De Droom

Geldsnor!

Hier in Huize Geldsnor wordt gedroomd. Groot gedroomd ook – niet per se altijd realistisch. Dat dacht ik tenminste altijd. Met het verstrijken van de jaren, komt ook het verstand. Dit verstand betekent echter niet altijd dat de dromen kleiner worden. Misschien wel groter. In ieder geval schroom ik niet om te denken aan mijn droom, hoe gek dat ook klinkt.

Om mijn droom te verwezenlijken zal ik op enig moment Nederland moeten verlaten. Helaas, want ik vind Nederland een fantastisch land. Maar ik hou nogal van bergen en inmiddels is het hele gezin hiermee besmet. Ik ben ook vrij handig, hou van warme zomers, koude winters en ben graag zelfvoorzienend. In ieder geval de geromantiseerde versie hiervan. Dieren hoef ik niet te houden.

De droom begint met het uitgangspunt dat ik zoveel mogelijk thuis wil zijn (dus geen dagelijks woon-werkverkeer of zakenreizen), bij de kinderen en mijn vrouw. Dit betekent in eerste instantie dat ik maximaal 32 uur per week wil werken; een combinatie van hele dagen op maandag en vrijdag, en halve dagen op dinsdag, woensdag en donderdag.

Het huis & land moet zelfvoorzienend zijn: grote ramen om in de winter zonlicht te vangen, bomen er voor om in de zomer de zon buiten te houden. Grote massa’s steen (geen beton, steen), om de warmte of koelte gevangen te houden, houten balkenlagen en natuurlijk vloer & wandverwarming dmv. warmtepomp en eigen opgewekte stroom.

Verder een grijswater-circuit (opvangen van regenwater) voor toilet en het beregenen van de bostuin. Want ook dat hoort er bij: notenbomen, fruitbomen, bramen, bessen, groente. Veel bloemen, insecten, vogels, vleermuizen. Om op deze manier een beetje zelfvoorzienend te zijn heb ik een aanzienlijke oppervlakte nodig, misschien wel 20.000m2. Maar, dat is te overzien.

Het huis ziet er een beetje uit als onderstaande. Sorry, helaas geen bronvermelding, dit staat al jaren op de computer. Ik vind het prachtig. Met wat detailverschillen natuurlijk, zoals grotere ramen en zonnepanelen.

Onder het huis, of naast het huis, zou ik graag zo’n zwembad hebben, of een infinity-pool. Omdat ik van zwemmen hou, dus ik moet wel baantjes kunnen trekken.

Kosten voor deze droom

Tsja, de kosten voor deze droom. Het huis kan ik zelf bouwen, grotendeels. Maar er gaat nog steeds héél veel materiaal in. Met wat hulp er bij zit je denk ik toch al gauw aan de 800.000 EUR aan bouwkosten. Het land eromheen zal ook aanzienlijk wat kosten. Al met al zou ik het denk ik kunnen bouwen (in Zuid-Frankrijk in een niet-toeristisch gebied) voor 1.5 miljoen EUR. Tel daarbij op dat ik zoiets zonder hypotheek zou willen doen en nog altijd met de kinderen op vakantie wil…Zit je toch al gauw tegen een nest-egg van 800.000 EUR exclusief de bouwkosten. 2.3 miljoen dus. Dream big. Ja, dat kan ik wel…

Is dat (theoretisch) een beetje te realiseren?

Ik ga nu even er van uit dat mijn aanname van 2.3 miljoen klopt. Daar valt ongetwijfeld het een en ander op af te dingen. Maar ik ga ervoor. Maar is dit te doen? Voor het gemak begin ik te rekenen vanaf begin 2021. Dan word ik 36. Tot september 2021 heb ik nog een aantal grote projecten staan en los ik dus geen cent extra af op mijn hypotheek. Ook zijn er geen extra beleggingen of toevoegingen aan het spaarsaldo. De beginsituatie op 1 september 2021:
Spaarsaldo: 0 (in werkelijkheid iets meer natuurlijk, maar reserves tel ik niet mee)
Beleggingen: 0
Hypotheek: 398135 EUR

Die hypotheek gaan we vervolgens aflossen, met 2500 EUR per maand extra ten opzichte van wat we nu reeds betalen aan aflossingen. Dit betekent dat op 1 augustus 2031 onze huis niet meer bezwaard met hypotheek is, om maar een mooie monopoly term te gebruiken. Vanaf dat moment gaan we 2500 EUR per maand beleggen. Het oorspronkelijke hypotheek bedrag was 1199 EUR, en daarvan gaan we dan nog eens 700 EUR beleggen en 500 EUR sparen (ronde bedragen zijn gewoon mooier).

Ik ga er vanuit dat mijn woning waardevast is maar niet stijgt in waarde, of hooguit zoveel als de inflatie. De woningwaarde is dus 450.000 EUR, wat op dat moment vastzit in de stenen. Ik heb 2.3 miljoen nodig zoals becijferd, dus ik moet 1.85 miljoen bij elkaar beleggen. Dat wil zeggen: 800.000 beleggen, het andere miljoen moet gespaard zijn. Van een belegging kan ik immers geen grond kopen en een woning bouwen. Maar beleggen gaat sneller dan sparen. Het begint er nu wel slecht uit te zien…

November 2052

Ergens tussen november 2049 en november 2052 heb ik dit alles bij elkaar gespaard & belegd, met 3200 EUR inleg per maand. Het voordeel is dat de kinderen dan zo oud zijn dat ze niet meer met ons op vakantie hoeven en dat ik dan inmiddels pensioen krijg. Ik heb dus geen 800.000 EUR als nest-egg nodig.

Alternatieven

Er zijn natuurlijk alternatieven. Meer (be)sparen, minder luxe huis bouwen, eventueel appartementen te verhuren of meer te gaan verdienen. Het zal een combinatie worden. Voorlopig heb ik in ieder geval een doel: eerst sparen voor de geplande doelen van 2021 (dakkapel, keuken & warmtepomp), daarna zo snel mogelijk de hypotheek aflossen. En dit met zo min mogelijk zakenreizen te doen.

In loterijen geloof ik niet, dus daar doe ik niet aan mee. Scheelt weer wat valse hoop.

Noot: in de komende maanden zal ik mijn droomhuis vast gaan ontwerpen. Dan kan ik meteen uitrekenen hoeveel materiaal ik nodig heb & inschatten hoeveel uren. Dan krijg ik een wat beter beeld van het geheel. Ik denk dat het aanzienlijk goedkoper gaat zijn dan 1.3 miljoen!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “De Droom”

  1. Je kunt ook richting Beieren, of met wat durf de diverse oost-Europese landen bekijken. Zit je qua levensonderhoud ook goed. Je kunt ook kijken naar modulaire huizenbouwers: Huf haus heeft een dorp met modelhuizen op rijafstand, maar er zijn legio alternatieven op Huf.

    Alternatief scenario; je wordt sekteleider en spoort je commune aan een earthship voor je te bouwen en je permacultuur te beheren, waar zij natuurlijk ook al hun verdiensten aan de gemeenschap moeten afdragen.

    1. Ha, dat laatste lijkt me wel wat! Alle gekheid op een stokje, Slowakije (net oost van Zilina) of Tsjechië (Reuzengebergte) lijkt me wel wat. Ik ben begonnen met het ontwerp maken, het moet goedkoper kunnen. En, ik kan ook wel appartementen ofzo verhuren, dat helpt wat in de maandelijkse kosten.

  2. Vrienden van mij zijn vlak voor de Coronapandemie naar Frankrijk verhuisd, zij waren daar zo’n twintig jaar geleden ook een aantal jaren en besloten toen dat zij na hun pensioen zouden terugkeren. Zo is het ook gegaan. Ze wonen piepklein (tiny huis-achtig) en zijn voor een heel groot deel zelfvoorzienend. En gelukkig dat ze zijn!!!! Dromen… doen! En als het lukt… top!

    1. Wij zijn begonnen in een appartementje, 68m2. We waren toen nog met z’n tweeën. Prima, dat wel. Maar ik vind veel ruimte om me heen wel heel erg prettig. Een tiny-huis is aan mij niet besteed. We wonen nu op 156m2 (volgens officiële meetregels), en 210 als ik de zolder meetel. En ik vind het heerlijk, al die ruimte. Maar dromen is belangrijk! Zelfvoorziening is wel een belangrijk deel van mijn “droom”. Ik hou van groen, vogels, insecten, bomen, het natuurlijke rottingsproces, de verandering van seizoenen. Heerlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *