De duurste maand van het jaar ligt achter ons: uitgaven november 2021

Geldsnor!

De vaste lezers weten het inmiddels: In huize Geldsnor houden wij elke maand een bijeenkomst over onze financiën: wat hebben we uitgegeven de afgelopen maand, wat is er aan inkomsten binnengekomen en wat hebben we derhalve overgehouden?

November. De maand waarin de rekening van de keuken kwam die eind oktober geplaatst is. Althans, het grootste deel want ze zijn nog niet klaar. Iets met leveringsproblemen. Het geld ging met bakken de deur uit, en kwam in minder grote mate binnen. Ik werk immers nog maar parttime en lever dus een aardig deel van mijn inkomsten in. Dat betaald zich later wel terug, is de hoop, wens en verwachting. Maar niet nu. November was verder duur doordat ik op zakenreis ben geweest en de honden als gevolg daarvan een week lang in een pension zijn geweest. En dat is duur, en wordt uiteraard niet vergoed door de baas. Het is ook de maand waarin we de rekening kregen van de bevalling aan het begin van dit jaar…

Op de beurs was het wederom behoorlijk sappelen in november: -0.56%. De maand begon erg goed, maar de klad kwam er aardig in door omicron op “Black Friday” en maandag. Wederom een underperformance ten opzichte van de pensioenrekeningen, die 1,01% steeg. Tevens hebben we keurig opnieuw extra afgelost op de hypotheek: zo houden we het bedrag (min of meer) hetzelfde maar lossen we wel extra af.

Levensonderhoud683,34
Kleding487,08
Horeca267,05
Brandstof138,29
Klussen & tuinieren12511,20
Overige1059,53
Sub Totaal15146,49

Ik ben niet ontevreden over de kosten voor het “levensonderhoud” in november. Zeker niet als je bedenkt dat we 2 verjaardagen gehad hebben in deze maand. We zijn ook nog uit eten geweest, en het abonnement van de dierentuin is verlengd. Dat heb ik ook maar onder “horeca” geboekt.

Kleding…Tsjonge! Vrouwlief heeft aardig geshopt in november voor de kinderen. Af en toe is dat gewoon nodig.

In de vaste lasten zit niets bijzonders, afgezien van de ziekenhuisrekening die ik onder “verzekering” boek – ook al dekt deze dit niet. Saai is hier het devies.

Vaste Lasten”

Verzekeringen419,96
Lokale belastingen143,09
Ziggo53,50
Energie117
Zakgeld300
Kinderopvang2084,54
Auto664,67
Rente hypotheek676,23
Aflossing hypotheek561,08
Studielening162,20
Sub Totaal5173,27 EUR
Totaal uitgaven20319,76EUR

Spaarquote & vermogensopbouw

Dit alles brengt ons tot een spaarquote van -123,9%. Tegen dergelijke uitgaven valt immers niet te verdienen, vandaar dat je er vooraf voor spaart.

Tot ons “spaarquote” reken ik alles wat bijdraagt aan een betere financiële positie dan de maand ervoor: netto spaarmutaties, aflossingen op de hypotheek, beleggingen én de opbouw van mijn beschikbare premie-pensioen.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

One thought to “De duurste maand van het jaar ligt achter ons: uitgaven november 2021”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *