Corekees: mijn update na 1 jaar bomenplanten

Geldsnor!

Het is vandaag exact 1 jaar geleden dat ik begonnen ben met het beleggen in bomen. Via Corekees, naar aanleiding van een blog van SVMV (die overigens reeds 9 maanden inactief is als blogger, maar wel een gedegen onderzoek heeft gedaan naar de juridische structuur). Disclaimer: ik heb geen enkele band met Corekees en dit is géén gesponsord artikel!

Corekees is een stichting, die op vroeger ontboste gebieden opnieuw bomen plant. De pongamiaboom om exact te zijn. Deze bomen groeien snel en levert peulvruchten die veel olie bevatten. De boom is extreem tolerant voor bodemsoorten, grondwaterstanden en kan zelfs groeien met zijn wortels in zout water staan. Ze is tolerant voor droogte maar prefereert forse regenval. Na een relatief gedegen onderzoek vanuit mijn kant, inclusief het napluizen van wetenschappelijke publicaties (1 & 2, bijvoorbeeld)omtrent deze boom, heb ik besloten dat het een steekhoudend verhaal is.

Critici zullen eenvoudig kunnen zeggen dat er een grote waarschuwing op de website staat: je belegt buiten AFM toezicht. Dit vind ik niet zo spannend: de reden dat er geen AFM toezicht is, is vanwege het feit dat er geen vergunningsplicht/prospectusplicht is. Dit verklaart ook het maximum aantal bomen op jaarbasis: 250.000 stuks. Bij dergelijke initiatieven is het plafond (om onder de vergunningsplicht te blijven) namelijk 5 miljoen euro op jaarbasis. En een obligatie (wat het feitelijk is) kost 20 EUR.

Na enkele jaren (3 a 4) draagt de boom vruchten en begint de productie, en ook de betaling van de obligatie. Productie wil zeggen dat er bonen afkomen, die verwerkt worden tot biobrandstof. De overblijvende pulp wordt verwerkt tot meststoffen. Tegelijkertijd wordt er grond opnieuw bebost (uiteraard) en dit houdt grond en voedingsstoffen vast. En een boom bestaat voor een groot deel uit koolstof: ongeveer 44kg per jaar voor deze bomen wordt vastgelegd (gemiddeld over de groeitijd).
Inmiddels heb ik er 64, wat volgens de rekenmodellen 2.816kg CO2 per jaar vastlegt. In 20 jaar is dat ongeveer 56 ton.

De bomen zijn nu 1 jaar oud en groeien in de volle grond, na enkele maanden onder schaduwdoeken opgepot te zijn. Nu hopen op goede jaren: voldoende regen, die gestaag valt.

Toekomstige voortgang

Momenteel is Corekees bezig met het introduceren van een nieuw platform. Geen idee wat het gaat worden, wel dat het is uitgesteld: oorspronkelijk zou dit midden oktober worden gelanceerd en nu staat er “begin november”. Tenzij ze op 4 november live zijn gegaan (want ik schrijf dit blogbericht op de 4e), is het momenteel nog niet live. Dat betekent ook dat ik in oktober en november (tot nu toe) nog geen nieuwe bomen heb kunnen kopen.

Ik hoop op functionaliteit als het opkopen & verkopen van huidige obligaties. Ik zou best een aantal bomen willen overnemen van anderen, als die acuut geld nodig hebben en dus willen verkopen. Anderzijds zou het ook mooi zijn als er andere “groene” initiatieven op het platform verhandeld kunnen worden. Dat is afwachten.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

One thought to “Corekees: mijn update na 1 jaar bomenplanten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *