De budgetboodschappencursus komt er aan

Geldsnor!

Serieus. De budgetboodschappencursus komt er aan. Niet van mij, maar van mijn favoriete blogger Porterenee. Je kunt je inschrijven op een wachtlijst (een wachtlijst, serieus!), en krijgt dan 10 EUR korting (de cursus kost een whooping 89 EUR!) op een cursus “goedkoop boodschappen doen”. Nu wil ik hier niet té zeikerig over doen. Maar ik doe het toch. Op de eerste plaats: mooi voor Renee (en dat meen ik oprecht) dat ze succes heeft. Ze bereikt een doelgroep die voor mij en andere bloggers onbereikbaar is.

Maar aan de andere kant is dit natuurlijk je reinste “Male Cow Manure”. Spoileralert: ik ga vast vertellen wat ik (vermoed) dat er in die cursus staat! Als onderstaande er niet in staat: doe er toch je voordeel mee. Het is gratis!

Goedkoop boodschappen doen “101”

 1. Vermoedelijk de eerste tip: maak een planning. Zo voorkom je verleidingen bij de kassa.
 2. Wees niet te streng voor jezelf. Zorg voor een makkelijke maaltijd in de vriezer als je toch geen zin hebt om te koken [insert affiliate link]
 3. Meld je aan bij AH Premium (ze heeft nl. een samenwerking met Albert Heijn)
 4. En nu we toch bezig zijn: laat je boodschappen bezorgen (dit voorkomt impulsaankopen en dwingt je te plannen)
 5. Neem koopzegels, indien je van de AH houdt. Disclosure: ik heb geen samenwerking met Albert Heijn. Maar ik ben wel aandeelhouder met een paar honderd aandelen AholdDelhaize
 6. Haal bepaalde producten, zoals eieren, appels, aardappels bij een lokale boerderijwinkel
 7. Koop geen groente / fruit buiten het seizoen
 8. Laat kaas en zuivel asap achterwege. Dit is relatief duur en je kunt zonder.
 9. Laat alle merkproducten staan. Zelfs in de aanbieding zijn merkproducten vrijwel altijd duurder dan het equivalente thuismerk!
 10. Kijk alleen en uitsluitend naar de prijs per eenheid (gram, liter etc).
 11. Echter, als je daadwerkelijk minder nodig hebt, kan het toch voordeliger zijn om een kleine verpakking te kopen (ook als deze dus per kg of liter duurder is).
 12. Snij je eigen groente!
 13. Koop in bulk als je kunt
 14. Bewaar kliekjes (maar label ze goed, incl. een houdbaarheidsdatum en neem ze weer op in een maaltijdplanning zodat je ze niet vergeet!)
 15. Houd goed de folders of apps in de gaten voor kortingsacties
 16. Als je wasmiddel, koffie, afwasmiddel en vaatwastabletten tegen de volle prijs koopt, zijn er 2 opties: je bent knettergek, of hebt een planningfoutje gemaakt. Dit zijn voorraaditems. Uiteraard koop je deze nooit van een merk (al kopen wij wel altijd Dreft).
 17. Kook niet uit zakjes en pakjes. Die zijn vrijwel altijd duurder dan het zelf mixen. Het belangrijkste ingrediënt van kruidenmixen is doorgaans zout…
 18. Denk kritisch na over wat je op bijvoorbeeld brood doet. Zoet beleg zoals vruchtenhagel kost je (zelfs nu) maar een cent of 5 per boterham. Vleesbeleg al gauw 20ct. Pindakaas een cent of 8.
 19. Sowieso vouw je de boterhammen natuurlijk dubbel. Dan heb je maar de helft van het beleg nodig!
 20. Let goed op de houdbaarheidsdatum. Dat wil zeggen: je kunt in de meeste gevallen prima ná de houdbaarheidsdatum consumeren. Ruik, kijk en proef.
 21. Eén van mijn “zwaktes” zijn spekjes in de stamppot. Die heb ik echt “nodig”. Maar we nemen tegenwoordig wel halve porties (en daarmee koken we voor 2 dagen, voor 5 personen). De tweede helft gaat in de vriezer en natuurlijk op de meal-planning.
 22. Een andere zwakte betreft de spek in de pannenkoeken. Dat kost tegenwoordig al snel 2 EUR voor een pakje spek. Bacon kost ruim 10% minder. En smaakt vrijwel hetzelfde. Voordeel: omdat ze dunner gesneden zijn zitten er meer plakjes in.
 23. Needless to say: de diverse mixen maak je zelf. Pannenkoekenmix is niets anders dan bloem. En dat kost maar de helft. Hetzelfde geldt voor de meeste taartmixen ed. Let wel even op of je gist of zelfrijzend bakmeel nodig hebt: dat moet je dan nog zelf toevoegen als je geen kant-en-klaartje koopt.
 24. Een passieve besparing: vegetarisch koken is voordeliger. Dit komt niet alleen doordat vlees een rib uit je lijf kost (…). Maar ook omdat je vlees veel langer moet bakken dan vegetarische maaltijden.
 25. Sowieso: let op met je bereidingswijze. Dingen die in de oven moeten vreten energie. Een fornuis gebruiken (of magnetron) is veel energiezuiniger. Vroeger scheelde dat centen, tegenwoordig kan het fors oplopen. Als je toch met de oven je eten bereidt: zorg dan dat het meeste er in kan.
 26. Ga meerdere winkels af, als je hier de tijd en zin voor hebt. Persoonlijk doen wij dit nauwelijks: veel dingen komen van de boerderijwinkel, en de rest van de supermarkt.

Oké, in het bovenstaande lijstje staan vast meer dingen dan wat je in de cursus tegenkomt. Misschien ook niet. Maar hé: je hebt al 89 EUR bespaard door je niet in te schrijven.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

25 gedachten over “De budgetboodschappencursus komt er aan”

  1. Je krijgt denk ik wat je zelf al weet!!! Toch knap dat ze gebakken lucht kan verkopen (maar niet heus) aan mensen die er waarschijnlijk het geld er niet voor hebben maar in nood zitten. Bah.

 1. Voor 89 euro kan ik een leuke voorraad aanleggen.
  Er zijn zoveel tips op internet om te besparen of hoe om te gaan met geld.
  Maar goed je moet ergens je boterham mee verdienen.
  Er zullen vast mensen blij zijn met zo’n “cursus”.
  Dus ieder zijn plezier.

  1. Ik heb wel bewondering dat ze veel mensen kan lokken die veel geld willen betalen om iets te leren waar de ze zelf geen zin & tijd in willen steken

  2. Schaamte kent ze niet. Ze heeft wel een heel teer zieltje en erg gevoelige teentjes want kritiek kan ze niet tegen. Doet het overkomen om mensen te helpen met besparen, maar wel enkel als ze er zelf beter van kan worden.

   Financefreaks van Dionne en Nicole gaat dezelfde kant op met hun Cash Control Sheet voor maar EUR 14,95

   Geef mij maar mensen als Snor en Nerd 😉

 2. Blijkbaar is er markt voor… Ik word alleen wel een beetje moe van al die (sluik)reclame voor de Albert Heijn bij haar.

  Tip van mij: stop met spekjes. Na een paar maanden mis je het echt niet meer.

  1. Nee hoor. Ik eet nauwelijks nog vlees,maar spekjes zijn onvervangbaar!
   Ik koop biologische spekblokjes en gebruik de helft van wat ik gewend was.
   Bijvoorbeeld voor 3 liter erwtensoep 80 gram spekjes. Je vindt ze niet meer terug, maar de smaak is echt onvervangbaar.

 3. Lekkere post weer Snor, ook ik verbaas me over haar cursus en wachtlijst, gevolgd door mensen die veel meer zijn besparen… ja waarschijnlijk omdat ze toch al bewuster waren ervan… hadden ze nog eens 89 euro meer kunnen besparen door niet mee te doen eraan 😀
  Maar ja aan de andere kant,
  Zij heeft het wel voor elkaar dat ze van haar blog/website kan leven 😉 Dus ze loopt wel op je doel voor 😉

 4. ik had een coach vroeger……………..
  mijn moeder 😉
  ze heeft me alles geleerd over zuinig zijn en doen met wat je hebt.
  wij moesten soms met de lege flessen naar de supermarkt om brood te kopen, maar we
  hebben een geweldig liefdevolle jeugd gehad.
  daarmee wil ik zeggen dat het voor ons als consuminderaars misschien wel stom is om een cursus te doen
  maar er zijn veel mensen die of zoals ik een moeder had , of ze slechte keuzes hebben gemaakt .
  maar het had haar gesierd als ze het gratis zou doen of voor een zeer laag tarief , de mensen waar het voor is hebben denk ik geen 89 euro te spenderen.
  maar ik snap dat het haar beroep is dus tja wie weet ga jij geldsnor ons ook eens laten betalen voor een cursus 😉 😉 .

 5. Dank voor de glimlach na een dag (h)eerlijk werken. Ik vraag me af of ze het niet beter voor 899 euro met een STAP budget kan aanbieden.

 6. Een mooi verdienmodel, zo’n cursus.
  En dat onder het mom van mensen helpen met besparen!
  Ik geniet van je kritiek en je schrijfstijl 😉
  Ik mis nog wel 1 tip, die al jarenlang opgeld doet: ga niet met een lege maag naar de supermarkt, dat verleidt je tot het kopen van zaken die je beter niet kunt kopen.

  1. Tja, zoals Tinus al zei, moet je je ogen uit je hoofd schamen als je tegenwoordig zo’n cursus aanbiedt tegen betaling. Als je al zo’n cursus nodig hebt, moet je je afvragen of het verstandig is, dat je daar nog eens €89 aan uitgeeft in deze tijden. Daar kun je bijna een week aan boodschappen voor doen. Maar he, Renee hoort haar spaarpotje weer rinkelen, over de rug van deze mensen.

  2. Ik vind het eigenlijk wel een leuk idee om een boodschappenbudgetcursus te organiseren. Maar dan gratis, want daarmee help je mensen pas echt met besparen.
   Het schijnt overigens wel zo te zijn dat een cursus in de hoofden van mensen meer waarde krijgt als ze er voor betalen. Hoe meer het kost, hoe serieuzer de deelnemers de onderwerpen nemen.

 7. :-))) Uitgemolken is het onderwerp boodschappen doen. Marieke Henselmans heeft altijd tips die helpen. Buk! Onderaan zijn de goedkoopste boodschappen.
  Onvoorstelbaar hoeveel commentaar Zuinigaan altijd krijgt op voordelig koken: Zoals een witte bonenschotel. Iedereen wil goedkoop, maar het mag geen moeite kosten. Verschrikkelijk allemaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *