De afrekening van energie is binnen!

Geldsnor!

Omdat wij in een augustus zijn verhuisd, komt bij ons de afrekening van de energie binnen in augustus. En zoals ik al eerder heb geblogd: het wordt bijbetalen. Dit komt niet door thuiswerken. Het komt ook niet door de koude periode in februari, en zelfs niet door het koude voorjaar. Nope! Het komt simpelweg door een rekenfoutje van mij!

Wat is er aan de hand? Welnu…ik betaal niet graag teveel aan voorschot. En dus is het scherp berekend. Wij betalen een voorschot van 86 EUR per maand, en dat zou voldoende moeten zijn. Echter, er was een foutje in mijn excel-sheet geslopen…Ik had een aantal cellen verkeerd gekopieerd en de formule niet absoluut gemaakt. Gevolg: de elektriciteitskosten voor 2021 stonden op 0 EUR per kwh. En dat is niet zo handig, want dat scheelt nogal: Huize Geldsnor is vrijwel full-electric en gebruikt dus véél elektriciteit!

Bijbetalen dus. Hoeveel?

Volgens mijn eigen berekening moet ik 248 EUR bijbetalen. Mijn eigen berekening is echter een grove benadering: ik pak het tarief van de nachtstroom en het tarief van de dagstroom, en middel deze uit volgens een simpele 50/50% verdeling. Het nachttarief geldt in mijn regio van 21 uur tot 7 uur (dus 10 uur per dag) en het dagtarief geldt voor 14 uur per dag. Maar in het weekend geldt het lage tarief altijd. Op weekbasis is het dus 70 uur hoogtarief en 98 uur laagtarief (immers, een week telt 168 uur). Een betere verdeling zou dus 42% hoogtarief en 58% laagtarief zijn.

Maar daar eindigt het nog niet: Huize Geldsnor heeft zonnepanelen. En niet zo weinig ook: er liggen er 32 op het dak. En wanneer leveren zonnepanelen de meeste energie? Juist! Overdag, als het hoogtarief geldt.
We hebben 9404 kwh elektriciteit afgenomen van het net, waarvan 33,7% “overdag”, in de dure uren.

Echter, we hebben ook stroom teruggeleverd: meer dan 6000kwh (6053, om exact te zijn). Ons netto verbruik is daarmee 3351kwh, waarvan exact helemaal noppes, niente, nada tijdens de dure uren. En daar is mijn rekensom dus “de mist” in gegaan: mijn tarief wat ik netto betaal is ten alle tijde het láge tarief, en niet het gemiddelde. En dat is een meevaller: We hoeven geen 248 EUR bij te betalen, maar slechts 163,04 EUR.

Analyse: maand-tot-maand

Maar dit is natuurlijk niet genoeg. Want dit is een simpel rekenfoutje. Er valt nog zoveel méér te analyseren: gasverbruik, energie-productie en het elektriciteitsverbruik per maand. Laten we beginnen met dit laatste: het volledige elektriciteitsverbruik van Huize Geldsnor, augustus 2019-juli 2020 vs. augustus 2020-juli 2021.

Vanaf oktober 2019 zie je een flinke toename in het elektriciteitsverbruik. Dit is verklaarbaar: in die maand werd de laadpaal voor onze auto’s geplaatst. Mijn auto rijdt volledig elektrisch, die van mijn echtgenote is een plug-in hybride. Daar kunnen we voor corrigeren (al maakt dat voor de rekening niet uit):

Het plaatje ziet er nu heel anders uit. Augustus & september 2020 leverden een lager verbruik op dan in 2019, maar vanaf oktober zie je het “pieken”. Dit is gedeeltelijk te verklaren door het bijstoken met de airco. Gedeeltelijk zeg ik, omdat je hierin ook de piek van februari en maart ziet. Het was koud, en dat betekende dat er flink elektrisch gestookt is; in februari was het bij tijd en wijle zo koud dat bijstoken met de airco niet efficiënt was. Maar niet alleen dat: we hebben een baby gekregen in februari, en die houden niet van kou. Dus is er meer gestookt op de bovenverdieping, ook met “normale” elektrische kachels. En dat vréét energie.

Je kunt ook zien dat het verbruik in juni het vorige jaar veel lager lag: we waren toen op vakantie in juni. Nu waren we in juni niet op vakantie en hadden we te maken met een hittegolf. Om de slaapkamers leefbaar te houden (die van ons & babydochter) en mijn kantoor werkbaar, resulteerde dit in een hoger elektriciteitsverbruik dankzij de airco.

Flink lagere PV-opbrengst

De periode augustus 2019-juli 2020 was een uitzonderlijk zonnige periode, vergeleken met augustus 2020-juli 2021. De zonnepanelen zijn echter geplaatst eind september 2019, waardoor dit beeld een beetje vertekend is. Bij een like-for-like vergelijking (dus dezelfde maanden), dan is het verschil 548kwh. Dat er een goede opbrengst zou zijn in augustus en september was natuurlijk wel meegerekend in de excel-sheets, en gelukkig had ik ook niet gerekend met een grote opbrengst in het voorjaar. Want 548kwh verschil is een dikke 120 EUR.

The Elephant in the Room: gasverbruik

Maar we hebben natuurlijk ook het fenomeen “gasverbruik”. Wij stoken nog op gas, al is dit relatief weinig.
In absolute zin hebben we 310m3 gas minder verstookt in de afgelopen winter in vergelijking met de winter ervoor. Ik zeg bewust winter, omdat duidelijk te zien is dat het zomerverbruik er nauwelijks toe doet: 87% van al het gasverbruik lag in de periode 2019-2020 in het winterhalfjaar (oktober t/m maart). Door het veranderde stookgedrag (airco) is dit relatieve aandeel afgenomen tot 79%.

Maar bovenstaande zijn slecht “absolute” getallen. Die zijn ook het belangrijkst, want die bepalen de rekening. Maar het zegt weinig over het echte stoken…! Immers, we hebben de variatie van “het weer” en die is groot. Daarom reken ik alles uit in m3 per graaddag. En dankzij het stoken met de airco is dit flink gunstiger dan “vroeger”. In absolut getallen hebben we 30% minder gas verbruikt. Maar in graaddagen is dit verschil groter: 46.6% minder gasverbruik.

Om dit concreet te maken: als we niet met de airco gestookt zouden hebben, was ons gasverbruik geen 733m3 geweest. Ons gasverbruik was dan 1100m3 geweest (+5.4%). In totaal heeft het stoken met de airco dus 367m3 voordeel opgeleverd.

Is het nog steeds goedkoper om te stoken met de airco dan op gas?

Met bovenstaande gegevens en een aantal aannames zal ik uitrekenen of het nu nog steeds een goed idee is om te stoken met de airco en minder met gas.

We nemen de 367m3 voordeel. Een kuub gas kost mij 0,78 EUR. Dat betekent dat het voordeel 286 EUR is geweest. Vervolgens gaan we kijken naar het extra elektriciteitsverbruik.
In de periode november t/m mei is het stroomverbruik 2805kwh hoger geweest. Dat kost 589 EUR. 303 EUR dúúrder dus!
Maar dit is niet helemaal een eerlijke vergelijking, vermoed ik zomaar. Omdat de maanden flink kouder waren, is het op de bovenverdieping ook kouder geweest. En omdat we boven alles elektrisch warmstoken (elektrische vloerverwarming in badkamer, elektrische radiator in badkamer) scheelt het nogal veel tov. warmere jaren. Ook gooit “de baby” hier roet in het eten (alleen qua filtering van de resultaten, het is een schatje en iedere cent meer dan waard uiteraard!). Dankzij haar zijn we langer bezig in de badkamer en met hogere temperaturen.
Maar natuurlijk wordt er ook véél meer gewassen en gedroogd met zo’n kleintje er bij. Ze spuugt niet alleen zichzelf onder, maar ook ons. Slabbetjes worden vies, extra washandjes en handdoeken zijn nodig. Niets geks als hier de wasmachine elke dag draait. Bovendien was ook Lieftallige Echtgenote veel thuis dankzij haar zwangerschapsverlof.

Kan dit het verschil verklaren? Wellicht wel: de vloerverwarming heeft een vermogen van 1000W en de andere kachel 2000W. De vloerverwarming heeft een tijdschakelaar en springt om 12 uur aan, zodat in de avond de vloer warm is. Na 19u gaat deze weer uit. Wel of geen gebruik maken van de badkamer maakt niet uit. Maar de elektrische kachel zetten we alleen aan als we er zijn. En zeker toen ze een echt kleintje was, scheelde het denk ik 1kwh per dag. En ook elders boven hadden we meer verwarming nodig door de relatieve kou. Het wassen (& drogen) scheelt 2-3kwh per dag…
In de periode sinds Baby er is, schat ik dat we een kleine 600kwh extra verbruikt hebben, slechts vanwege haar aanwezigheid.

We gaan het dus goed bij moeten houden. Maar er is meer dan geld. Er is ook iets als “CO2-uitstoot”. Als ik uitga van 2205kwh (2805, met de “baby-correctie” van 600kwh), dan leverde dit een bijdrage van 706kg CO2 uitstoot op (de Nederlandse “grid” was gemiddeld 320g/kwh). Het uitgespaarde gas leverde een compensatie van 694kg op. Nóg een reden om het goed in de gaten te houden.

Maar goed, dat doe ik sowieso 😉

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

2 gedachten over “De afrekening van energie is binnen!”

  1. ‘De baby gooit roet in het eten’. Ik moest lachen. Geniet van je kind. Ondanks alles nog een lager verbruik. Dat kost moeite, maar het resultaat mag er zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *