Bram (22) is ambitieus maar grenzeloos naïef

Geldsnor!

Gister las ik een verhaaltje op de site van Porterenee. Ja, dat lees ik wel eens; net als Mijn Geheim vroeger in de leesmap en de Kampioen bij mijn ouders. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Het was een huishoudboekje van een jonge knul die binnen 4 jaar niet alleen miljonair wilde zijn, maar ook nog eens 5.3 miljoen wil hebben. Want bij de rijkste 1% van Nederland horen vind hij wel tof.
Laat ik vooropstellen dat ik helemaal vóór ambitie ben. Je kunt niet te ambitieus zijn. Maar wel naïef. En daarmee jezelf ondermijnen.
Het belangrijkste bij het stellen van een doel is dat het SMART is: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.

En daar wringt de schoen. 5.3 miljoen EUR aan vermogen opbouwen in 4 jaar is specifiek, meetbaar, acceptabel en tijdgebonden. Maar niet realistisch. Althans; het leidt mogelijk tot valkuilen. Het leidt tot Sywertjes, loterijen, casino’s, crypto’s en Get Rich Quick Schemes.

Een duidelijk plan om dit te bereiken is er niet. Hoe zeer dit ambitieus is dringt ook niet tot hem door, zo lijkt het. 5.3 miljoen aan vermogen opbouwen in 4 jaar betekent 110.000 EUR per maand vermogensgroei. Op het moment verdient de beste man net geen 2500 EUR netto. Iets meer dan 2 procent van het benodigde bedrag. En dan kijk ik naar inkomsten, niet naar wat er overblijft.
De beste man spaart namelijks maar liefst 1000 EUR (althans, 250 EUR beleggen en 750 EUR sparen). Dat is een zeer keurig percentage en hij heeft zeker de zaken onder controle.
Dát hij het financieel succesvol kan maken, dat is duidelijk. Een goede start is het halve werk: hij heeft van zijn studielening een Tiny house gekocht en dat is geen slechte investering. Hij woont defacto gratis.

Maar dan nog: 110.000 EUR per maand aan vermogensgroei hebben zet je op een pad wat waarschijnlijk tot teleurstellingen zal leiden – maar zeker tot verleidingen zal leiden. Ook met vastgoed en de beste wil van de wereld red je dat niet.

Het is ook een beetje hebzuchtig…

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

6 gedachten over “Bram (22) is ambitieus maar grenzeloos naïef”

  1. Goed punt! Ik moet weer wat vaker daar een blogje meepikken. Het is met regelmaat om te smullen!

    ‘Help, mijn man is klusser!’ nog gezien?

  2. Ik heb het ook gelezen, de Brammen van deze wereld denken dat ze goed bezig zijn maar als je doorvraagt is de rijkdom vaak niet echt. Maar een goed clickbait-stukkie moet je niet ‘doodchecken’ natuurlijk. Ik moest ook erg lachen om: de zin: “Als Bram iets wil dan gaat hij er helemaal voor.” Er helemaal voor gaan is anno 2023 kennelijk vol lenen bij de overheid. En nu €350 euro per maand opzij zetten om een lening van bijna €50.000 af te betalen klinkt ook wat naïef. Gelukkig is hij gewend om hard te werken. ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *