De tuin beregenen: grondwater of toch maar de kraan?

Geldsnor!

Al eerder heb ik het verzoek gekregen om een berekening te maken voor bovenstaand onderwerp. Wat is nu goedkoper, een grondwaterpomp of water uit de kraan om de tuin te beregenen.
Dat is natuurlijk vrij eenvoudig uit te rekenen, en dus doe ik het. Zelf hebben wij géén grondwaterput en het grootste deel van de tuin beregen ik hemelaal nooit.
Om een doodsimpele reden: gras overleeft het wel (en een gazon hoef je dus niet te sproeien). De rest van de tuin krijgt water uit de regentonnen en een deel van de tuin ligt iets verdiept en daar komen de hemelwaterafvoeren in uit. Daar is het dus vrijwel altijd nat (of in ieder geval natter).

Maar soms is de regenton leeg. Dat speelde vooral in juni, toen het een maand lang simpelweg droog was. Om de beukenhaag te behouden heeft die wel regelmatig water gehad. Het is immers zonde om deze dood te laten gaan en beuken houden niet zo van droogte. Als ze ouder zijn kunnen ze er aardig tegen, maar deze haag is vorig jaar aangeplant.

Los van de kosten valt er nog wel meer te zeggen over beregenen: zo zou je kunnen stellen dat het zonde is om dit met kraanwater te doen. Het is immers goed drinkwater, en daar is een hoop energie ingestoken om dit te maken.
En dat is ook waar (en daarom gebruiken wij weinig water).

Maar je kunt ook een ander standpunt innemen: grondwateronttrekking van particulieren gebeurd “niet-transparant”. Het wordt simpelweg niet gemonitord. Maar het heeft wél effect op de grondwaterspiegel. Beregenen met kraanwater is wellicht zonde, maar in ieder geval wordt dit geregistreerd. Het geeft dus een beter inzicht met wat er allemaal gebeurd met het grondwater. Enfin:

De Business case: pompen of verzuipen

Om deze berekening te maken heb ik wat aannames moeten doen. Zo heb ik geleerd dat een beetje grondwaterpomp minimaal 100 EUR kost en een WHOPPING! 3.000 liter water of meer per uur oplevert. Daar staat dan bij “geschikt voor tuin tot 100m2”. Met andere woorden: Geldsnor zou er niets aan hebben, maar een beetje stadsmens misschien nog wel.

Dit type pompen heeft een vermogen van 800W. Ik ga uit van 1x per week beregenen, 3 uur lang. 9.000 liter water dus en een verbruik van 2.4kwh per week. Dit in de hele zomerperiode: van mei t/m september. Voor het gemak dus 20 weken.

In 20 weken valt het elektriciteitsverbruik wel mee. 48kwh valt in de marge en kost je hooguit 2 tientjes.
De pomp zelf gaat wellicht 10 jaar mee; de afschrijving van de pomp is per jaar dus nog een keer een tientje.
In zijn totaliteit kost het beregenen met grondwater een kleine 30 EUR per jaar.

Water uit de kraan kost ongeveer 1,25 EUR per m3. Voor 30 EUR kun je dus 24.000 liter water kopen. Met hetzelfde sproeiregiment heb je echter 180 m3 per jaar nodig en dat kost al snel 200 EUR.

Zuiver in de verbruikskosten en als je héél véél water oppompt, is een waterpomp dus goedkoper.
Maar: hierbij hou ik geen rekening met alle leuke gadgets die je kunt kopen. Leidingen, aansluitmateriaal, een aansturingscomputer. En ook het slaan van een grondwaterput (rond de 400 EUR voor 7 meter) is niet meegenomen.

Al met al: een jaartje of 2-3 voordat de grondwaterpomp is terugverdiend. Mits je 9.000 liter water sproeit op je tuin, per week.

Is 9000 liter veel?

Dan komen we bij een andere vraag: is dat een beetje een gangbaar volume? Dat wil ik wel even in perspectief plaatsen.
9000 liter, op een oppervlakte van 100m2, is gelijk aan 90mm neerslag. Als je dit 20 weken lang zou doen, dan heb je 1800mm “neerslag” toegevoegd aan je tuin.
In Nederland valt tussen de 800-1000mm neerslag per jaar (enigszins afhankelijk van de regio).
Met andere woorden: 1x per week 9m3 water in je tuintje dumpen is totaal overbodige nonsens, tenzij je een kwekerij met tropische planten hebt. Voor alle andere mensen volstaat het gietertje om te voorkomen dat je planten kapot gaan bij droogte.

Dat noemen wij “Darwinistisch tuinieren”. Dat wat het hier niet overleefd, hoort hier niet…

(noot: een paar tegeltjes wippen is ook erg goed voor de grond, evenals deze bedekt houden met beplanting)

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

One thought to “De tuin beregenen: grondwater of toch maar de kraan?”

 1. Leuk, ik heb dit zelf toevallig ook uit zitten rekenen een tijdje geleden. Je case lijkt aardig te kloppen. Wel wat aanvullingen voor de grotere schaal (dus geen verbeteringen 🙂 ) en wat extra dingen om rekening mee te houden:
  – Pompen met meer capaciteit gebruiken niet lineair meer stroom. Ik heb een pomp die rond de 1300W (volgens de specs) ‘piekt’, en een capaciteit heeft van rond de 9 kuub per uur. Iets minder dan dubbel het verbruik voor 3x de capaciteit dus. Zoals vaker, is die capaciteit wel overdreven, want je bron moet dat water ook kunnen leveren. Stroomverbruik viel in de praktijk juist positiever uit dan begroot. De prijs van pomp en toebehoren (zie ook onder) viel wel rond de 500-600 euro.
  – De prijs van ‘grotere’ pompen loopt wel snel op, en kwaliteit wisselt enorm. Goedkopere pompen kunnen meestal niet lang achter elkaar lopen. Die 3 uur haal je meestal wel, maar voor grotere oppervlakken moet je verhoudingsgewijs meer betalen voor een pomp die je langer aan kan laten staan.
  – Er zijn wat zaken die je eigenlijk altijd wil. Droogloopbeveiliging, automatisch aan/uit schakelen bij watervraag, filters. Die filters moet je af en toe vervangen, en kosten 30-50 euro. Hoe vaak, hangt af van je bron en hoe schoon je water is. Aanzuigslangen en aansluitmateriaal krijg je vaak niet bij je pomp. Alleen al een aanzuigslang kost zo tegen de 100 euro.
  – Een bron ‘pulsen’ is een gok. Je krijgt garantie op water, maar zo’n bron kan droog raken. Dan mag je dus nog een keer. En als je pech hebt moet je dieper (en dus duurder).
  – Je opmerking over extra gadgets is accuraat. De neiging is groot om speeltjes bij te kopen, leidingnetwerken aan te leggen, en dingetjes te gaan automatiseren. Voor mij dan 🙂 Je maakt onderbewust snel het argument dat het water toch ‘gratis’ is 🙂

  Uiteindelijk kwam mijn berekening (2500 vierkante meter, maar veel minder vaak gebruiken) zeer voordelig uit. De meningen verschillen inderdaad over wat ‘beter’ is. Mij geeft het persoonlijk wel een goed gevoel dat ik geen water gebruik dat alle overhead (reiniging, distributie) van drinkwater heeft opgeleverd, maar grondwater onttrek op een plek (geen waterwingebied in de buurt) waar minimale impact is op drinkwater-beschikbaarheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *