De opbrengst van de moestuin

Geldsnor!

Sinds dit jaar hebben we een moestuin. Volledig biologisch, circulair etcetera: er wordt hier geen kunstmest gebruikt, geen gif, helemaal niets.

We hebben wel wat beginnersfouten gemaakt. Door ongeduld dingen te vroeg uitgeplant, andere dingen te laat. Hierdoor zijn de eerste 2 courgette planten doodgevroren, en de paprika’s te laat naar buiten. Ook qua zomer lieten de omstandigheden een goede groei van de paprika’s niet toe. Een relatief koele, natte zomer.

Dit laatste speelde ook de tomaten behoorlijk parten. Als ik een kilo tomaten heb geoogst is het veel geweest. Maar laten we eerlijk zijn: onze moestuin dient vooral opvoedkundige doelen, een stukje ontspanning en draait niet primair om het eten. Maar goed, dit is de oogst geweest dit jaar (bij benadering):

Aardbeien: 200 gram
Sperziebonen: 3 kilo
Frambozen: 100 gram
Tomaten: 1kg
Courgette (2e lichting): 5 stuks (maar hangen nog aan)
Andijvie: 2 stuks (lekker!)
Kiwi’s: 0 (eerste jaar)
Vijgen: 12 stuks (maar zullen niet rijpen)
Appels: alle bloesems zijn kapotgevroren
Peer: alle bloesems zijn kapotgevroren
Zonnebloemen: 15 grote (voor het vogelvoer)
Blauwe bessen: 0 (eerste jaars)
Rode bessen: 0 (eerste jaars stek)
Druiven: 0 (eerste jaar)
Braam: 20 stuks (is door de schutting van de buren gegroeid en heb ik nu afgelegd)
Prei: 30 stuks (staan nog in de grond)
Spitskool: rupsenvoer
Bloemkool: rupsenvoer
Boerenkool: rupsenvoer
Paprika: 0
Komkommer: 0 (te laat geplant)
Rozemarijn: explosief gegroeid
Tijm: idem dito
Bieslook: idem dito
Peterselie: idem dito

Het is jammer van de kool dat wij ze niet op kunnen gaan eten, maar de rupsen hebben er heerlijk van gegeten. En zonder kool geen koolwitjes (grote en kleine). En ook de vogels vinden de rupsen heerlijk, dus het is een zinvolle toevoeging geweest. De meeste planten zijn nog wel aan het produceren, alleen de sperziebonen zijn nu echt “op”. In de vakantie hebben we een paar weken niet geplukt, wellicht is dat het geweest. Nu is het hopen op een paar goede nazomerdagen om nog wat tomaten en courgettes af te rijpen.

Al met al zijn we aardig tevreden met dit educatieve project. De kinderen gaan regelmatig kijken in de moestuin en ze vinden alles lekker (behalve tomaten). Het geeft een goed gevoel om in ieder geval iets zelf te kunnen planten en eten – en zo dus ook de kinderen te leren dat eten uit de grond komt en niet uit een winkel. Nu leven wij op het platteland, dus ik denk dat die boodschap sowieso wel helder zou worden…

Hoe is het jouw moestuin vergaan?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

6 gedachten over “De opbrengst van de moestuin”

  1. Leuke bezigheid. Het was een koude winter. Dus die courgettes. Ik deed een poging om de opbrengst bij te houden. Dat alleen lukte voor de tomaten, tot nu toe veertien kilo van veel planten in de kas. Ik ben een professionele tuinder geworden in de voetsporen van mijn familie.
    Als je het leuk vindt is het leuk. Gaas voor de kolen of koolkragen houdt de rupsen weg. Teel geen boerenkool, want in het natuurgebied waar ik tuin, hebben de vogels honger. Palmkool eten ze niet.

    Ik voorzie een paar mensen af en toe van een groentepakket. Mijn kosten zijn tot nu toe 670 euro inclusief huur 280 euro. Ik eet het hele jaar eigen moestuin.
    Ik zie YouTube filmpjes van William van den Brink. Hij begon een paar jaar terug in zijn achtertuin, maar is nu parttime gaan werken en heeft een Bio tuin.

    1. Ik doe het in eigen tuin, dus kosten heb ik niet, afgezien van 15 EUR voor wat zaadjes en iets meer voor de vaste planten. Maar we leren en het wordt steeds beter, hoop ik maar. De courgettes zullen nog wel even doorproduceren met de huidige weersverwachtingen en grote hoeveelheid vocht in de grond. Voor mijn regio staan er meerdere zomerse dagen op stapel en ook vandaag is volledig onbewolkt. Heerlijk!

      Hongerige vogels verwelkom ik – als ze maar een beetje oppassen. Het is hier al voorgekomen dat er eentje door een sperwer gegrepen werd.

  2. We hebben dit jaar een bak gehad met een poging tot wat groei. De meeste dingen zijn echter niet veel verder gekomen dan een mooi bloemetje geven. De tomaten daar en tegen doen het wonderbaarlijk goed. Daar hebben we al zeker een 10-15 stuks vanaf gehad en er zitten er nog zeker 10-15 aan.

    Verder hebben we ook nog een gemixte fruitboom waarin 4 verschillende soorten fruit moeten groeien.
    1. Kersen = wel zien komen, maar net zo snel weer ermee opgehouden en los gekomen van boom
    2. Peren = geen peer gezien
    3. Pruimen = 20-25 pruimen kunnen eten tot de vogels ze ook vonden
    4. Appels = stuk of 15 goede appels zitten er nu in. Dit is beter dan vorig jaar ook omdat ze toen erg klein waren.

    Dus op zich nog niet eens zo heel slecht 😉

    1. Kersenbloesem is vroeg en heeft daardoor nog meer te lijden van late vorst. Hier in de buurt ook weinig kersen.
      Geen slechte score en toch leuk om te zien bloeien & groeien!

  3. Mijn ca 30 kersen zijn allemaal opgesnoept door de merels.
    Mijn rode bessen idem. Ik heb ze nog wel gezien toen de trossen groen waren, maar toe ze rijp waren waren ze ineens verdwenen.
    Mijn appels doen het goed. De door slakken en wormen aangevreten appels zijn er afgevallen en de rest is nog over. Ik heb de indruk dat de rest gaaf is, alles wat ik tot nog toe zelf plukte was goed.
    Mijn aardbei is voor ongeveer 50% opgepeuzeld door de slakken.

  4. Ondanks je eerste jaar en “beginnersfouten” heb je toch een flinke oogst gehad Geldsnor! Vooral het lange koude voorjaar en de natte zomer met weinig zon heeft hier parten gespeeld. Alle tomaten zijn verrot en de pompoenen zijn veel kleiner dan normaal (zo’n 50st). Ondanks dat hebben we toch een prima oogst aan courgettes (~40st tot nu toe), bramen, frambozen en ook appels (al 6 bakken appelmoes gemaakt) en stoofperen (moeten nog vallen).

    Veel plezier nog met de rest oogsten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *