De Waanzin van Walnoten van de Supermarkt

Geldsnor!

Ik ben gezegend met het wonen op het platteland. Het is hier heerlijk. Niet per se stil, wel rustig. Dus niet de drukte van het voorbijrazende verkeer, geen getoeter, geen optrekkende en remmende stadsbussen. Wel tractoren zo af en toe, modder op de weg “in het seizoen” en soms wordt er geoogst in de nachten of geïrrigeerd. Die pompen maken zo’n lekker laag (irritant!) bromgeluid.

Maar dat terzijde. Dit gebied (of het platteland in zijn algemeenheid?) heeft veel voordelen. In het voorjaar en zomer koop je hier aardbeien langs de weg, of aardappels direct bij de boer. Of, in dit seizoen: walnoten. 1 EUR voor een zakje van, ik schat, een gram of 800. Toegegeven: dat is inclusief de schil. Maar wat schetst mijn verbazing: bij de supermarkt kosten biologische walnoten maar liefst 2 EUR per ons. 2 EUR per ons! Ik stond perplex. Of het duur is of niet (dwz., of iemand er schandelijk veel geld aan verdient) kan ik niet beoordelen. Maar een pondje walnoten wordt zo wel erg duur.

Tip: fiets een lekker een rondje buiten de stad en kijk wat er te koop is. Wel op een échte fiets natuurlijk, geen e-bike.

(overigens gaat exact hetzelfde op voor vrijwel al het andere: een kilo aardappels kost bij de boer 60ct ipv. 1.20 EUR, een courgette kost 40 cent en een doosje eieren van 10 stuks kost 1.80 EUR. Het kost dus zo ongeveer de helft.)

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

2 gedachten over “De Waanzin van Walnoten van de Supermarkt”

  1. Ik heb in juli en augustus iedere dag een bakje hele dikke sappige bramen geplukt en deze ingevroren. Er ligt zo’n 3 kilo in de vriezer, ik doe ze meestal ’s ochtends door mijn havermout (warme bramen vind ik erg lekker!). Ook maak ik er wel eens een couli mee voor bij een toetje en heb ik ze laatst in een fruitcrumble gebruikt. Die bramen kostten me helemaal niets, behalve een aantal schrammen!

    1. Heerlijk! In onze tuin bij het vorige huis hadden we een enorme braam in de tuin staan, daar kwam wel 10-15kg per jaar vanaf. Helaas werd deze ziek, dus rijpten de vruchten niet meer. Dezelfde ziekte sloeg over op de rode framboos (maar niet op de gele). Een eetbare tuin is heerlijk, binnnenkort schrijf ik een stukje over (mijn) eetbare tuin en zelf eten maken als inflatie-hedge :-).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *