Dag Greenchoice, hallo EasyEnergy

Geldsnor!

First things first: ik krijg niet betaald om reclame te maken voor EasyEnergy. Het had ook een andere aanbieder kunnen zijn.

Vanaf 26 oktober (afgelopen nacht, 00:00 dus) ben ik niet langer klant van Greenchoice. Een einde van een tijdperk: we zijn meer dan 10 jaar klant geweest van Greenchoice. Maar niet meer. In een periode van 2 weken hebben ze mijn klantenloyaliteit volledig om zeep geholpen. Ridicuul hoge tarieven, die achterlijk laat bekend gemaakt werden. Dat is géén manier om zaken te doen.

Wel jammer voor Greenchoice, denk ik: we zijn nadenkende consumenten die het grootste deel van de elektriciteit gebruiken op momenten die voordelig zijn. Niet alleen voor ons, maar ook voor hen. Want gek genoeg is dat niet per definitie hetzelfde. Zo kan het wel degelijk gunstig zijn voor ons om overdag stroom te leveren, en dit ’s nachts af te nemen. Maar dat deden we dus niet.
Maar we waren ook een grote vebruiker. Een kleine 5.000kwh verbruikten wij netto, inclusief de auto’s. Dat is niet weinig.

Maar we zijn dus overgestapt naar een aanbieder met een dynamisch tarief. Ieder uur, van iedere dag, hebben we nu andere prijzen. Ik heb al eerder uitgezocht wat de goedkoopste en duurste dagen zijn. En op welke manier ik mijn verbruik kan aanpassen aan de laagste prijzen.

En nu zijn we dus “over”. Dit betekent aanpassingen in ons gebruik. Het is verleidelijk om dit voor alles te doen, maar zo ver wil ik niet gaan. Als het handig uitkomt om de vaatwasser aan te zetten ’s avonds, dan doen we dat. Het grote verbruik zit bij ons in de auto’s en de airco om mee te verwarmen. Evenals de vloerverwarming in de badkamer; maar die staat nu uit.

Voor de auto’s heb ik een programma ingeprogrammeerd in de laadpaal, waardoor deze doorgaans het goedkoopste moment moet pakken. De airco, welke een vrij dom apparaat is (als in: nauwelijks programmeermogelijkheden), zal handmatig bediend worden als ik er ben. Maar ook daarvoor geldt: die staat véél meer uit. De gemiddelde temperatuur is ook in ons huis simpelweg lager.

De “comforttemperatuur” ligt nog steeds rond de 18C, maar we passen een veel grotere nachtreductie toe. Dit is mogelijk omdat de airco heel snel warme lucht blaast; anders dan bij een conventionele warmtepomp. Binnen 5 minuten voel je de warme lucht door de kamer stromen.

Komende dagen heb ik nog wat was klaar staan: we hebben vanaf de afloop van het lage Greenchoice tarief (vorige week) tot nu niet meer gewassen. Want ook de was is een programmeerbare taak (tot op zekere hoogte) die we kunnen uitvoeren als het gunstig is (qua prijs).

Hoe het werkt

De voorschotten worden bepaald op basis van historisch verbruik. Voor november hebben ze ingeschat dat wij 875 kwh zullen verbruiken en 85m3 gas.

Maar ze maken ook een inschatting van de inkoopprijzen in de aankomende maand. Dit is voor gas nu 1.799 eur en voor elektra bijna 44ct (november)

Voor oktober (er vallen immers 6 dagen in deze maand) zitten ze daar fors naast. De prijzen op het voorschot waren 44ct voor gas en 10ct per kwh. Maar, ze hebben ook 14m3 gas ingeschat voor deze 6 dagen. Dat red ik zelfs in een koude winter niet! Qua elektra komen we uit op ongeveer 0kwh, ivm het zonnige weer. De kunst zal zijn om in de goedkope momenten te verbruiken en de dure momenten te mijden.

De komende tijd zal ik nog een “schaduwboekhouding” bijhouden, om te bepalen of dit dynamische contract ons in de praktijk iets heeft opgeleverd, of juist niet.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

6 gedachten over “Dag Greenchoice, hallo EasyEnergy”

 1. Met deze warme maand had geen enkele energieleverancier rekening gehouden volgens mij. Hopelijk werkt dat door in de prijzen de komende maanden: ze hebben meer gas over dan gebruikelijk eind oktober.
  Ik ben heel benieuwd hoe de flexibele tarieven icm je zonnepanelen je gaan bevallen! Gaat EasyEnergie per jaar salderen of per maand?
  Bij Zuinigaan las ik net dat de energieleverancier op einde contract andere meterstanden heeft dan zijzelf ziet. Hoe is bij jou de afrekening, klopt die wel?

  1. De warmte heeft er relatief weinig mee te maken. Het is met name de acute vraaguitval door industrie. Het Nederlandse consumentenvolume zou onder normale omstandigheden een kwart LNG tanker zijn. Per week. Nu is het quasi 0.
   De opslagen zitten vol, en de boten moeten gelost worden en contracten nageleefd. Dat drijft de prijs nu tijdelijk naar beneden. Maar de spot-markt is niet de termijnmarkt en zegt derhalve niets over de prijzen in de aankomende maanden (al zijn die ook met tientallen procenten gedaald).

   EasyEnergy saldeert per uur, of eigenlijk helemaal niet. Dwz. de ODE en energiebelasting betaal je in gelijke delen over het jaar (iedere maand net zoveel) en wordt aan het eind van het jaar verrekend (dus na 12 maanden, niet het kalenderjaar).
   De prijs van de elektriciteit wordt niet weggestreept: je krijgt altijd de dán geldende prijs. Op dit moment liggen mijn zonnepanelen met 4kw vermogen te leveren op 15ct per kwh. Afgelopen nacht de auto opgeladen tegen 8ct per kwh. Goede business 🙂 (al is het volume van de auto laden veel groter).

   De afrekening van Greenchoice moet ik nog krijgen, maar ik heb tot nu toe nog nooit onregelmatigheden gespot.

   1. Even betreft salderen.
    Ik denk dat je het al hebt berekend, maar toch nog even voor de zekerheid.
    In de maanden met veel opwekking is waarschijnlijk de prijs per kwh ook laag. Je krijgt dus niet veel cent per teruggeleverde kWh.
    In de maanden met weinig opweking is waarschijnlijk de prijs per kwh hoger. Je betaald dus meer voor die kWh’s.
    Met salderen streep je veel opwekking met weinig opwekking weg, en betaal/krijg je wat daarna over blijft.
    Dat heb je nu dus niet meer.

    Is het dan voor jou situatie nog steeds voordeliger om met deze dynamische energieleverancier in zee te gaan ?

    (ja ik weet dat salderen een keer minder gaat worden en gaat verdwijnen, maar dat is de komende jaren nog niet het geval)

   2. Dat zullen we gaan zien Pim. Ik denk het wel; te meer omdat het niet zo eenvoudig werkt. De ODE & energiebelasting blijft weggesaldeerd worden tegen dezelfde tarieven.
    Maar het is ook niet per se zo dat de zomermaanden veel goedkoper zijn dan de wintermaanden. Sterker nog: de hoogste elektriciteitstarieven dit jaar lagen in juli, augustus en september. Februari en mei waren het goedkoopst.
    Laten we even kijken naar de dag met de hoogste opbrengst in mei: 8 mei 2022, met 64kWh. Die dag was de zonnestroom 8.55 EUR waard. Op 6 uren van de dag zou ik hebben teruggeleverd onder het gemiddelde, maar zou de zonnestroom op dat moment toch 4.65 EUR waard zijn geweest. De rest van de dag lag ruim boven het gemiddelde, en de stroom was dus 3.90 EUR waard op die momenten.
    Op mijn oude Greenchoice contract zou de stroom op die dag slechts 5ct per kwh waard zijn geweest (ODE &energiebelasting in alle gevallen buiten beschouwing gelaten).

    Lang verhaal kort: we moeten het gaan zien. Maar hiermee kan ik áltijd profiteren van de lagere tarieven op een dag of zelfs in de week. Ook als het hard waait. En die controle vind ik wel fijn.

    Toevoeging: de nieuwe prijzen van Greenchoice zouden op 1.04 en 0.70 EUR hebben gelegen. Daarmee zijn de zonnepanelen wel snel terugverdiend, maar dat is hetzelfde type besparing als de Ferrari die ik niet heb gekocht.
    Een deel van mijn verbruik ligt boven wat ik zelf produceer en boven het plafond. Liefst hou ik die kosten gewoon zo laag mogelijk. Want met 0.70 EUR (of zelfs de 0.40 EUR per kWh met plafond) ligt fórs boven wat ik via de spotprijs zou moeten gaan betalen.

   3. Het is best lastig vergelijken, vanwege de sterk veranderende tarieven. Maar toch een paar opmerkingen:
    – die hoogste tarieven dit jaar, was dat bij deze dynamische aanbieder of in het algemeen ? Als algemeen: de tarieven liepen toen sterk op door de “inflatie/energie crisis”. Niet helemaal eerlijk vergelijk dus, al weet je nooit wat het in de toekomst doet. Als dynamische aanbieder: was dat in 2021 of 2020 ook zo ?
    – je geeft aan dat bij Greenchoice de waarde slechts 5ct per kwh zou zijn, maar jou verbruik is toch hoger dan je opwekking ? Dan heb je dus niet te maken met een teruglevertarief. Omdat je niks over hebt tov je jaarlijks verbruik. Je hebt alleen te maken met een jaarlijkse teruglevering. Dat gaat van je verbruik af en de rest betaal je.

    Ik vind de dynamische aanbieders ook wel iets moois. Over het algemeen hebben ze lagere tarieven dan de normale leveranciers. En door goed om te gaan met je energieverbruik kan je mooi wat besparen.
    Als je op jaarbasis ongeveer op 0 kWh uit komt (of een beetje erover/eronder) met salderen, denk ik dat het slim is om een leverancier te pakken die jaarlijks saldeert. Dat is tevens mijn situatie, en geen gas meer.
    Zodra de saldering veranderd zal ik opnieuw gaan kijken wat handig is. Want dan wordt terugleververgoeding belangrijker.

   4. De waarde excl ode en energiebelasting was 5ct, met dat er bij iets meer. Maar in de dynamische tarieven wordt dat anders verrekend dus ik kijk even los daarvan.
    Maar inderdaad is verbruik hoger dan opbrengst. Een saldering gaat dus ook niet opwegen tov tarieven van greenchoice van 0.70 en 1.04…de dynamische tarieven liggen daar ver onder. Althans, dat is de gok die ik neem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *