In deze serie heb ik al eerder laten zien wat ik nodig heb om mijn budget voor volgend jaar te bouwen. Dit waren de uitgaven dit jaar en de veranderingen daarin, en de inkomsten. Dit is stap 3: de uitgaven die niet maandelijks terugkeren en substantieel zijn.
Zo hebben we een patroon in onze uitgaven zitten, die niet iedere maand gelijk zijn. Maar die wel degelijk sturing hebben. Voorbeelden is het waterschap, maar ook gemeentelijke belastingen, verjaardagen, en beroepsverenigingen.
Hiervoor wil ik plannen, zodat ik weet wat er in specifieke maanden uitgaat.
Qua verjaardagen: vrouwlief en ik zijn beiden in de eerste maand van het jaar jarig. Dochter is enkele weken later jarig en de andere 2 zijn in de herfst jarig. Dit betekent dat we in deze periodes iets meer bakken (taarten) en een aantal cadeautjes kopen. Ook wordt Sinterklaas gevierd en budgetteren we daar ook voor.
Ergens rond april/mei van ieder jaar worden de kosten van de beroepsvereniging van Lieftallige Echtgenote afgeschreven. Deze krijgt ze van haar werk terug, maar daar zit wat vertraging in. Cashflow-verschuiving dus!
Dan de waterlasten: die worden geïncasseerd in februari, mei, augustus en november. Vanaf hier is het een klein bruggetje naar de gemeentelijke lasten: die worden betaald in 10 termijnen, waarvan de eerste valt in maart.
Normaliter hadden we ook een terugkerende kostenpost in maart: de dierenarts. Maar met het overlijden van beide honden, hoeven ze ook niet meer ingeënt te worden. Ook hebben we geen incidentele kosten meer aan de kerstboom; die kochten we eerder jaarlijks. Maar vorig jaar hebben we toch maar eens een goed kunstboom aangeschaft.
De essentiële tools voor ons budget
Uiteraard hebben we tools om ons budget te managen. Dit doen we in een spreadsheet, in Google Docs. Hiervoor gebruikte ik eerst Excel, maar daar ben ik van afgestapt. Dit heb ik maar op 1 laptop, en Google Docs is daarom handiger.
Maar, we hebben ook handige tools: een agenda en iets om het mee op te schrijven. Een pen die we ergens hebben gekregen als promotiemateriaal. Pennen koop ik nooit.
Wat we daarmee doen? Iedere maand schrijven we op de notities-pagina van de agenda het budget voor de diverse variabele posten: diversen, horeca, kleding.
Heel eenvoudig, heel simpel en heel overzichtelijk. Hou ik van!
Hehe,
Pen en papier 🙂 Oldskool hoor!
Is dat omdat vrouwlief niet in google docs wilt werken (kan met elk device) of omdat jullie stiekem ook een beetje “boomers” zijn 😉
pssst, ik ook hoor, jong in fysieke vorm, maar boomer in geest 😉
Vooral omdat we dagelijks in de agenda kijken, en vrouwlief zelden of nooit op een computer kijkt. Naar spreadsheets op een telefoon kijken is kansloos, dus daar beginnen we niet eens aan.
Maar keurig vooraan in iedere maand schrijven we het op, zodat het “top of mind” is!
We hebben voor alle vaste onregelmatig uitgaven een 2de rekening: tel alle uitgaven bij elkaar op en deel dat bedrag door 12. Stort dat bedrag maandelijks naar een 2de rekening, je ‘spaart’ dan voor dit soort uitgaven. De onregelmatige vaste lasten kan je gaan betalen van die rekening.
Het eerste half jaar zit je voor dubbele lasten maar daarna werkt het perfect. Verder moet je ieder jaar even kijken hoeveel alles duurder is geworden en je maandbedrag aanpassen. Dit geeft een heel regelmatig uitgave patroon.
IK schrijf het hier ook op in de gezinsagenda. Die ligt hier altijd open op het bureau in de woonkamer. Ik merk dat naarmate de kinderen ouder worden de uitgaven ook onregelmatiger worden.