Budgetteren: de autokosten

Geldsnor!

Vorige week plaatste ik het basisdocument voor het budget, zoals ik deze gebruik. Althans, een uitgeklede versie: via een serie blogposts bouw ik het einddocument op. Hiermee hoop ik de “taak” van het budgetteren overzichtelijker te maken, of in ieder geval inzichtelijker. Minder een berg om tegen op te zien: stapje voor stapje onderweg naar controle.

Vandaag ga ik het hebben over de autokosten. Alles is terug te vinden in het document onderaan deze blogpost.

Autokosten budggeteren: 3 verschillende posten

De autokosten zijn te budgetteren in 3 verschillende posten: de vaste kosten, brandstofkosten en variabele kosten. De vaste kosten betreft alles wat elke maand hetzelfde is: motorrijtuigenbelasting, financiering of afschrijving en verzekeringskosten. Het belangrijkste is uiteraard om inzicht te verkrijgen. Op de tweede plaats is het (voor mij) belangrijk om deze kosten allemaal in een maandelijkse last te verdelen.
Onderstaand een screenshot uit het document, onder het kopje Autokosten (vast).
De financieringskosten zijn een lastige post. Als deze niet van toepassing is (omdat je de auto cash hebt betaald) laat je dit veld natuurlijk leeg. Anders vul je hier de maandelijkse kosten in.
Het gaat echter vaak mis bij de afschrijving. Financieringskosten zijn feitelijk de afschrijvingskosten. Je financiert een auto (doorgaans) op basis van wat de auto kost, wat deze oplevert bij verkoop en hoe lang je er over doet. Het verschil is de rente: je betaalt natuurlijk rente over de autolening.
Als je geleend hebt voor de auto, dan schrijf je de auto niet meer af: dat is een beetje dubbel op. Mijn advies is: als je de financiële ruimte hebt om dit wél te doen: doe het dan! Anders kun je na een aantal jaar exact dezelfde auto weer kopen…met dezelfde lening! En dat wil je uiteindelijk niet: geld lenen kost geld.

De afschrijving berekent het sheet automatisch. De restwaarde is een beetje koffiedik kijken. Dit kun je wel benaderen:
Stel, je hebt een Volkswagen Golf TSI uit 2018. Deze wil je nog 5 jaar doorrijden. Je rijdt 10.000km per jaar, en de auto heeft nu 50.000 km op de teller. Wat is de restwaarde over 5 jaar? Simpel: zoek op een occassionsite naar een vergelijkbare auto uit 2013 met 100.000km op de teller. Neem 70% van deze waarde als restwaarde. Waarom 70%? Omdat in de bedragen die je ziet op de websites ook BTW verwerkt zit en je inruilwaarde vermoedelijk lager ligt dan de verkoopwaarde van het autobedrijf.

De cellen zijn nu nog leeg; vandaar de “foutmelding”. Let op: je vult de grijze cellen in

Brandstofkosten budgetteren

De meeste mensen zullen niet iedere maand hetzelfde aantal kilometers rijden. Er zijn zelfs mensen die geen idee hebben hoeveel kilometer ze per jaar rijden. Dit kun je wel achterhalen: de garage houdt de kilometerstanden bij ivm. fraude-preventie. Zo krijgt een auto een oordeel “kilometerstand is logisch” bij de RDW, of “deze kilometerstand is onlogisch”. Of woorden van gelijke strekking. In ieder geval staat de kilometerstand meestal op de rekening van de garage. Door een aantal rekeningen na te pluizen kun je terugzoeken hoeveel kilometer je rijdt op jaarbasis.
De brandstofkosten zijn een redelijke gok: het hangt af van veel factoren. Weersomstandigheden, je rechtervoet, of je met een aanhanger rijdt of niet en of je veel kleine stukjes rijdt. Een auto die volgens de specificatie 5L op 100km verbruikt kan op een stukje van 10km gerust het dubbele verbruiken. Koude motoren lopen nu eenmaal zeer inefficiënt! Als je dus altijd korte stukjes rijdt, zal het brandstofverbruik relatief hoog zijn.

Nu hoor ik je denken: ik heb géén idee hoeveel mijn auto verbruikt. Dat lijkt me een prima reden om het bij te gaan houden toch? Bewaar simpelweg de bonnetjes en schrijf daarop de kilometerstanden. Pak een kladblok en deel het aantal liters door het aantal kilometers. Appeltje-eitje! Doe dit langere tijd om zoveel mogelijk te kunnen middelen. Geloof mij: een rit van Groningen naar Maastricht verloopt met tegenwind aanzienlijk minder zuinig dan met de wind mee!

Met een verbruik van 5 liter op 100km verbruik je dus 500 liter benzine per jaar. Bij een brandstofprijs van 1.90 EUR per liter kost je dit 950 EUR per jaar. Bij een brandstofprijs van 1.70 EUR per liter kost je dit 850 EUR per jaar. Een verschil van een tientje per maand en dus voor de meeste Nederlanders triviaal (de gemiddelde Nederlander rijdt 12.000km per jaar).

Onderhoudskosten van de auto budgetteren

Onderhoudskosten zijn het lastigst. Tegen de grootste kostenposten valt niet aan te budgetteren. Dat wil zeggen: tegen botte pech valt weinig te doen. Onverwachts een versnellingsbak kapot? Koppelingsplaten verbrand? Dikke vette pech.

Maar het meeste kun je wel degelijk ondervangen. Zo heeft iedere auto (mits ouder dan 3 jaar) een APK-verplichting. En doorgaans heb je ook 1 kleine beurt per jaar, en het jaar daarop een grote beurt. Dit kán sneller komen, want auto’s hebben doorgaans een onderhoudsinterval per jaar óf een aantal kilometers.

In het bestand heb ik ook 5ct per kilometer opgenomen voor slijtage-delen. Denk hierbij aan een setje nieuwe banden, of een nieuwe distributieriem. Voor dit soort delen reserveer je dus 5.000 EUR per 100.000km. Daar moet je het mee kunnen redden.

In de spreadsheet is de kop “onderhoudskosten” een gevolg van de brandstofkosten. Hier hoef je dus niets in te vullen.

Wat kost die auto nu per km?

Het bestand rekent ook voor je uit wat de auto kost per kilometer. Handig in discussies op feestjes en partijen, als er weer eens iemand roept dat “21 cent per kilometer echt niet genoeg is!” om je kosten te dekken.

Is dat zo? Het antwoord is: het hangt er vanaf hoe je rekent, maar waarschijnlijk klopt het niet!
Waarom? Laten we er van uitgaan dat je sowieso een auto hebt. Niet alleen om op je werk te komen, maar ook om andere dingen te doen. Vakantie, familiebezoek, van alles. Dit is valide, er zijn immers mensen genoeg zónder werk die tóch een auto hebben.
Het zou dus best eerlijk zijn om gebruikskosten en bezitkosten te splitsen. De kosten voor autobezit blijven gelijk. Ja, zelfs de afschrijving. Die wordt in véél belangrijke mate bepaald door de leeftijd van de auto dan de kilometerstand.

Als je nu uitgaat van een gekochte auto (cash) met een aanschafwaarde van 15.000 EUR, die je 5 jaar blijft rijden, 12.000km per jaar á 5 liter per 100km tegen 1.90 EUR per liter.
Dan zijn de totale kosten per kilometer bijna 44 cent. De marginale kosten, zijn slechts 17.4ct. Bij méér kilometers gaan beide naar beneden. Dit komt door een feitelijke onnauwkeurigheid in het document :-), want ik heb de vaste onderhoudskosten wel als variabele kosten meegenomen…

Invloed op het budget

De gegevens die je invult op dit tabblad, worden overgenomen op de eerste pagina van het spreadsheet. Klaar is Kees!
Nouja: je moet nog wel even zorgen dat het ook in je banksysteem klopt. Wij boeken aan het begin van de maand de variabele kosten over naar een spaardoel-rekening. De wérkelijke uitgaven boeken we daarvan terug. Wat overblijft is de reservering: hiervan kun je grotere toekomstige uitgaven doen zoals een andere auto, duurder onderhoud of de vele vakantiekilometers.
(wij rijden lease-auto’s en hebben derhalve uitsluitend brandstofkosten).

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

2 gedachten over “Budgetteren: de autokosten”

  1. Heel fijn om het zo stapje voor stapje uitgelegd te krijgen. Ik krijg het altijd een beetje benieuwd van de ingewikkelde excelsheets. Nu is het behapbaar voor me.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *