De Outperformance van mijn portfolio

Geldsnor!

De eerste noot: ik ben geen professioneel belegger. Ook geen financieel adviseur. Mijn keuzes zijn mijn keuzes, omdat ik ze gemaakt heb. Ik heb ze gemaakt omdat ze gunstig leken te zijn voor mijn omstandigheden. Tevens beloof ik jullie plechtig dat ik ook een update zal plaatsen als mijn portfolio crasht als een malle en de AEX mijn portfolio outperformed

Het is inmiddels half februari en her en der lees ik over beurzen die in het slop geraakt zijn. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik dit natuurlijk wel degelijk wist. Bij mij geen stoere verhalen over het instorten van mijn portfolio en dat ik dit niet zou weten. Nope. Ik ben een cijferfreak en ik kijk dagelijks, of zelfs meerdere keren per dag, naar de koersen. En naar reacties op dit blog, en naar bezoekersaantallen. That’s me!

Nee, hier een eerlijk verhaal over mijn portfolio

Al eerder heb ik aangegeven dat ik niet beleg in ETF’s. Ik vind bij de meeste ETF’s de spreiding veel te beperkt: de meeste worldwide-funds zijn voornamelijk gericht op de VS en daar waar ze dit niet zijn, veelal alsnog in Amerikaanse dollars.

Dit wil ik niet: de Amerikaanse economie wordt des te langer des te irrelevanter. Bovendien investeer ik mijn geld liever relatief lokaal – en bij bedrijven waar ik zelf de keuze maak of ik er wel of niet in wil investeren.

Mijn mandje is dan ook zéér defensief: BAM, Ahold, ING, Heineken, Unilever en Shell. Dit onder het motto: Energie verbruiken we, bouwen zullen we, eten moeten we, drinken willen we en betalen zullen we. Ben ik het eens met alles wat ze doen?
Nee. Vooral Shell is een doorn in het oog. Maar ik ben zelf van mening dat vooral de vraag-zijde van de energie-transitie moet worden aangepakt en niet de aanbod-zijde. Door de aanbieders van energie te “straffen” krijgen we niet méér groene energie. Door het aanjagen van een ander type vraag (bijvoorbeeld elektrische auto’s en warmtepompen) komt er vanzelf minder vraag naar gas & benzine.

Enfin, de dividenden van het portfolio worden niet opnieuw geïnvesteerd in de bedrijven die ze uitkeren. De dividenden gaan in het iShares Global Clean Energy fonds. Een fonds met relatief hoge kosten (0.65%) en actief beheerd. Erg volatiel: onze gemiddelde aankoopprijs ligt nu 20% boven de huidige prijs…Maar het gaat om de lange termijn en een “goed doel”.

Overigens heb ik meer “groene” investeringen in het portfolio, maar dat zijn obligaties (Corekees) en mijn 32 zonnepanelen.

Spreiding: geografisch en valuta

Met ING, Heineken, Shell en Unilever heb ik een relatief grote geografische spreiding. Allen zijn immers wereldwijd actief. Met AholdDelhaize heb ik een grote “exposure” naar de VS (daar komt >60% van de omzet vandaan!), en met BAM ben ik vrijwel puur Nederlands bezig. Vooral gezien zij zich steeds verder terugtrekken naar Nederland na enkele internationale debacles. Maar voorlopig moet er nog heel veel gebouwd worden.

Bij mij geen modieuze dingen als Tech-aandelen. Dat komt nog wel, als we ons portfolio verder gaan uitbreiden. Op het moment is het natuurlijk vooral investeren in onze eigen zaak. Mijn pensioenpotje doet wel mee met de Tech-hype overigens.

De cijfers

Om een en ander terug te rekenen, heb ik alles relatief gemaakt. De startdatum van de grafiek is 100, en begint op 1 januari 2021. Ik kan de periode langer maken, maar je moet ergens een punt hebben om te beginnen: zo gaat het altijd met data verzamelen. Voor toekomstige grafieken zal ik hetzelfde plaatje gebruiken, en dezelfde startdatum.

Alles is omhoog geknald het afgelopen jaar. De AEX in 2021 met 27%, mijn portfolio met 36% en het pensioenpotje met 28%. Echter, het is vooral sinds het begin van dit jaar geweest dat het slechter is gegaan met de diverse potjes. Zo is de AEX sinds het begin van dit jaar alleen maar gedaald. En mijn portfolio is alleen maar gestegen.

Of we die lijn vol gaan houden? Ongetwijfeld niet. Ergens komt een keer de klad er in. Met slechts 6 bedrijven in het portfolio ben je (te?) kwetsbaar voor de slechte resultaten van één bedrijf. Aan de andere kant, zoals gezegd, is dit defensief. Zelf zou ik verwachten dat de AEX met enkele groeiaandelen er in, in 2021 een betere prestatie zou leveren dan dit defensieve portfolio.

Immers, de AEX heeft tech-aandelen als Adyen, ASML, ASMI, BESI, JET en Prosus. Schijnbaar is dit toch niet het geval geweest. Zelf zal ik voorlopig niet zoveel wijzigingen aanbrengen. Wel hoop ik dat het iShares Global Clean Energy fund nog een keer bij gaat trekken…

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

7 gedachten over “De Outperformance van mijn portfolio”

 1. “Bij mij geen stoere verhalen over het instorten van mijn portfolio en dat ik dit niet zou weten.”

  *proest*

  Leuk dat er een andere doelgroep wordt aangeboord voor personal finance. Inhoudelijk is het iets met dat raakt kant nog klepel.

 2. Ik zie dat jouw aandelen allemaal grote bedrijven zijn. Heb je al naar midcap gekeken? Zoals je weet is bij kleinere bedrijven meer rendement te halen. Dat is Buffet 101. Ik neem tenminste aan dat je nog geen honderden miljoenen beheert…

  Ik deel jouw nationalistische denkbeelden, daarom beleg ik o.a. in de ASN-fondsen en heb ik bij Meesman de ETF’s voor Europa, opkomende landen en kleine bedrijven genomen. Daarmee is de exposure naar de VS beperkt. Helaas hebben ze die fondsen gesloten voor nieuwe klanten…

  En ik zit via Kapitaal op maat en Crowdrealestate ook in Nederlands MKB en regionaal vastgoed. Crowdrealestate heeft naast Nederlands, ook Belgisch en Duits vastgoed. De rendementen bij crowdfunding zijn wel iets lager, maar wel weer nationaal en steunen van de kleinere ondernemer.

   1. Klopt 🙂 Ik woon bijna tegenover een van hun locaties. Ik denk bijvoorbeeld ook aan Brunel en Ordina, die zitten toch ook in jouw hoek? Daar heb ik al eens naar gekeken. Beiden hebben nu ook best goede cijfers gepresenteerd, lees ik op iex.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *