Broodbakken

Geldsnor!

Met de oplopende prijzen bij de bakker en een hobby van Lieftallige Echtgenote om dingen te bakken, was het eigenlijk een verrassing dat wij nog niet eerder ons eigen brood bakten.
Nu wil de grap dat we dit wel degelijk jarenlang hebben gedaan, met een broodbakmachine. Er was een tijd dat dit een rage was. Oké, rage is een groot woord (al valt dit met 4 letters ook nog wel mee). Maar in ieder geval populair.
Met 3 kinderen was dit niet langer een optie. De broodjes uit onze broodbakmachine waren te klein om een hongere troep kinderen te kunnen voorzien van brood. En een nieuwe machine kopen vonden we totale nonsens. Tenslotte bakt de bakker ook heerlijk brood.

Maar tegenwoordig kost een brood al snel 4 EUR. Al is het wel gemakkelijk, en een prettig idee om de lokale middenstand een beetje overeind te houden. Die verantwoordelijkheid rust echter niet alleen op mijn schouders. We hebben laatst nogmaals geprobeerd om brood te bakken, maar werden wakker in een huis zonder stroom in de keuken: de machine had kortsluiting veroorzaakt en is inmiddels gerecycled.

Recentelijk waren Lieftallige Echtgenote en ik een weekendje weg in een vestingsstad in het midden van het land. Een verrassend leuke stad was dit overigens. Maar daar hebben we bij een kookwinkeltje een broodbakblik gekocht.

18,25 EUR kostte dit blik. Niet goedkoop, maar zeker niet de duurste die ze hadden. Tenslotte kan het ook voor meer dan 100 EUR per blik (al is het dan van keramiek).
Afgelopen zaterdag was het zover: met de keukenmachine, bloem en ik weet niet wat allemaal heeft ze een brood in elkaar gekneed. En uiteraard de oven voorverwarmd, spul in het blik geknikkerd en afgebakken.
Zondagochtend hebben we het brood aangesneden. Mwoah! Lekker! Niet alleen hadden we al de hele avond en nacht die lekker broodbakgeur in huis, maar het smaakte ook fantastisch. Het was lekker zacht, met een knapperig korstje. Bijzonder smakelijk.

Het was ook een vrij groot brood, waar we met z’n allen prima van konden eten bij zowel ontbijt als lunch. Eén nadeel is er wel: het is heel veel (schoonmaak)werk voor één brood. Voorlopig is het vooral voor in het weekend een activiteit.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

11 gedachten over “Broodbakken”

   1. Alle ingredienten in een kom. Alleen roeren. Lang laten rijzen ev de hele nacht. Er uit halen en op bestoven aanrecht een paar keer flink uit elkaar trekken en opvouwen. Weer laten rijzen en bakken. Het kost wel tijd,maar minder kracht. Er zijn youtube filmpjes van nokneadbread

 1. Lekker hoor, niets mis om het alleen in het weekend te doen. Alleen snap ik “veel schoonmaak” niet zo. Misschien omdat ik het kneden en rijsen door de broodbakmachine laat doen. Ik bak wel af in de oven. Het ruikt lekker ja, plus dat de warme oven ook je keuken/huis een beetje opwarmt.

  1. Onze broodbakmachine is gerecycled, want die was dus kapot. Het is dus vooral het schoonmaken van de keukenmachine. Maar het is wel te doen hoor, er zijn ergere dingen om schoon te maken.
   In deze tijd van het jaar is het inderdaad geen verlies om de oven te gebruiken, of in ieder geval beperkt: de warmte in huis is toch nodig.
   Al staat hier inmiddels nog steeds de verwarming vrijwel helemaal uit. Alleen als de stroom héél goedkoop is verwarmen we…

 2. Zeker lekker, je eigen brood bakken. Ook het “no knead bread” zoals hierboven al genoemd. Dan heb je alleen een gietijzeren pan nodig.
  Maarrr….ik had wel een kostenvergelijking verwacht 😉 tussen brood van de bakker/super en eigen brood, met ingredienten en stroomverbruik. Met 1u bakken op 2kW is dat toch al gauw 80 cent extra (boven het energieplafond).

  1. Gnagna, ik heb een dynamisch energiecontract. Afgelopen nacht tussen 00:00 en 05:00 exact 0ct per kwh, en van 05:00 tot 06:00 maar liefst 0.5ct per kwh. Ja, een halve cent. De warmte in dit seizoen is ook niet echt verlies, want verwarmen moeten we toch. Hoewel, er wordt niet veel verwarmd hier tot nu toe. Nu ook alweer 15C buiten.

   De gemiddelde prijs per kwh sinds we dit contract hebben ligt nu op 2.5ct per kwh. Incl. BTW, excl. ODE & energiebelasting (dat wordt eind vh jaar gesaldeerd). Blijft over de kosten voor het deeg. Da’s wellicht 40ct per brood. Versus 3.70 voor het brood van de bakker.
   Qua business case is het dus wel prima :-).

 3. Ik ken het broodbakken van mijn schoonfamilie, die hebben zo’n machine. Zelf leek het ons niet handig omdat we de keukenkasten niet vol logge apparaten willen hebben staan. Maar zo’n bakblik is wellicht wel een idee! Heb je een paar goede recepten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *