeel hierdoor blijft alles lang goed en wordt alles gebruikt door mij want iets weggooien past niet in mijn strategie. Uiteraard wordt vriezer gebruikt om brood, vlees e.d. in te vriezen daar ik bijvoorbeeld maar 2 sneetje brood en 100 gr vlees per dag gebruik. Verder maak ik bijvoorbeeld 2 kilo boerenkool e.d. , eet 1 portie en vries de rest in porties in.

  1. Oh, de geneugten van een klein huishouden. Hier gaat er anderhalf brood per dág doorheen en van 2 kg boerenkool eten we een kwartier :-).

   De omloopsnelheid ligt dus ook best hoog. De enige écht goedkope supermarkt van Nederland (Dirk) zit hier niet in de buurt. De dichtstbijzijnde is al snel 120km verderop.

   1. Precies, met 3 pubers in huis gaan er werkelijk enorme hoeveelheden eten doorheen, maar in augustus gaat de 1e uit huis, dat zal wel te merken zijn. Gelukkig zit de supermarkt(je) op kruip afstand, binnen 1 minuut kunnen we een pak melk/yoghurt/boter etc kopen (brood dan weer niet), onze voorraad staat in de winkel zeg ik altijd. Is wel goed om verspilling tegen te gaan.

 3. Hier zijn de boodschappen ook flink aan het stijgen! Brood halen we eigenlijk altijd met een Too Good To Go box. Hadden laatst 8 broden bij de Dirk voor -uit mijn hoofd- € 3,50. Scheelt toch een hoop. Probeer ook te letten op aanbiedingen, maar gelukkig hoef ik geen maaltijden over te slaan. Duurdere boodschappen passen in het budget.

  Wij (2 x man) hebben een boodschappenbudget van 600 euro, maar gaan daar nu toch ook overheen. We komen eerder rond de 700-800 uit.

  1. De Too good to Go’s zijn wel ideaal, maar die laat ik in mijn geval voorbij gaan voor mensen die het harder nodig hebben. Eerlijk gezegd past het ook niet goed in onze dagelijkse planning (met 3 kinderen een aardige uitdaging soms met sporten, werken en reizen).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *