Corekees & Lendahand updates

Geldsnor!

Los van mijn “traditionele” beleggingsportefeuille, de aflossingen op het huis en de pensioeninvesteringen, beleg ik ook (bescheiden) in alternatieve methodes. Dit zijn geen crypto-currency’s of andere hoogvliegende quatsch, maar in bomen en 3e-wereld crowdfunding.

Laten we met de eerste beginnen: Corekees.

Corekees: de update

Ik ben met Corekees begonnen naar aanleiding van een blogpost van “m.i.a.”-blogger Stoppenvoormijnvijftigste. In den beginne had Corekees een referral-programma, maar inmiddels niet meer. Jammer, want dit heeft mij toch mooi 5 bomen opgeleverd.

Het principe is vrij eenvoudig: je koopt een obligatie, ter waarde van 20 EUR. Deze 20 EUR behelst de kosten voor het planten en de grond, tot het geld begin op te leveren. Hiervoor gebruiken ze een boom, de Pongamia-boom. Deze wordt voor 20 jaar “geleased” en wordt daarna eigendom van de lokale bevolking. Deze bomen leveren olie op door het persen van de noten/bonen en de pulp hiervan wordt veevoer. Een mooi initiatief.

Inmiddels heb ik 67 bomen in mijn “bezit”. Het heeft nog niets opgeleverd: de oudste bomen beginnen pas volgend jaar hun eerste oogst te leveren. Leuk feitje: er zijn tot nu toe 30.000 bomen geplant. Ongeveer een kwart procent is hiervan aan de Geldsnor toe te schrijven. Immers: ik kreeg een boom cadeau als iemand anders een boom kocht. Dus zijn er al meer dan 72 bomen toe te schrijven aan “moi”!

Met het lanceren van het nieuwe platform (vooral een nieuwe site) ben ik gestopt met het regulier aankopen van nieuwe bomen. Het was namelijk enkele maanden niet mogelijk.
Inmiddels koop ik er weer af en toe eentje.

Waar ik he-le-maal niets van snap, is de waardeberekening. Deze is volgens Corekees nu 1130 EUR.
Dit komt niet overeen met de geïnvesteerde bedragen, maar ook niet overeen met welke contante-waarde-berekening dan ook. Het is dus een beetje gissen. Normaliter zou je verwachten dat ze méér waard worden als de eerste 3 jaar zonder inkomsten bijna achter je liggen en er dus meteen (letterlijk) vruchten van geplukt kunnen worden?

Het zou verder nog een leuke toevoeging zijn als ze er voor kiezen om de obligaties ook vrij verhandelbaar te maken. Ik snap dat dit ten koste kan gaan van het aantal nieuwe bomen. Maar het maakt het wellicht ook aantrekkelijker om in te stappen. Immers, anders ligt je geld voor 20 jaar vast. Daar zit niet iedereen op te wachten.

Lendahand: de update

Ook met dank aan andere bloggers en een leuke diversificatie: Lendahand. Hier heb ik inmiddels 400 EUR uitstaan. Klein bier, maar wel mooi “derisked”. 50 EUR is namelijk te danken aan het feit dat anderen mijn referral-code (3EAA-WP7U-REFW) hebben gebruikt :-). Dank daarvoor.

Ook zijn de eerste rente-betalingen inmiddels gedaan. Van de genoemde 400 EUR is nog maar 347 EUR risico-dragend. Een te overzien bedrag.

Waarom het niet meer is? Ten eerste omdat het uitprobeersels zijn. Tot op heden gaat het goed. Maar met meer projecten zal er ook meer mis gaan in de toekomst.

Maar vooral: ik ben zéér kritisch in welke projecten ik wel of geen geld steek. Zo steek ik geen geld in projecten tbv. de uitbreiding van veestapels of “werkkapitaal”. Voornamelijk “groene energie” projecten in ontwikkelingslanden. Dit maakt de spoeling dunner, omdat de meeste projecten afvallen.

Het platform werkt verder prima, daar heb ik weinig op aan te merken. Meer projecten zou een prettige bijkomstigheid zijn: soms is er dagen of wekenlang niks nieuws.

De full-disclosure:

Mocht het wat moeilijk zijn om tussen de regels door te lezen:

 1. Ik ben investeerder via Corekees. Ik heb verder geen belang bij Corekees. Maar ik gun ze veel bomen, omdat ik geloof in het verhaal.
 2. Ik investeer via Lendahand
 3. Deze blogpost dient een belang: als je mijn referralcode van Lendahand gebruikt, dan krijg ik 25 EUR tegoed. Doe je dat niet, even goede vrienden.
 4. Dit is geen beleggingsadvies. Denk na voordat je ergens geld in steekt. Dat geld voor alles. En altijd.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Corekees & Lendahand updates”

 1. Ik wilde even op de Corekees website kijken, je had er al eens eerder over geblogd, maar had mij nog niet ingelezen wat ze nu precies doen en hoe het werkt. Maar de website werkt niet……

  Dus dan maar even de vraag zo aan jou.
  Misschien ben ik verpest, misschien ben ik te achterdochtig, maar elke keer als ik aan investeringen in bomen denk, moet ik denken aan die teakhout investeringen waar de persoon er uiteindelijk vandoor is gegaan met de investeringen.
  Nu begrijp ik dat dit ook niet echt gezien wordt als rendementsobject, maar toch vraag ik mij af. Hoe weet je nu dat ze echt die bomen hebben geplant?
  Kan je er heen? Hebben ze foto’s gemaakt? Delen wat de opbrengst is? Is er een webcam? Zoveel vragen…..
  Ik ben daar toch wel benieuwd naar.

  1. Tijdens de corona-pandemie was het in ieder geval wat lastig om er heen te vliegen. Maar ik heb wel foto’s gezien van hen op de plantage. Ik krijg ook regelmatig updates – maar ze bestaan nog niet lang genoeg om de eerste oogsten te leveren. Ik denk dat dit jaar de eerste oogst is van de eerste bomen. Mijn bomen volgen volgend jaar.

   De bedragen zijn te klein om “er vandoor te gaan”. Het is een stel “jonge honden” in de positieve zin van het woord.
   Teakhout was wel wezenlijk anders, denk ik: daar ging het om de oogst van het hout, na het kappen van oerwoud. De grond waar deze bomen op geplant worden is al meer dan 10 jaar geleden ontbost en om monocultuur te voorkomen is de plant-dichtheid stukken kleiner dan bij bv. palmolie-plantages.
   Ook geven ze vrij eerlijk aan dat palmolie als consumenten-product superieur is, en dat pongamia-olie eigenlijk alleen geschikt is als biobrandstof.

   Ik zal ze eens vragen of er een webcam is of geïnstalleerd kan worden. Zou wel leuk zijn!
   EDIT: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6937293073290833920/ (drone-filmpje)

   Hun website lijkt vandaag een probleem te hebben inderdaad. (edit: heb ze een mailtje gestuurd, ze werken er aan)

   Verder investeer ik alleen kleine bedragen; vroeger zou ik hier wellicht een zak snoep (droptikkels zijn mijn zwakte) voor kopen, of een zinloos ander product. Dus in die zin is het risicoloos ;-).

 2. Net gestart bij Corekees dank zij dit artikel. Lijkt mij mooi initiatief. De 7,8% die zij minimaal beloven klinkt mij ook goed in de oren. Ik vind wel de informatie matig. Het feit dat het jaren duurt voordat je iets gaat krijgen, zoals rente, ontbreekt in alles wat ik heb gelezen tijdens het bekijken van de website. Daar mogen ze wel iets aan doen. Mensen investeren meestal toch voor rendement op kortere termijn. Maar 7,8% is een mooi rendement.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *