In Huize Geldsnor zijn we dol op gezelligheid. Vrouwlief aka. Lieftallige Echtgenote zorgt in ieder seizoen voor iets leuks: paasspulletjes, herfstspulletjes, sinterklaas-spulletjes en in de kerstperiode natuurlijk de kerstboom.
Maar niet alleen de kerstboom: we hebben ook de “nodige” kerstverlichting buiten. Onze “Schaapskooi” wordt voorzien van kerstlichtjes, en ook een aantal bomen in de voortuin. We hebben in totaal 6 bomen in de voortuin, waarvan er drie jaarlijks worden gesnoeid en dan voorzien van kerstlichtjes. Het snoeien heb ik afgelopen zondag gedaan, en daarna meteen de lampjes er in gehangen. Een heel project al met al, omdat deze bomen (catalpa’s) nogal wat takken produceren en helemaal teruggesnoeid worden in het najaar.
Maar goed: het hangt. En uiteraard kon ik niet laten om na te gaan wat ons dit nu eigenlijk kost aan elektriciteit. Ik las laatst al ergens een artikeltje over wat het kost, maar ik kan het niet terugvinden. Daar gingen ze uit van gloeilampjes en 24u per dag branden. Nu kan ik me eerlijk gezegd niet voorstellen dat er nog mensen zijn met gloeilampjes…Ook al wil je niet bijdragen aan de afvalberg: het vervangen van lampjes voor LED-lampjes is eigenlijk al meteen een goede daad.
Hier hebben we dus uitsluitend LED-lampjes. 340 in de voortuin en ik meen 400 in de schaapskooi. Bij elkaar nogal wat lampjes. En uiteraard staat er op de doos wat het verbruikt – maar waarom daarop vertrouwen als je het ook kunt meten, inclusief verlies van potentiaal door het lange snoer en dergelijke?
Lang verhaal kort: 16W. Dát is het vermogen als ik alle kerstlampjes buiten aan maak. Daarvan is 6W de gewone tuinverlichting die óók aan gaat als ik de Schaapskooi van elektriciteit voorzie. De reden daarvoor? Veiligheid. De Schaapskooi heeft (welkom in Huize Geldsnor) uiteraard zijn eigen groep in de meterkast. Maar ik heb het zo geschakeld dat feitelijk alle elektriciteit buitenshuis één groot geschakeld stopcontact is. Dit heb ik gedaan omdat de stopcontacten buiten niet-kindveilig zijn. En dus wil ik een “verklikker” dat er stroom op staat en ik niet vergeet deze uit te doen: de buitenlamp in de tuin is mijn kanarie in de mijn.
Enfin. 16W dus. En de kerstverlichting brandt hier niet 24 uur per dag. Ongeveer vanaf 16u tot 22:30, dus 6,5 uur per dag. 104Wh dus. Midden-januari halen we de kerstverlichting weer weg. Meestal het tweede weekend van januari, dit jaar wordt dat door werkverplichtingen het derde weekend van januari. Ik ben namelijk vanaf 2 t/m 10 januari op zakenreis. In totaal zal de kerstverlichting derhalve 35 dagen branden: 3.6kWh in totaal. Kosten? 0.80 EUR. Een vrij bescheiden kostenpost voor toch een hoop gezelligheid en enthousiasme bij de kinderen (en bij ons).
Om dit in perspectief te plaatsen: Een half uur zonneschijn midden op een winterdag is al voldoende om dit te compenseren met ons PV-systeem. Het wel of niet schijnen van de zon heeft dus een veel grotere invloed. En eerlijk gezegd, met ons elektriciteitsverbruik van ruim 13.000kWh per jaar valt de 3.6kWh volledig weg in de ruis.
Conclusie? Ik laat ze lekker aan!