De wasdroger is kapot!

Geldsnor!

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar het lijkt tamelijk definitief: onze droogtrommel is kapot. De machine lijkt te werken, maar de was komt er nog net zo nat uit.
Nadeel: het energieverbruik van het apparaat is wel degelijk gewoon het volledige vermogen van 900W. Erg zonde dus als een apparaat 10 uur (!) draait en de was er niet of nauwelijks droog van wordt.

Het is een warmtepompdroger, die nu 7 jaar oud is. Het apparaat wordt warm, maar het vocht wordt niet weggepompt. Ja, ik heb (uiteraard) het boekje en internet er bij gehaald – schoongemaakt wat schoongemaakt kán worden. Nagekeken waar ik bij kan: maar het helpt geen barst.

Nu heb ik het opgegeven; er moet iets gebeuren. Maar het wordt je niet makkelijk gemaakt!
Het is een apparaat van AEG, en die lieverdjes willen liever niet dat je apparaten laat repareren. Hun reparatiedienst vraagt maar liefst 219 EUR. Dat is nogal iets, zonder garantie dát het gerepareerd kan worden.
Er is echter ook een lokale witgoed-reparatiedienst in de buurt. Maar die is van het type: Catch me if you can! Geen contact mee te krijgen. Niet met zijn mobiele nummer, niet met het vaste nummer, niet per e-mail en niet per contactformulier op de website. Zo wordt je vanzelf naar giganten als Coolblue gebracht.
Ik heb overwogen om een witgoedabonnement te nemen voor een nieuwe. (Never-nooit dus!)

Maar uiteindelijk een afspraak gemaakt met de lokale Expert. Maar eens kijken wat zij kunnen betekenen. Ik wil eigenlijk geen nieuwe, want de oude is “pas” 7 jaar oud. Die moet nog een poosje mee kunnen. Te meer omdat we het apparaat maar sporadisch gebruiken: voor beddengoed (als 1 van de kids een ongelukje heeft gehad ’s nachts, want de voorraad beddengoed is niet oneindig) en voor sokken, ondergoed en handdoeken. Dat laatste vooral vanwege Lieftallige Echtgenote. Zelf hang ik het liefst alles op (scheelt energie & ik heb het liefst harde handdoeken), maar zij wil zachte handdoeken en soms wat gemak.

Op dit moment hebben we geen enkele keuze en moeten we voorlopig alles ophangen. We hebben een wasrek op onze slaapkamer, en er staat een kleintje beneden voor de airco. En natuurlijk eentje buiten.
Helaas is het nogal vochtig weer, en is het dus zeer moeizaam drogen op dit moment. De luchtvochtigheid in huis (waar nog niet noemenswaardig gestookt is) ligt boven de 75%. Dat droogt dus voor geen meter – en de luchtvochtigheid wordt nóg hoger.

Enfin. De wasmachine piept. Ik moet gaan hangen!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

11 gedachten over “De wasdroger is kapot!”

 1. Wij zaten ook met het probleem dat was op het wasrek niet droogt in de winter. Wij lostten dat op met een een ventilator (die we in de winter weer niet gebruiken). Eigenlijk een “cheap” droger, haha. Misschien helpt het je voor nu.

  Inmiddels hebben wij een afdak in de tuin en droger we daar de was onder, als het niet snel genoeg gaat (winter + kids…), dan hebben we tegenwoordig een lucht/lucht warmtepomp (airco) in de woonkamer, en zetten we hem ’s nachts binnen, als we dan ’s ochtends beneden komen (hij springt een uur voor we wakker worden aan), is de was droog.

  Ik noem het oud-hollandse zuinigheid (we hebben een warmtepomp droger, maar al dat gedraai is ook niet goed voor je kledingstukken).

  1. Normale kleding gaat nooit in de droger :-), precies om de reden dat het dan sneller slijt (en veel energie kost).
   We gebruiken normaliter wel de airco om de was te drogen, dus het wasrek staat dan voor de airco. Maar ook die draait nog niet, we hebben het simpelweg nog niet nodig gehad. Luchtvochtigheid is nu actueel 78% binnen, bij een temperatuur van 18.3C.

   We hebben ook onder het afdak nog een droogrek (althans, de wasmolen kan daar staan), maar daar is het helaas windstil. Misschien is daar een ventilator in de winter nog niet zo’n slechte optie.
   Op zich is het niet erg als het langer duurt voor het droog is, maar het moet niet langer duren om te drogen dan dat er aanwas is van nieuwe vuile was :).

   1. Hebben jullie de slang al nagekeken,vaak zit deze vol met nat en dus hard geworden pluis enz en is niet de droger zelf kapot

   2. Ik gebruik ook de ventilator als vervanging van de wasdroger in de winter. Vooral de bad handdoeken drogen er goed bij. De kleine spulletjes zoals sokken, washandjes etc. hang ik op de verwarming. De rest van de kleding gaat op hangers. Blijft alleen het beddengoed over met eventueel wat andere dingen die dan wel wekelijks in de wasdroger gaan. Ook in de zomer. Reden: ik heb artrose aan mijn handen en het beddengoed is me gewoon te zwaar als het nat is!

 2. Wat ‘n hoge luchtvochtigheid! Kan de airco niet ontvochtigen? Onze airco kan koelen, verwarmen en ontvochtigen. Bovendien kochten we ooit een mobiele ontvochtiger (in de oude boerderij was dat nodig) makkelijk te verplaatsen en het teveel aan vocht wordt snel uit de lucht gehaald.

  1. Dat kan de airco zeker wel. Maar alleen gekoppeld aan een verwarmingsprogramma (dus niet alleen ontvochtigen, dat kan ‘ie alleen door lucht uit te laten drogen door het te verwarmen). En de verwarming heb ik simpelweg niet nodig.
   Inmiddels is het buiten alwéér 18C, maar nog altijd bij een luchtvochtigheid van 72% (buiten).

  2. Heftig he, die reparatiekosten van de fabrikant? Zeker als het binnen garantieperiode is, maar je niet zeker weet of het eronder valt… Wij hadden het laatst met de vaatwasser. voor 70 euro zelf een nieuw onderdeel plaatsen was een betere deal. Jammer dat je zelf het euvel niet hebt kunnen vinden. Ik heb geen idee wat bij ons de luchtvochtigheid is (ik zal eens kijken hoe dat zit met ventilatie D) maar 70% klinkt wel hoog…. Is dat wel gezond?

   1. Het is aan de bovengrens, maar zonder het te verwarmen is uitdrogen van lucht lastig. En warmer wil ik het niet. Maar lost vanzelf op, nu is het onder de 70 procent. Meter staat ook in de keuken 🙂
    Ik denk dat fabrikanten liever hebben dat je een nieuwe koopt…

 3. Wij gebruiken onze wasdroger alleen als we de was echt niet buiten droog kunnen krijgen.
  Dus normaal aan de waslijn in de tuin of onder de carport.
  Vandaag hebben wij gelukkig wel een stevige bries en onze was wapperde in bijna drie uur droog.
  Het voordeel van niet zo heet en veel wapperen is dat de handdoeken voor de liefhebbers heel zacht blijven.

  1. Ze zijn vandaag inderdaad niet zó hard. En de was is ook vrij snel droog.

   Ik trek er ook niet zo heel hard aan om het apparaat gerepareerd te krijgen. Ik hang het liever op 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *