Onze wasdroger was kapot. Die deed het simpelweg niet meer. Dat wil zeggen: het element (de warmtepomp) werd weliswaar warm, maar het vocht werd niet afgevoerd.
Dat is problematisch bij een droger, want als het vocht niet afgevoerd wordt is het natuurlijk nog steeds vochtig. Of zeiknat.
Dus hebben we de reparatiediensten getracht te contacteren. Een lokale witgoedreparateur, die nooit de telefoon opnam. Zelfs de AEG-service verlening (die zo achterlijk duur was dat ik het liever oneindig op zou blijven hangen) en de lokale Expert-winkel.
Nul op rekest. Nothing. Noppes. Niente. Nada. De rien. Helemaal niets. Geen mens die de moeite neemt de telefoon op te nemen, terug te bellen, op mails te reageren, contactformulieren te verwerken of zelfs de live chat te beantwoorden. Niets!
Het resultaat was dat we maandenlang een kapotte droger hebben (maar ik vind het heerlijk om de was op te hangen). Tot het magische moment kwam.
Lieftallige Echtgenote pakte de telefoon!
Lieftallige Echtgenote was de harde handdoeken zat, en het ophangen van alle sokken. Dus ze pakte de telefoon van de lokale witgoedreparateur. Ze kreeg de voicemail. Ze sprak de voicemail in, enigzins moedeloos.
En paf! Binnen 10 minuten ging de telefoon, en een dag later stond meneer op de stoep. Noem het toeval, noem het #metoo. Maar hij was er!
Het was hilarisch. En confronterend. Kijk, het is niet zo dat ons huis smetteloos is. We hebben geen schoonmaakhulp, en wel drie kinderen en een vrij druk bestaan. Het was me een partijtje vies onder het apparaat! Niet te doen.
Anyway; hij kwam binnen met een kist gereedschap. En begon natuurlijk meteen te blaten over de superioriteit van bepaalde Duitse merken, die wij niet hadden. Daar kan hij best gelijk in hebben, maar daar ben je hier niet voor vriend.
Enfin, we hebben hem zijn gang laten gaan. En hij zag het al snel. Het filter was vies. Serieus?
Ja, blijkbaar. In een warmtepomp-droger zitten filters. Op andere ook overigens. Maar deze filters vangen de pluisjes op, zodat deze niet op de heat sinks van de warmtepomp komt.
Want zo werkt het: de warmtepomp in de machine verwarmt de lucht. Deze blaast hij door de trommel, en wordt via het filter over “heat sinks” geblazen. Deze zorgen er voor dat de lucht afkoelt en dus condenseert. Daardoor wordt het vocht uit de lucht gehaald. De lucht wordt steeds droger, totdat een sensor bepaald dat deze droog genoeg is.
Als het pluizenfilter verstopt zit, dan is er geen circulatie meer en houdt het vrij snel op. Althans, er is geen sensor die dit kan zien, dus het houdt niet op. Het gaat eeuwig door en verspilt bakken met energie.
Dit filter maken wij wel degelijk schoon na iedere droogbeurt. Want de pluisjes vallen nogal op.
Maar het filter moet schijnbaar ook wekelijks worden uitgespoeld. Althans, volgens hem; want het staat met geen letter in ons instructieboekje!
Vervolgens ging de beste man kijken of het warmtepomp-deel het nog deed. Met een trucje liet hij de machine draaien met de deur open. Daardoor begint de pomp te blazen (of te pompen, dat hangt er vanaf aan welke kant je staat). En er kwamen bákken vol met pluisjes uit het warmtepomp deel.
Het leek net kerst. Kerst uit een boekje van een Russische chemische stad, het lag overal vol met grijze pluisjes. Heerlijk! Hij draaide zich om en zag er uit als een boef uit de film. Alleen de pek ontbrak, de veren waren overal. Fantastisch. We hebben met een zeer grote lach op ons gezicht de 50 EUR afgerekend die hij vroeg.
Momenteel draait de wasdroger, om te testen of dit inderdaad het euvel was. Als dit niet het euvel is, dan zit het ergens waar hij niet bij kan en het volgens hem niet meer de moeite is om het te laten repareren. Dan doe ik het zelf wel, want dan kan er niets méér aan kapot gaan.
Wij hadden pas de (7,5 jaar oude) warmtepompdroger “kapot”, een Bosch, niet de echt luxe Duitse, maar ook niet de minste. Dus bellen met Bosch service-lijn. Dit leek wel meer op een verkoopafdeling voor de buitendienst. Deze buitendienst kwam met alle liefde het probleem bekijken tegen een schofterig tarief aan uurloon en voorrijkosten… een jaar of 5 geleden was deze “service-lijn” nog stukken beter, dacht mee, gaf zelfs tips om wat basis zaken te controleren om zodoende te weten welke mogelijke probleem het kon zijn. Dat was er nu allemaal niet meer bij.
Na lang zoeken op internet hebben we toch maar besloten om zelf wat zaken te proberen, slangen los gehaald, iets schuin zetten etc. en wonder boven wonder begon de droger weer te leven. Blijkbaar een verstopping in een afvoer o.i.d. Dat was prima met wat tips van een “service-lijn” op te lossen geweest, als ze daar voor de service zaten en niet voor de verkoop van buitendienst uren.
De officiële AEG-dienst heb ik ook niet gebruikt, om vrijwel dezelfde reden. Die hebben het zó duur gemaakt, dat je al snel denkt “dan koop ik wel een nieuwe”. Maar ik wíl geen nieuwe. Het liefst helemaal geen droger. Maar zeker geen nieuwe.
Haha prachtig beschreven😀. Ik zat net te overwegen toch maar een droger aan te schaffen in ons oude huisje in het bos. Binnen de was drogen geeft in de winter te veel vocht. Maar ik ben weer even genezen😉
Zie het blogpostje over in de winter buiten de was ophangen 🙂