De kosten van 24/7 internet in huis

Geldsnor!

Huize Geldsnor hangt in een wolk van wifi. Belangrijk, want ik werk vrijwel uitsluitend vanuit huis. En niet alleen dat: onder de overkapping hebben we een TV-hangen met een Chromecast en ik sport regelmatig in de garage of onder de overkapping met mijn fiets. Dat doe ik via “Zwift” en daarvoor is internet noodzakelijk.

Hiervoor heb ik een aantal wifi-versterkers. Fijne dingetjes, ze doen het feilloos. Ik heb er 3: eentje is met een draadje verbonden aan de router in de meterkast, één hangt op zolder en de andere hangt in de schuur. Het voordeel van deze apparaten is dat je ze alleen maar in het stopcontact hoeft te stoppen. Via het koperen draadje en moeilijke dingen maakt het verbinding met de unit die aan de router hangt en zo heb je overal wifi. Supereenvoudig, en in de moderen tijd wellicht supernoodzakelijk.

Maar er hangt ook een prijskaartje aan. Los van het feit dat die dingen gewoon best duur zijn (bijna 100 EUR per stuk), vreten ze ook elektriciteit. De adapter geeft een stroomsterkte van 1.2A bij een spanning van 12V. Een snelle rekensom leert dat dit bijna 14W vermogen oplevert. En de meeste mensen, eerlijk gezegd inclusief ikzelf, hebben deze 24 uur per dag aan staan: 336Wh per dag, per unit. Dat is (met 3 units) dus 1kWh per dag. Dat is 10.4% van mijn totale elektriciteitsverbruik!

Om te kijken of dit maximale vermogen ook werkelijk gebruikt wordt, heb ik een aantal dingen getest. Dit heb ik gedaan door tijdens de vakantie te kijken wat ons laagste “standby-verbruik” op een dag is. Dit is, niet geheel verrassend, ’s nachts. In de vakantie staan hier geen apparaten aan, behalve de wifi-router en één Deco. Dit om mijn P1-monitor uit te kunnen lezen en de omvormer te kunnen laten communiceren. Ook staan er 2 vriezers en koelkasten aan (1 losse vrieskist, 1 losse koelkast, en 1 combi-vriezer/koelkast). Deze staan natuurlijk niet continu aan: alleen als ze koelen gebruiken ze elektriciteit.
Ook de laadpaal van de auto staat aan, de mechanische ventilatie, en het alarmsysteem. Bij elkaar leverde dit in de vakantie een minimaal vermogen op van 85W. Nacht na nacht. Overdag in principe ook, maar door de teruglevering van de zonnepanelen is dit niet meer uit de ruis te halen.

Exact hetzelfde heb ik gedaan tijdens een aantal nachten die niet in de vakantieperiode vielen. Ik heb zekergesteld dat er geen andere apparaten waren ingeplugd. Het resultaat: 109W is het minimale vermogen. Hiervoor moet ik nog een kleine correctie doorvoeren: zoonlief slaapt met een nachtlampje aan nu hij net op de zolder ligt. Deze verbruikt 10W (het is zo’n wereldbol). Conclusie: het verbruik van 1 wifi-versterker is dus werkelijk 14W per stuk.

Het continue beschikbaar zijn van wifi overal in ons huis kost daarmee een kleine 75 EUR per jaar. En dat is zonde. Niet alleen van het geld, maar ook omdat ik graag zuinig ben met energie in zijn geheel. De acties zijn reeds genomen:
1. De versterker in de garage is “uit”. Alleen als we gaan sporten in de garage of de chromecast in de overkapping nodig hebben, gaat deze aan.
2. Ik probeer zo veel mogelijk de versterker op zolder uit te zetten. Immers, die heb ik alleen nodig als ik aan het werk ben. Op de slaapkamers hebben we geen wifi nodig (bovendien is die van beneden sterk genoeg voor de slaapkamers).
3. De P1-poort gaat “rapporteren” aan de router – niet langer aan het onderliggende netwerk.

Hoe staat het met jouw wifi-beschikbaarheid?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “De kosten van 24/7 internet in huis”

 1. Mijn WiFi-beschikbaarheid is waardeloos! Met de verbouwing heb ik naar alle kamers leidingen gelegd, UTP-kabels erdoor en een patchpaneel in de meterkast. Alles hangt aan een snoertje. Alleen beneden is WiFi.

  Ik vond het ‘suf’ om statische apparaten zoals computers, TV’s, de HiFi etc een verbinding met bewegingsvrijheid te geven. Plus een voordeel: sinds alles bedraad is, geen hapering meer in audio of video gehad. 🙂

  1. Haperingen heb ik nooit. En de meeste apparaten die ik heb, inclusief mijn laptop, hebben geen UTP-ingang. Hetzelfde geldt voor Chromecasts & telefoons. De TV’s en dergelijke zijn allemaal niet aangesloten op internet.

 2. Hi Geldsnor, dat is best wel een hoog verbruik, daar schrok ik van. Welke Deco’s heb jij ? Ik heb zelf een drietal Deco M4’s. Fantastische apparaatjes, hele (betonnen) huis is gedekt. Volgens de volgende test zouden deze tussen de 5W (idle) en 6W (actief) zouden moeten gebruiken. Dan zou ik uit moeten komen rond de 150 kWh/jaar. Nog steeds best veel, maar beter dan bovenstaand verbruik. Dank je wel voor de tip, ik ga het verbruik van mijn netgear switch (die staat ook 24 uur per dag aan) ook maar eens controleren. https://nl.hardware.info/artikel/9209/10/tp-link-deco-m4-review-hoe-de-m4-kwam-zag-en-overwon-testresultatennstroomverbruik-en-bekabeld

  1. Ik heb Deco P7’s met POE. Het verbruik is inderdaad hoog. Dat viel me vooral op toen ik er eentje uit zette voor de verbouwing op zolder: het ding was gewoon warm. En warme apparaten verslinden energie…

 3. Ik heb ooit eens gedacht over een mesh netwerk in huis. Maar toen ik de prijzen van die dingen zag, vond ik het onzin voor wat ze konden. Immers, twee routers via Wifi aan elkaar koppelen en je hebt hetzelfde effect, of nog goedkoper, een wifi extender.

  Ja een wifi extender zorgt ervoor dat je in half duplex mode gaat werken en dus feitelijk de helft van capaciteit verliest. En ja een wifi extender (zeker de goedkopere) kunnen maar 1 band aansturen, de andere band is voor de backhaul naar je router, maar als je een goede verbinding hebt kan je daar prima mee uit de voeten voor videobelletjes en ander spul.

  Met andere woorden, Luxe of zuinig heeft een el cheapo wifi extender gekocht (TP Link RE200) en die voldoet prima. Hangt op de eerste verdieping en daarmee heb ik alsnog 50Mbit naar zolder toe. Meer dan genoeg voor thuiswerken. Verbruik? Ongeveer 6,5 watt.

  Elke vrijdag trek ik hem uit het stopcontact en elke maandag gaat hij terug. Kan dat slimmer? Zeker. Maar is niet nodig 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *