De Nieuwe Telefoon

Geldsnor!

Afgelopen maandag meldde ik al dat mijn telefoon aan het sterven was. In de moderne tijd betekent dit dat ik een nieuwe zou moeten kopen. Immers, zonder telefoon is internetbankieren schier onmogelijk en ook inloggen met Digid voor bijvoorbeeld een coronatest is een stuk eenvoudiger mét mobiele telefoon. Evenals communicatie met de overheid.

Er moest dus iets gebeuren. Nu moet je weten: ik geef geen barst om telefoons. Ik heb ze niet als modestatement, ik gebruik géén social media en alles voor mijn blog en andere werkzaamheden gaat heel ouderwets via een laptop. De minimale specificaties zijn dan ook: het ding moet het doen. Ik heb géén stappenteller nodig, eigenlijk zelfs geen GPS (want ik heb een activity tracker om mijn pols en ik train veel op een fiets met een computer). Ik heb géén goede camera nodig (als ik echt foto’s wil maken pak ik wel m’n spiegelreflex). Draadloos opladen? Ik zie het punt niet. Enorme opslagruimte? Mwoah, who cares? Merkje? Onbelangrijk.

Maar ik moest ‘m wel acuut vervangen: de batterij was zó slecht dat zelfs aan de oplader de telefoon regelmatig uitviel. Met een zeer hoog-zwangere vrouw is dat tamelijk onhandig. Het maakte ook dat ik niet de deur uit wil om een batterij te laten vervangen van mijn huidige telefoon. Dan ben ik uren van huis en volledig onbereikbaar (want m’n telefoon doet het immers niet!). Uitstel van consumptie ging niet echt – al was ik deze aankoop feitelijk al een aantal maanden aan het uitstellen…

Mijn oude telefoon kostte destijds 360 EUR en daar heb ik 44 maanden mee gedaan. Die telefoon heeft mij dus 8.18 EUR per maand gekost. Het was al vrij snel duidelijk dat ik geen aanbieding ging vinden waarbij ik iets kon krijgen wat net zo goedkoop was. Een iPhone SE van model 2020 (“de nieuwe”) kost ongeveer 450 EUR. Dat zou dus 10.22 EUR per maand zijn als deze net zo lang mee zou gaan. Dat is 25% duurder dan mijn huidige telefoon.

Dat gingen we dus maar niet doen. De keuze is nu gevallen op een toestel van 199 EUR, een Nokia 5.4. Het is geen iPhone, dus het zal na 12 jaar iPhones weer even wennen zijn. Het zal ook wat minder eenvoudig zijn om alles te migreren. Maar aan de andere kant: als deze telefoon 25 maanden overleeft is deze nét iets goedkoper dan mijn huidige telefoon was.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “De Nieuwe Telefoon”

 1. Herkenbaar, Ik loop zelf nog rond met een Motorola G5 plus (midrange toestel gekocht in 2017) omdat ik toen ook niet meer dan 250 euro wilde uitgeven aan een telefoon die…. moest bellen en wat apps. Nu 3,5 jaar later doet hij het nog steeds prima, doet wat hij moet doen en denk er nog niet aan om hem te vervangen. De volgende zal zeer zeker ook een midrange toestel worden. Meer heb ik absoluut niet nodig.

 2. Hier toch echt een iPhone fan. Ik heb een XR, die 2 jaar oud is, maar die me qua (groot) formaat toch wat tegenviel. Maar toen bedacht Apple de 12mini, die de nieuwe broer is van de iPhone4 qua looks. De 4 was destijds mijn grote liefde. Dus ik spaar nu trouw voor een 12mini. De ‘oude’ kan ik meestal weer goed verkopen, mankeert niets aan en weinig gebruikssporen.
  Ik gebruik geen socmed meer, maar bloggen is soms handig om tussendoor te kunnen doen. Bankzaken, agendabeheer, apps van de kinderopvang. Ik maak er ook veel foto’s mee, vooral van de kinderen. Leuke momentjes tussendoor schiet je toch niet snel met een grote camera.

  1. Bankzaken, agenda etc. gaat prima op een goedkopere telefoon. Ik heb nooit meegedaan aan de nieuwe-toestellen-manie, simpelweg omdat duurdere toestellen (voor mij) geen enkele functionaliteit toevoegen. Er is niets wat een topmodel wel kan, wat een goedkoper toestel zoals ik nu heb niet kan.
   Bloggen ed. doe ik zoals gezegd uitsluitend op de laptop. Daarom duurt het goedkeuren van reacties van nieuwe mensen soms wat langer, maar het geeft een hoop rust. Email heb ik ook niet op mijn telefoon. Dit ivm. mijn bijna catastrofale burn-out jaren geleden.

 3. Dag geldsnor.
  Ik heb een maandje geleden dezelfde keuze gemaakt als jij. En ik moet zeggen. Het is wennen en het formaat is ook wat onhandig, maar voor de basale zaken werkt het prima. En migreren ging prima! Scheelde veel geld, en door Android one waarschijnlijk langere tijd prima ondersteund.

  1. Ik ben echt supertevreden na een aantal dagen nu! Het is echt een toptoestel, voor wat ik er mee moet doen. Migreren van iOS naar Android duurde een half uurtje inclusief opnieuw inloggen in alle apps. Dus dat viel reuze mee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *