Converteerbare leningen

Geldsnor!

Een nieuw hoofdstuk is begonnen in het financieren van mijn eigen bedrijf. Een complex hoofdstuk, en ook wel spannend.

Vorige week heb ik gesproken met een ervaren ondernemer en mijn zorgen gedeeld. Zorgen rondom de financiering van een (tech-)startup als de mijne. Je kunt geld lenen, maar de risico’s zijn enorm. Onverantwoord, zelfs. Natuurlijk ga je met het volste vertrouwen aan de slag. En natuurlijk heb ik al een gebruikers-basis. Maar een lening afsluiten bijvoorbeeld bij Qredits is een risico. Een onaanvaardbaar risico.

Pandrecht

Een lening bij Qredits heeft in de voorwaarden enkele ongunstige dingen staan. Zo is er het pandrecht. Dit is niets anders dan het pandrecht dat een hypotheekverstrekker heeft op je woning: alle eigendommen van het bedrijf dienen ter onderpand van de lening. Oók toekomstige eigendommen die aangeschaft zijn uit bijvoorbeeld vrije kassstromen.

Dat is een probleem: als je nieuwe investeerders aan wilt trekken (in welke vorm dan ook) financieren zij de uitbreiding van het bedrijf, terwijl het bij problemen vervalt aan de bank: zij hebben pandrecht en dat gaat boven alle andere schuldeisers en preferenten. Behalve de Belastingdienst.

Onmiddelijke opeisbaarheid & hoofdelijke aansprakelijkheid

Bij het afsluiten van de lening dient tevens je privé-kapitaal als onderpand. Woning, bankrekening, etcetera. Zoals gezegd: je gaat er met de beste bedoelingen in. Maar áls het mislukt, ben je alles kwijt. Je woning wordt verkocht en een nieuwe terugkopen kan niet. Zonder baan immers geen hypotheek. Om over huren nog maar te zwijgen, dat is slechts een theoretische mogelijkheid.

Nu is bovenstaande op zichzelf misschien nog wel te overkomen voor sommigen. Maar er is ook nog zoiets als onmiddelijke opeisbaarheid. En die is risicovol…Namelijk bij overlijden. Aj! Dus stel je voor, ik ga dood. Komt vervolgens de bank om de volledige hoofdsom op te eisen, omdat ik ben overleden. Gezien er geld geïnvesteerd is in het bedrijf, is het tamelijk zeker dat er niet voldoende cash in het bedrijf aanwezig is om de lening te voldoen. Het pandrecht zal zonder de eigenaar ook een stuk minder waardevol zijn.

Een andere clausule is scheiding. Ja, echt waar. En nu moet je weten: Lieftallige Echtgenote en ik hebben een fantastische relatie op alle denkbare vlakken. Ze is de liefde van mijn leven, mijn beste vriendin en ik kan nauwelijks verbeterpunten bedenken. Maar ik kan niet 10 jaar in de toekomst kijken. En het lijkt me een absolute hel om gechanteerd te worden door je echtgenote, of verplicht bij elkaar te blijven om de onmiddelijke opeisbaarheid te voorkomen…

Met andere woorden: nee, deze lening gaat het niet worden voor ons. Ook niet in combinatie met de borgstelling vanuit de overheid.

Andere financieringsmogelijkheden: converteerbare leningen

In mijn gesprek vorige week kwam echter een andere mogelijkheid naar voren. Stom dat ik er niet zelf aan gedacht heb, want zo werken we binnen mijn huidige werkgever ook: de converteerbare lening.

Kort gezegd leent iemand het bedrijf geld, waarbij dit op een later (maar vooraf gedefinieerd moment) omgezet wordt in aandelen (of met rente kan worden terugbetaald). Dit is op veel fronten een acceptabele manier van financiering. Er zijn ook nadelen, maar goed, dit is geen advies-blog, maar een overpeinzing.

Het is een methode die we nu aan het bekijken zijn. Dit gaan we aanvullen met crowdfunding (die eventueel ook converteerbaar is). Dit zijn opties met hoge rentes, vanwege de relatief hogere risico’s. Mocht je interesse hebben, stuur me dan maar een mailtje ;-).

En je eigen kapitaal dan?

Uiteraard hebben we ons eigen kapitaal. Dit bestaat echter uit een aantal delen:

 1. Pensioenpot. Kunnen we niet aankomen (maar staat wel op mijn naam)
 2. Woning: de overwaarde kunnen we niet zo maar verzilveren. Ja, je kunt persoonlijke leningen afsluiten met de overwaarde als onderpand, maar niet om je bedrijf mee te starten. Dat heet fraude…
 3. Onze spaarpotten & aandelen. De spaarpot is voor tegenvallers. De aandelen zijn in principe te verkopen.
 4. Obligaties. Ik heb een paar duizend euro uitstaan aan obligaties, die echter niet vrij verhandelbaar zijn.

Ik heb zelf al het een en ander geïnvesteerd. De cash-bijdrages aan de ontwikkelingen, wat tot nu toe iets boven de 1000 EUR ligt. En de tijd die ik er in gestopt heb. Sinds september werk ik 2 dagen per week minder, wat mij bruto per maand een kleine 3400 EUR kost. Je zou kunnen zeggen dat ik er dus al 20.000 EUR aan tijd ingestoken heb.

De financieringsgrootte

Het ontwikkelen van de app (design & MVP) kost een kleine 30.000 EUR. Het volledig uitbouwen (het is nogal groot) kost ruim 150.000 EUR – maar het is de bedoeling dat een deel hiervan al verkregen wordt via de cashflow uit de eerste fase.

Die eerste fase loopt van maart tot december, waarbij ik vanaf 1 juni mijn eigen inkomsten zou moeten dekken. Niet het bizar hoge salaris wat ik nu ontvang uiteraard, maar een inkomen wat voldoende is om te overleven. Dit ligt rond de 2000 EUR per maand. Alle omzet gaat uiteraard linea-recta terug de onderneming in.

Al met al hebben we het over ongeveer 45.000 EUR tot aan het eind van het jaar. Dat noem ik “overzichtelijk”. Maar veel.

Hoe nu verder?

Zoals gezegd zijn we bezig met het opzetten van een BV-structuur. Ow, had ik dat nog niet gezegd? ’t Is zo.

De komende maanden werk ik nog 3 dagen per week voor mijn werkgever. In parallel heb ik enkele gesprekken met bedrijven gevoerd om bij hen te gaan werken. Daar speel ik zoveel als mogelijk open kaart mee, namelijk dat ik dit bedrijf voer in mijn eigen tijd. En dat ik niet verwacht dat dit zomaar 1-2-3 zal leiden tot een fulltime werkzaamheid (in ieder geval niet zolang de app-bouwers bezig zijn met bouwen). Maar vanaf begin volgend jaar wél. Dan ligt de testfase achter ons en kunnen we echt gaan uitbouwen.

Althans, als ik die financiering rondkrijg. Mocht ik die al rondkrijgen vóór 1 juni, dan hoef ik uberhaupt niet ergens anders aan de slag.

De komende weken zal ik zoveel mogelijk met “business angels” en andere geïnteresseerden praten. Mijn achtergrond is in de business development, strategisch management en marketing. Op basis van een goede pitch hoop ik het waar te kunnen maken!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

7 gedachten over “Converteerbare leningen”

 1. Interessant om te lezen Geldsnor! Ook knap dat je dit wilt delen op je blog. Zo zie je maar weer waar anonimiteit voor kan zorgen. Even je gedachtegang spuiten en zo zelf weer alles op een rij zetten.

  In ieder geval sterkte deze periode! Die business pitches zullen je vast wel goed afgaan, want als je net zo passievol je verhaal doet als hier op je blog kan je alleen maar fans hebben!

 2. Dat onderpand moet je natuurlijk niet willen, zoveel mogelijk prive en zakelijk scheiden.
  Hoe zit het met een persoonlijk crediet/lening, is dat niet interessant? Je geeft aan dat je in principe voldoende hebt aan 45k, dat lijkt me overzichtelijk genoeg voor een persoonlijke lening (zonder onderpand).

  1. Klopt – die 45k is op zich wel te doen. Maar je moet wel een leningdoel opgeven. In de voorwaarden van de leningen staat, zonder uitzondering, dat “als de lening is verstrekt onder valse voorwendselen en met het werkelijke doel op het oog niet zou zijn verstrekt”, deze onmiddelijk opeisbaar is.

   Zo kun je dus best lenen voor een verbouwing – die je niet uitvoert. Maar dat is wel frauduleus…

   1. Je kunt wel een persoonlijke lening aanvragen voor je prive-betalingen en je bespaarde prive-betalingen gebruiken voor je bedrijf 🙂 Niet helemaal netjes, maar wie denk je dat er komt controleren of je die 45k hebt uitgegeven aan een caravan, verbouwing of eigen ruimte?Zolang je de boel maar terugbetaalt.

    Als ik even google, zie ik bijv dat Becam online leningen aanbiedt tot 80k, waarbij je als reden “zakelijk” of “inrichting” kunt opgeven. Verder wordt blijkbaar nergens naar gevraagd.

    Ik wil je zeker geen frauduleuze bedoelingen meegeven, maar er is vast een creatieve, legale manier te bedenken.

 3. 30k tot 150k om de app te bouwen.. Maar vergeet niet dat je deze dan ook nog in de markt moet zetten, alleen het hebben van een app is nog geen bedrijf.

  Denk dan bijvoorbeeld ook nog aan:
  – QA. Test of de app goed is, en daadwerkelijk aan alle eisen voldoet.
  – Marketing kosten
  – Juridische kosten, voor het opstellen van algemene voorwaarden bijvoorbeeld\
  – Mensen, bijvoorbeeld voor het leveren van support
  – Hosting infrastructuur. Die app zaj ergens te verkrijgen moeten zijn, waarschijnlijk zal die moeten kunnen communiceren met een server
  – Developers voor onderhoud, doorontwikkeling, en bugfixes.

  Het zou mij niet verbazen dat je investeringsbehoefte op het dubbele uitkomt als je alle kosten optelt.

 4. Er is ook een crowdfundingplatform dat ook met converteerbare leningen werkt: oneplanetcrowd. Alleen is dat voor duurzame projecten en ik mis informatie of jouw app een relatie heeft met duurzaamheid.

  Doe 30k is voor crowdfunding relatief klein, dat krijg je wel snel gefinancierd denk ik. Op kapitaalopmaat zie ik ook wel eens projecten van 150k Euro of meer voorbij komen, dus daar kun je ook wel voor alles terecht denk ik. Ik zal waarschijnlijk wel inleggen, mocht je daar voorbij komen.

  Ik vind het wel verbazend dat met jullie gezamenlijk inkomen, je niet minstens 20-30k hebt waar je vrij makkelijk bij kan. Misschien zijn dat je aandelen? Althans, zo lees ik het artikel. Jullie zijn toch al een tijdje bezig met financiële onafhankelijkheid?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *