De oven: wel of niet de “turbo-stand” gebruiken?

Geldsnor!

Geldsnor kookt graag en uitgebreid. Koken is hierbij het proces, de methodes zijn natuurlijk vaak ook bakken, stomen, braden, pocheren etcetera. Maar koken dus. In ons razendefficiënte huishouden is koken een taak die soms gepland moet worden. Met een echtgenote als obesitas & voedingsdeskundige is het natuurlijk evident dat wij gezond eten en er weinig tot niets uit een pakje komt.

Maar zij werkt ook ver weg van ons huis. Of we wonen ver weg van haar werk. En ik werk vrijwel altijd thuis. Voor de coronacrisis was dit vaak al 2-3 dagen per week, nu is dat 4-5 dagen per week. De drukke dagen zijn de dagen dat zij werkt (& ik ook): dinsdag, woensdag en donderdag. Het is dan een race van hot naar her met ophalen van zoonlief van school (dinsdag & donderdag) en BSO (woensdag) en daarna het ophalen van de meiden van de kinderopvang (dinsdag & woensdag) of opa & oma (donderdag). Vrouwlief komt vaak rond 18:30 thuis en kan nog net meehelpen met de kinderen naar bed brengen. En ergens moeten de honden ook nog worden uitgelaten.

Dit allemaal ter illustratie: koken moet soms efficiënt gebeuren, maar we doen het altijd. En uiteraard koken we vaak voor meerdere dagen. En soms komt dit niet uit. Woensdag was zo’n dag, waarop ik de hele dag telco’s had die uitliepen, de honden hadden snel geplast en ik moest nog koken. Tijdens de ene telco heb ik de sperziebonen gesneden (puntjes er af): 500 gram van de boerderijwinkel en 200 gram uit eigen tuin. En tijdens de andere telco heb ik aardappels geschild en in stukjes gedaan.

Wat ik dan vaak doe is, in dit geval, de boontjes vast aanzetten als ik de honden laat plassen en tegelijkertijd de oven aan zetten. In de oven zet ik dan de piepers en in dit geval ook speklapjes, vlak voordat ik de meiden op ga halen. Vervolgens de timer dat na 35 minuten de oven uitgaat en alles is keurig klaar als iedereen is opgehaald en de handen gewassen heeft.

Kom ter zake vriend, het ging over de oven

Oja. De oven. De oven die wij hebben heeft een “gewone” opwarmstand en een stand om snel op te warmen. En uiteraard vroeg ik me af, ook namens de mensheid, wat nu energiezuiniger is: de turbostand of gewone stand.

Bij beweging en stoken is dit makkelijk: een grote versnelling kost meer energie (netto) dan een tragere versnelling. En bij het stoken van je huis wil je ook gelijkmatig en traag stoken om gebruik te maken van de condensatiewarmte.

Bij een oven is mijn redenering anders: er is geen sprake van verlies door warmte-ontwikkeling (zoals bij auto’s) die niet in beweging wordt omgezet. Er is ook geen condensatiewarmte te behalen. Dus mijn beredenering is dat je de oven zo snel mogelijk wilt opwarmen. Zo wordt er tijdens het opwarmen minder warmte verloren.

Uiteraard heb ik dit uitgerekend. De “gewone” stand levert in onze oven een vermogen van 2400W. Het duurt dan ongeveer 15 minuten voordat deze de 200 C heeft gehaald.
Ergo: het kost 0.6kwh om de 200C te halen.

De turbostand gebruikt het volle aansluitvermogen: onze oven trekt dan een vermogen van 3500W. Maar, in ongeveer 5 minuten (!) is de 200C ook gehaald. Wow! Da’s nog eens turbo. Concreet: het opwarmen van de oven vergt nu slechts 0.29kwh.

Vanaf het moment dat de oven warm is maakt het niet meer uit: de benodigde energie om de temperatuur vast te houden is verwaarloosbaar, maar ook identiek. Daar schrijf ik nog wel eens een blogpost over: eten “koken” in de oven of op gas.

Voor nu: als je een functie hebt om de oven snel op te warmen, dan is dit zeer gunstig. Het verbruikt de helft minder energie. Mocht je je afvragen hoe dit kan? Eigenlijk heb ik het al verklapt. De oven is sneller op temperatuur en tijdens het opwarmen gaat er dus minder warmte verloren aan de buitenkant die weer gecompenseerd moet worden door langer te verwarmen.

Waarom is de snelle opwarmfunctie dan niet de standaard? Dit is mij een raadsel. Het enige wat ik me kan voorstellen is dat fabrikanten rekening houden met het aansluitvermogen van (oudere) woningen. Er zijn woningen met een aansluiting van 1x25A. Als je oven op dat moment al 11A trekt (3500w-230V = 10,86A), blijft er minder over voor de rest van het huis.

Huize Geldsnor is echter voorzien van 3x25A en heeft dit probleem dus niet.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

11 gedachten over “De oven: wel of niet de “turbo-stand” gebruiken?”

  1. Voor de Belgen onder de lezers: bij ons zou er binnenkort een electriciteitsbelasting volgens werkelijk gebruikt piekvermogen, dan kan het wel nadeliger zijn om de oven zo snel mogelijk op te warmen 🙂 maar voor de rest is het logisch om de oven zo snel mogelijk op te warmen.

    1. Ja, dat klopt. Er is in Nederland ook wel voorzichtig sprake van. Dat zou het overigens voor mij nog gunstiger maken in de zomer: ik lever nu wel eens met 8KW vermogen terug. Als ik de oven aan zet nog maar met 4.4kw ;-).

  2. Leuk dat jullie nu al boontjes uit eigen moestuin hebben.
    Op dit moment staat de droger aan om de knoflook te drogen. Ik ben geen knoflook eter. Gedroogde en gemalen knoflook zal ik sneller gebruiken. Nog een aantal tenen achter gehouden om in oktober weer in de grond te steken voor de volgende oogst.
    Blij dat de zon schijnt voor de extra stroom.

    1. Wat voor droger heb je daarvoor? En wat kun je er allemaal in drogen? Wij hebben nu geen knoflook staan, met precies dezelfde reden, maar in de toekomst kan dit best.

      Het is altijd een leuk moment op de dag, net ook weer gedaan met mijn dochtertje van 2: “maatjes kijken”. Kijken of de tomaten goed groeien en al rijp worden. Meteen kijken of er nieuwe boontjes zijn, wat “knoei” plukken tussen de kolen en prei, en wat frambozen plukken om op te snoepen.

  3. Ook wij hebben een turbostand, maar ik heb werkelijk waar nog nooit hierbij stilgestaan….. Nu je het zo zegt klinkt het eigenlijk wel heel logisch…… Maar nu komt het…
    Ik heb wel eens gekeken (nog niet getimed) of de turbostand sneller was…. Mijn gevoel zei dat het even hard ging………..
    Toch maar eens de stopwatch erbij pakken binnenkort!

  4. De ROMMELSBACHER Droogautomaat DA 750 bij Amazon. Het ding is nog te koop. Als je een echt goede wilt hebben, dan is die met twee motoren.
    De open keuken is niet fijn voor het drogen van knoflook. De geur. Nu hij klaar is, ruikt het nog in het potje.
    Platte peterselie blijft ook ruiken. Soepgroenten bouillon droog ik ook, minder zout en toch lekker voor een snelle soep.
    Qua gezondheid is vers beter. Door drogen gaan vitaminen verloren, maar het is wel lekkerder.
    Paprika zou ik nooit drogen, een vitamine C bron, waar die je wilt behouden. Ik snij ze in stukjes en vries ze zo in.

    1. Top, dank je. Ik zal eens kijken of het voor ons nuttig is. Ik ben nog steeds bezig met “ontspullen” en wil dus niet teveel apparaten hebben, zeker niet als ik ze te weinig gebruik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *