Cash voor dummies: een abonnement…op witgoed!

Geldsnor!

Kopen op afbetaling is iets wat veel mensen afzweren. Daarom is er iets nieuws bedacht: een abonnement of leasen van een product. Ideaal! Toch? Mwoah, daar denk ik anders over. Bezit is niet heilig, maar sommige dingen moet je gewoon zelf bezitten. Dingen als een bed, wasmachine en droger om maar iets te noemen.

Toen ik onlangs onderzoek deed voor de post over de kosten van een wasdroger, zag ik het al: “ook beschikbaar met abonnement”. Geïntrigeerd heb ik het van de week eens uitgezocht, en ben diep geschokt.

De kosten van een droger-abonnement

De kosten van de uitgezochte droger bij Coolblue waren 19.99 EUR per maand, voor minimaal een jaar, en eenmalig 49 EUR. Na 1 jaar heb je dus 288.88 EUR betaald. Maar geen droogtrommel in je bezit. De droogtrommel die ik in dit vergelijk had uitgezocht kost 519 EUR. Na 23.5 maanden (23.5*19.99+49 = 519) is deze droogtrommel dus net zo duur als ‘m kopen. Maar je hebt deze niet gekocht, maar een abonnement.

Een droogtrommel gaat volgens Coolblue ongeveer 12 jaar mee, met 160 droogbeurten per jaar. Dat zijn 144 maanden, ofwel 2878 EUR (of 2927 als je de 49 EUR uit de eerste maand eerlijk meerekent). Voor hetzelfde geld had je eruim 5 keer dezelfde droogtrommel kunnen kopen.

De (niet-gunstige!) voorwaarden

Ik heb ook de algemene voorwaarden doorgelezen voor een dergelijk abonnement. Na een jaar mag je opzeggen (maar als je wilt blijven drogen moet je toch een droger kopen), maar de gemaakte maandbetalingen van het abonnement worden NIET in minder gebracht op de droogtrommel.

Voorts blijft de droogtrommel altijd in het bezit van Coolblue, maar mogen zij het wel verpanden. Dit wil zeggen dat ze het werkelijke eigendom elders onderbrengen. Gebeurt er iets met Coolblue waardoor zij hun afspraken niet na kunnen komen? Dan kan direct “jouw” droger opgehaald worden.

Maar, wees niet bevreesd: je bent al akkoord gegaan met het feit dat Coolblue sowieso op “ieder gewenst moment” de droger kunnen omwisselen met een gelijkwaardig product. Als zij dit willen, uiteraard.

Conclusie…Doe het niet

De conclusie is dus: niemand is rijk genoeg om dit soort constructies te accepteren. Het is een vorm van roofbouw op de armste klasse die niet voldoende cash hebben om een kapot product te vervangen. Dankzij dit soort roofdieren blijft dit ook zo.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.