Budget 2023 rond

Geldsnor!

Al diverse keren heb ik geschreven over de budgetten voor 2023. En ze zijn weer rond, (evenals bij andere bloggers). Althans, soort van rond. Alle input is geleverd en we weten naar redelijke inschattingen wat de uitgaven volgend jaar zullen zijn. Ik blijf tenslotte energiespeculant, wat in deze tijden honderden euro’s per maand kan schelen.
Maar ook de inkomsten zijn tot op zekere hoogte bekend. Tenslotte ben ik ondernemer, en is het dus lastig om te bepalen wat de inkomsten zullen zijn van maand tot maand. Wat in deze tijden honderden euro’s per maand kan schelen.

Vaste Lasten

Onze budgetten zijn ingedeeld in vaste lasten en in variabele lasten. Onze vaste lasten zijn weliswaar vast, maar niet iedere maand hetzelfde. De gemeentelijke belastingen worden bijvoorbeeld in 10 periodes geïncasseerd, te beginnen in maart. En ook de energierekening is iedere maand anders. Het verschil in vaste lasten tussen de duurste en goedkoopste maand is iets meer dan 500 EUR.

Januari is bij ons de duurste maand. In de bovenstaande posten zit het grootste deel van het huishoudbuget (maandelijkse overschrijving naar de huishoudrekening), de hypotheek, studieleningen, autokosten, het sparen voor de kinderen, energiekosten, zakgeld en de kinderopvang.
Het totaal van bovenstaande is 62.331 EUR. Een forse daling tov. 2022, wat voornamelijk te wijten is aan de kinderopvang (die hierin bruto zit, dus excl. kinderopvangtoeslag), en het feit dat vanaf oktober volgend jaar de dure PHEV er uit gaat.

Variabele lasten

Uiteraard hebben we ook variabele lasten. Dit is zoals gezegd niet helemaal een eerlijke noemer. Een deel van het huishoudbudget hebben we behandeld als vaste lasten door een maandelijkse overschrijving te maken. Een ander deel komt uit het variabele budget. Tsja, lood om oud ijzer. Eigenlijk moeten we gewoon de maandelijkse overschrijving vergroten. Die is namelijk al járen hetzelfde en het is dan ook niet verrassend dat we hier met z’n vijven niet meer mee uit komen.
Een ander variabel deel wat in de vaste lasten is meegerekend is energie. Dat is historisch zo gegroeid. We betaalden immers iedere maand hetzelfde en dit werd 1x per jaar verrekend met de jaarrekening. Nu hebben we een dynamisch contract met als nadeel extreem hoge kosten in de winter en inkomsten in de lente en zomer. Uiteraard middelen we dit uit met potjes om ons niet rijk te rekenen of arm te stoken.
Het heeft wel een belangrijk voordeel. Los van de absolute kosten die lager liggen, geeft het ook direct in de maand volgend op de huidige maand de consequenties van je gedrag. Zuinig zijn wordt dus met een veel kortere feedback-loop beloond. En stoken als een malle wordt ook vrij snel afgeleerd. De kans op verrassingen aan het eind van een jaar is hierdoor nul (niet dat ik ooit verrassingen heb in de energierekening).

De variabele lasten zijn relatief “vlak”, wat veroorzaakt wordt door de methodiek. Ik plan namelijk op basis van een voortschrijdend gemiddelde over de afgelopen periode. Dat middelt zich dus uit naar vaste kosten…De praktijk zal weer net iets anders zijn. Zo zit hier een budget voor kleding in, wat de ene maand significant kan zijn, en dan weer maanden afwezig (haha…Nee joh, misschien een dag!)
De grote pieken komen door de geplande vakanties.

Hoe dit zich verhoudt tot de vorige jaren is eigenlijk veel interessanter!

Zoals je ziet zijn we nogal conservatief voor het jaar 2023. Naïef? Misschien. Ambitieus? Zeker. Realistisch? Dat is wel de bedoeling. Er zitten namelijk wel wat logische dingen achter dit geheel!
Kijk eerst eens naar de kosten voor 2020. Onze uitgaven buiten de vaste lasten lagen op 2500 EUR per maand. 30.000 EUR dat jaar. Van die 30.000 EUR was maar liefst 6.000 EUR voor verbouwingen en verbeteringen aan de woning en nog eens 5000 EUR voor de vakanties (we gingen dat jaar met een gehuurde camper op pad).
Ook letten we niet specifiek op de uitgaven: 2000 EUR in restaurants en 5285 EUR in niet-nader gespecificeerde uitgaven (dat is echt vrij breed).

Dan kijken we even naar het mega-uitgaven-jaar 2021. 66369 EUR! Samen met de vaste lasten hebben we 127.000 EUR uitgegeven in 2021! Dus ik ben wel enigzins trots, maar ook nederig en blij, dat we dit van de eigen rekeningen konden betalen.
Het was namelijk een jaar waarin we heel veel verbouwd hebben. 32.376 EUR, om exact te zijn. Dit waren de zolderverbouwing en de nieuwe keuken inclusief al het elektrawerk wat daarvoor plaats moest vinden. En dat was niet weinig, vanwege de groepen die ik bij moest plaatsen (krachtstroom, dubbele oven en quooker).
Maar in dat jaar zie ik ook dat we een stuk minder gebruik hebben gemaakt van de horeca. Maar liefst 700 EUR minder. Het zal de aanschaf van de frietpan geweest zijn! Een andere forse kostenpost in 2021 die in mijn administratie naar voren kwam waren zakenreizen. De credit card rekening gaat gewoon als uitgaven de boeken in, maar bij zakenreizen staan hier natuurlijk ook even grote declaraties tegenover. Verschil: 10.000 EUR. Zonder al deze factoren waren onze uitgaven in 2021 “slechts” 23.000 EUR.

Dat is natuurlijk nog steeds fors boven het budget voor 2023. Biedt 2022 een lichtpuntje voor de haalbaarheid? Een jaar waar we óók 30.000 EUR uitgaven? Wellicht. Want zakenreizen (-6000 EUR) en wederom huisuitgaven (trap, schilderwerk) (-5000 EUR) brengen het geheel onder de 20.000 EUR.

Dus we gáán er gewoon voor. Want minder uitgaven, betekent minder druk op de inkomsten!

Inkomsten 2023

In eerdere jaren had ik comfortabele, vaste banen. Onze gezamenlijke netto-inkomsten (inclusief belastingteruggaves en dergelijke) liggen al sinds 2018 boven de 100.000 EUR netto. De kans is groot dat dit volgend jaar niet zo is.
Het netto-inkomen van vrouwlief ligt rond de 31.000 EUR per jaar. Klagen doen we niet. Maar het heeft nog wel wat voeten in aarde.
Onze totale uitgaven zijn nu ingeschat op 75.366 EUR.
Een deel daarvan is voorlopige teruggaaf, kinderopvangtoeslag en kinderbijslag. Bij elkaar is dat 13.769 EUR voor 2023.
Dat betekent dat mijn inkomen minimaal 30.597 EUR moet zijn, om niet in te teren op de reserves die op dit moment 5 maanden 0-inkomen dekken. Gelukkig zit ik niet op 0, maar reeds op een te verwachten omzet van ongeveer 41.000-51.000 EUR. Daar kunnen dus nog wel wat opdrachtjes bij, want mijn streven is een omzet van minimaal een ton. Tijd voor hard werk!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “Budget 2023 rond”

 1. Wat een bedragen.
  Mijn goedkoopste maand volgend jaar in de begroting is 1474 euro in februari en 1897 euro in december. Spaarbedrag voor vakantie en buffer niet inbegrepen. Dat kan iets meer worden dan begroot, want we hebben nog geen rekening gehouden met de hogere AOW.
  Vanaf 2009 ben ik gaan begroten, omdat het inkomen toen halveerde. ik sta er van verwonderd wat we nog kunnen hierdoor.

 2. Ik heb al jaren een scenario gecreëerd waarin voor het normale in en uitgifte patroon de variatie verschillen zijn verdwenen. Hiertoe gebruik ik mijn jaarbetalings potje. Alles wat afwijkt van de maand betaling gaat hierin. Een twaalfde deel wordt in het maandoverzicht meegenomen wat hierdoor elke maand (voor de standaardzaken) hetzelfde is.
  Het jaar 2023 staat klaar voor de overgang van 22 naar 23.

 3. Hoi, ik varieer iedere maand met mn spaarbedrag. Een maand met veel dure vaste lasten is dus minder sparen en een maand waarin er juist weinig lasten zijn is veel sparen. Dat sparen doe ik direct als mn salaris binnenkomt. Het deel dat ik vrij kan besteden is zo iedere maand hetzelfde.
  Groet, G

 4. Ambitieus en realistisch. Goed bezig! Ik wacht tot het einde voorbij is om de schade te zien van dit jaar. Volgend jaar verwacht ik hogere uitgaven, meer opvangkosten, want extra kind. Hogere energiekosten en meer uitgaven voor boodschappen en andere zaken…. Hoeveel precies? Geen idee, daar staat wel tegenover dat onze inkomsten ook zullen meegroeien en hopelijk dit kan opvangen zodat we er niet op achteruitgaan maar of het lukt. Time will tell

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *