De Eetbare Tuin

Huize Geldsnor is omgeven door een vrij ruime tuin. De vorige bewoners hadden niet zo heel veel planten er in staan, voornamelijk een verwaarloosd gazon. Verwaarloosde gazonnen bestaan echter uit gezond gras, dus afgezien van zeer regelmatig maaien en een keertje bemesten hebben we daar niets aan gedaan.

Maar we hebben wel een hoop planten toegevoegd, waaronder eetbare planten. Dit dient meerdere doelen. In de eerste plaats is het educatief. We hebben 3 kinderen en ik vind het heel belangrijk dat zij weten waar eten vandaan komt. Dat is dus niet uit een supermarkt, maar indien mogelijk direct vanuit de tuin en van de boerderijwinkel. Gelukkig wonen we op het platteland (en dat is een zeer bewuste keuze).

Ten tweede is het goed voor de dieren in de tuin: bijen, vlinders, hommels, allerhande andere insecten. Daarmee ook vogels (want die houden vaak van insecten), roofvogels (want een sperwer lust wel een vogeltje) en zaadetende vogels. Het is dan ook de hoop dat met het groter worden van de planten dit goed toeneemt. Nu wonen wij hier pas 1,5 jaar en is de aanplant dus nog vrij “vers”.

Het derde doel is simpelweg om er van te eten. Deze blogpost bestaat uit 2 delen (deel 2 komt nog): welke planten staan er in de tuin (en wat kostte dat) (deel 1) en wat levert het op aan eten: aantal caloriën per jaar & euro’s(deel 2).

De planten in de tuin

We hebben vaste planten en zaadjes voor in de moestuin. De vaste planten heb ik dankzij de lockdown online gekocht. Sommige planten zoals de olijfbomen, vijg en kruiden hadden we al en hebben we meeverhuisd vanuit de vorige tuin/woning. Ik heb ook nog 1 mango & 2 sinaasappelboompjes, maar die gaan nooit vruchten opleveren. De olijven wel, al rijpen ze nog niet goed door. Maar omdat er vruchtjes aan komen is het toch educatief.

PlantAantalKostenTotaal
Kiwi26,3112,62
Blauwe bes26,613,2
Framboos 116,956,95
Framboos 216,256,25
Druif19,959,95
Elstar, halfstam119,7519,75
Summerred, halfstam129,6629,66
Salie200
Tijm100
Rozemarijn100
Vijg100
Olijfboom500

Ook hebben we een aantal moestuinplantjes, te weten: komkommer, courgette, paprika, tomaten, sperziebonen, boerenkool, spitskool, bloemkool en prei. We hebben dit zo uitgezaaid (dus een deel nog niet gezaaid) dat er een zo lang mogelijke oogstperiode is. Vooral richting het najaar en de winter: boerenkool en prei kunnen immers lang op het land blijven staan. Spitskool en bloemkool zijn wat lastiger te laten staan en we zullen dus vrij veel kool eten in het najaar :-). Al die zaadjes bij elkaar kostten 16 EUR.

Achter in de tuin hebben we een stukje wat wij “de oven” noemen: open naar het zuiden, maar omsloten door muren op het noorden, oosten en westen. Een tamelijk warm plekje in de tuin dus. Dit was een rommelhoekje, maar inmiddels is het een mooi stukje moestuin geworden. Ik ben benieuwd naar de oogst verderop in dit jaar!