De Jaarlijkse Zorgverzekeringsdans

Geldsnor!

Ieder jaar in deze tijd, sinds de invoering van dit systeem, worden de zorgpremies bekend gemaakt. Het markeert de periode van 7 weken intensieve reclame om maar zoveel mogelijk klanten binnen te halen.

Het principe is simpel: de premie is ieder jaar iets hoger dan het voorgaande jaar. De basisverzekering is overal gelijk (want wettelijk bepaald). Wat blijft er over qua differentiatie? Simpel: met welke zorgaanbieders is er een contract afgesloten, aanvullende verzekeringen en wat is de premie.

Zorgaanbieders

Het is mogelijk dat bij bepaalde zorgverzekeraars het dichtstbijzijnde ziekenhuis niet gecontracteerd is. Maar het is natuurlijk niet zo dat de ambulance doorrijdt: eerste hulp krijg je altijd. Voor andere behandelingen kan het zo zijn dat je wordt doorverwezen naar een ander ziekenhuis. Dit kan, zeker als je er vaker komt, wel lastig zijn en mogelijk zelfs duurder. In mijn geval vergoed de goedkoopste verzekeraar geen zorg in het nabije ziekenhuis, maar wel in een ziekenhuis 20km verderop. Het premieverschil is 3 EUR per maand. Is het me dit waard? Welnu: de kans dat ik opgenomen moet worden is laag. Ik kan natuurlijk alleen maar sturen op mijn huidige status maar met een sportief leven, gezonde voeding en een BMI van 22.5 en gezegend met goede genen (er zit geen enkele erfelijke ziekte voor zover bekend in mijn familielijn) durf ik die gok wel te nemen.

Aanvullende verzekeringen

Aanvullende verzekeringen zijn sterk anders van de een tot de ander. En dus ook sterk persoonlijk en afhankelijk van je situatie.

In heel mijn leven heb ik nog nooit een fysiotherapeut, psycholoog, of andere aanbieder gezien behalve een paar keer de spoedeisende hulp, tandarts en kaakchirurg. Met het verwijderen van al mijn verstandskiezen en in mijn puberteit 4 kiezen, loop ik een klein risico op tandproblemen. Ik heb ook nog nooit een gaatje gehad – en daar vertrouw ik dan maar op.

Dit is natuurlijk sterk persoonlijk, maar ook sterk bepalend voor je premie. Aanvullende pakketten kosten tientallen euro’s per maand. Voor mij is het dit jaar eenvoudig: ik ga voor de allergoedkoopste basisverzekering met het maximale eigen risico. Premie? 83.25 EUR per maand, 3.70 EUR minder dan dat ik dit jaar betaalde. Niet gek toch?

Noot: voor de volledigheid plaats ik deze “edit”. De genoemde 83.25 EUR bleek de premie voor dit jaar (Independer had het nog niet bijgewerkt). Inmiddels ben ik overgestapt naar JAAAH, een merk van ONVZ. 89 EUR per maand en 2.75 EUR duurder dan mijn huidige verzekeraar. Ik betaal de premie niet per jaar, 20 EUR korting vind ik te weinig om in 1x het geld over te boeken.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

One thought to “De Jaarlijkse Zorgverzekeringsdans”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *