De Groene container legen: +38%!

Geldsnor!

Huize Geldsnor is een comfortabele vrijstaande woning met een vrij ruime tuin (600m2) en vrij veel groen er omheen. Afgelopen weekend heb ik lekker getuinierd, als onderdeel van het Project Voortuin. Er staan een aantal catalpa’s in de voortuin en eentje stond er in de weg. Die moest dus verplant worden: kappen is zonde!

En passant heb ik deze ook meteen gesnoeid. En omdat ik van vogeltjes, insecten, vlinders en beestjes hou, heb ik een “houtril” gemaakt. Een kleintje, nog maar een meter lang en 30cm breed, 40cm hoog. Dit geeft niet alleen mooie schuilplaatsen voor vogels, kleine zoogdieren en amfibiën, opslag voor CO2 (immers, het hout rot veel langzamer dan wanneer het naar de grote composteerbedrijven gaat): het bespaart ook geld. Als ik al dit hout had moeten afvoeren, dan zou dit zeker 2 of 3 groene containers kosten.

En daarop besloot ik wat het ledigen van een GFT-container eigenlijk kost, en hoe vaak ik dit gedaan had. Welnu: het ledigen van een groene container kost in onze gemeente (voor 140 L) 4.55 EUR. Daar schrok ik van: dat is eigenlijk nog best veel geld! Op de oude rekening, gelukkig digitaal verkrijgbaar, heb ik gekeken hoe vaak ik vorig jaar de groene container heb laten legen. En wat blijkt? Ik heb dat vorig jaar 7 keer gedaan (en de grijze 16x). 7 keer vond ik een vrij keurige score overigens. Maar wat schetste mijn verbazing? Vorig jaar kostte het ledigen van de groene container (zelfde formaat) 3.30 EUR. Het is in 2020 dus maar liefst 38%(!) duurder dan vorig jaar om de container* te laten legen.

Des te meer reden om niet al het bladafval op te ruimen (dat is sowieso een slecht idee voor de bodemstructuur), niet al het gras wat gemaaid is af te voeren (maar ik heb gelukkig een robotmaaier) en dus mijn snoeiafval in te zetten als houtril (nog 2 catalpa’s te gaan). Het is ook een goede methode om mijn persoonlijke inflatie onder controle te houden.

*Het ledigen van de grijze container is 1.7% duurder geworden. Deze zal ik ongetwijfeld vaker aan gaan bieden, omdat het huishouden groter wordt.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

6 gedachten over “De Groene container legen: +38%!”

 1. Waar ik woon zit er een standaard aantal ledigingen in je jaarbedrag, dat dan weer afhangt van de maat container die je kiest. Wij hebben voor zowel groen als grijs de kleinste optie die mogelijk is. En dan komen we bij beiden nog niet eens in de buurt van het aantal ledigingen per jaar dat we “gratis” mogen doen. Ik kijk dan ook met verbazing naar supersize containers van anderen, hoewel er natuurlijk allerlei redenen kunnen zijn om veel restafval te hebben… (maar plastic en oud papier zijn hier dus sowieso apart en gratis…)

  1. Ons basisbedrag is ~90 EUR, en daar komt een bedrag voor lediging bovenop. De grijze valt me behoorlijk mee, maar ik heb me eerlijk gezegd nooit gerealiseerd dat het zó duur is om ze aan de straat te zetten. Even die containers aan de straat zetten kost dus een tientje! Zeker weten dat ik daar vanaf nu véél zuiniger mee omga!
   Plastic & oud papier is hier ook gratis (en apart).

 2. Ik laat de bladeren ook liggen voor de beestjes, hoewel mijn groene bak gelukkig gratis is. Een houtwal vind ik een goed idee. Ik heb er eentje bij een vriend van me gemaakt, zij hebben en grote tuin met heel veel wildgroei, dus jaarlijks gooien we alles op een lange strook. Ik heb me nooit gerealiseerd dat ik er ook eentje in het klein in mijn tuin kan maken. Ik ga er over nadenken!

 3. Ik heb mijn grote groene container ingeruild voor een kleintje, en een 450L compostcontainer neergezet. Daar komt zo’n beste compost uit dat ik best wel trots ben.

  Je houtril idee vind ik ook slim. Wat je ook kan doen als je moestuiniert om een Hügelkultur bak te maken, waarvan de diepe stukken dus met langzaamrottend hout / stronken zijn gevuld, en daarbovenop compost / tuinaarde. Dat kan zo jaren blijven staan.

  1. Interessant! Helaas “staat mijn vrouw dat niet toe”. Wellicht dat ik wel de takken ergens door de grond heen kan spitten. Ik heb een hakselaar, dus ik kan het wel kwijt…Belangrijkste vind ik dat het allemaal op mijn eigen grond terugkomt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *