CO2 meter gekocht

Geldsnor!

In Huize Geldsnor houden we van alles bij, uiteraard. Wat er in komt aan geld, wat er uit gaat en wat er dus overblijft. En wat we daar mee doen. Maar ook ons energieverbruik, energieopbrengst en CO2-emissies als gevolg van verwarmen, elektriciteitsverbruik en vervoer.
Verder houden we natuurlijk ook grip op de ventilatie: is het niet té vochtig in huis (of is het huis niet te koud). Maar de CO2-concentratie in huis hield ik nog niet bij. Grotendeels vond ik dit een hype, en de CO2-meters waren in de corona-periode ook niet aan te slepen.

Maar recentelijk hebben we toch een CO2-meter gekocht. Hier ga ik geen statistieken van bijhouden, maar ik vind het toch prettig om te weten of we voldoende verse lucht binnenkrijgen. Want soms zijn wij helaas gedwongen om de ramen dicht te houden: de achterbuurman heeft een hobby en dat is het opstoken van alles wat hij tegenkomt. Soms doet hij dit overdag, soms midden in de nacht: er is geen peil op te trekken. Dus zijn de ramen vaker dicht dan open.

Klein puntje van irritatie is dat wel, maar er is slechts beperkte handelingsruimte voor de politie. Zelf langs de deur gaan bood onvoldoende soelaas. Te horen aan zijn nare hoestje is dit echter iets van tijdelijke aard. Vergeef mijn zwartgalligheid…
Nog een klein puntje van irritatie: het is CO2. Geen Co2. Co is de wetenschappelijke afkorting voor Cobalt. Een belangrijk element, maar het heeft niets te maken met koolstofdioxide (C van koolstof, O van Oxygen ofwel zuurstof dus “oxide” en 2 van “di”-oxide). Goed, breed gezien wel, want Cobalt wordt (helaas) veel gebruikt in accu’s en daarmee kun je energie opslaan en je eigen geproduceerde stroom opslaan. Maar dat is zelfs voor mij vergezocht.

Anyway: in de ochtend is het keurig rond de 450 ppm of daar onder. Je merkt wel dat dit stiekem snel oploopt als je thuis bent. Waardes rond de 1000 zie je snel. Schijnbaar moet je boven de 1200 écht gaan ventileren. Als in éxtra ventileren. Dat doen we dan ook keurig. De lakmoesproef volgt bij het vieren van een verjaardag deze week. Is onze natuurlijke ventilatie afdoende om de lucht binnen “gezond” te houden?
Ons huis is helaas niet ingericht met mechanische ventilatie met warmte-terugwinning (WTW) en we “moeten” het dus hebben van ventilatie via de roosters. Uiteraard hebben we op de badkamer wél mechanische ventilatie (zonder WTW), maar die werkt op een vochtsensor. Voor dit doel hebben we daar dus weinig aan…

Heb jij een CO2-meter? Of hoe hou jij in de gaten of de luchtkwaliteit goed genoeg is?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

13 gedachten over “CO2 meter gekocht”

 1. Ik heb een luchtreiniger…die heeft ook een CO2 sensor. Ik wilde eigenlijk ook een losse sensor,op batterijen, die ik ook mee naar elders kan nemen. Maar doe ik niet. Ervaring leerde dat ik hier in de huiskamer moet luchten rond middaguur, na het koken (al staat de afzuiger dan ook al aan) en bij veel bezoek(heb ik zelden) en dat ritme heb ik er nu inzitten. Daar helpt een dure sensor verder toch niets aan.

 2. Goedemorgen ja wij hebben ook een CO2-meter, daar had ik als eens over geschreven, wel fijn dat jullie er nu ook een hebben, dat vind ik dan weer interessant, Bij ons lopen de waardes snel op zeker als we met zijn 2e thuis zijn. In de avond wordt zekers een keer of 4/5 de deur na de tuin open gezet ( die is in de woonkamer ) dan zet ik in de keuken de afzuigkamp op vol aan dan is het ook veel sneller weer goed. Ik ben wel benieuwd naar hoe hoog de waarden bij jullie komen. Moet wel zeggen dat bepaalde klachten die ik in de winter altijd had ik niet meer heb. Ik had in de winter altijd last van mijn keel en het was voor mij een raadsel waarvan ik vermoede toen wel dat het iets met de lucht in huis te maken had en ik had om die reden ook veel planten gekocht en was heel vaak mijn huis aan het luchten. Maar toen ik de meter gekocht had kwam ik erachter dat dit lang niet genoeg was. Sind de meter ook geen klachten meer, top.

   1. Heb hem net even buiten gezet en hij komt niet onder de 540. Dat zal per regio ook verschillen denk ik.

   2. @Ans, als je op 540 zit buiten moet hij opnieuw gecalibreerd worden! Het fluctueerd wel per seizoen, maar momenteel tussen ongeveer 422 in laat zomer zomer en 415 in laat winter.

 3. Goh, interessant. Onlangs heb ik me in fijnstofmeters verdiept, vanwege een stokende buurman die met zuidwestenwind recht onze wtw inblaast :-(. Maar dat is heel duur en de meerwaarde zie ik nog niet zo. CO2 lijkt me vanwege onze ventilatie-d niet zo spannend. Met douchen en veel visite zet ik hem harder, komt vast goed. ik heb een koolstoffilter gekocht voor in de wtw. Nog geen stookmoment hiermee gehad (of t helpt heeeel goed en ik heb niets meer geroken;-))

 4. Als je het wetenschappelijk goed wilt doen, schrijf dan alsjeblieft de 2 in subscript dus CO2, hetgeen je in html kan schrijven als CO2 (hopelijk gaan al deze html tags goed in een commentaarscherm)

 5. JA! Wij hebben er ook een. Heel belangrijk. In onze laserkachel in de woonkamer zit er ook een, maar heb een extra gekocht. Stel dat die van de kachel het niet doet, beetje neurotisch. Maar het is wel fijn. we ventileren veel.
  Dat van die stokende buren herken ik. Is ook heel naar als je – zoals ik- de was buitenhangt.

 6. Er zit er een in ons MV-systeem. Ventilatie wordt daarop afgeregeld. Zit alleen geen schermpje op om het ding uit te kunnen lezen. Gelukkig is daar Home Assistant die het getal zichtbaar maakt en de historie bijhoudt. 😀

  Op dit moment 664ppm en dalende.

 7. Yup, wij hebben ook zo’n ding gekocht, goeie van Aranet (waarbij foutmarge redelijk is). Best schrikken in het begin. Onder 1000ppm is prima idd, daarboven moet je al goed gaan ventileren (ben je al 15% van je denk capaciteit kwijt), vanaf 1500ppm zit je echt goed fout (rond de 50% hersen capaciteit kwijt) en moeten “alle ramen open”. Je gaat heel snel over die 1000 heen inderdaad. Dus nu ventilatie standaard hoger, zeker snachts. Meer ventilatie roosters strategisch open (we zijn bezig met balansventilatie, kunnen we dit nog een keer uitproberen, maar dan zonder roosters natuurlijk).

  Rijden nu zelfs in de auto rond met ventilatie op minimaal standje 2 om CO2 binnen de perken te houden (en ik maar afvragen waarom op lange trips je altijd zo duf wordt, was gelijk duidelijk.. geen last meer van gehad daarna.)

  Meten is weten! Ding is de hele familie al doorgegaan, meeste hebben er ook eentje gekocht. Heeft al een hoop “problemen” opgelost.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *