De woensdag met de lage stroomkosten: hoe is het afgelopen?

Geldsnor!

Ik heb eerder deze week een blogpost geschreven over de recordlage energietarieven op de dynamische contracten. De achterliggende oorzaak was een dikke windkracht 5-6 en flink wat zon. Hierdoor raakte het volume aan stroom simpelweg niet “weggeveild”. Er moest opnieuw geveild worden, en uiteindelijk belandde de prijs dus op -200.

Dit betekende dat er flink wat vermogen is uitgezet: windturbines en grote zonneparken. Consumenten, die samen een flinke hoeveelheid vermogen hebben geïnstalleerd, hebben deze mogelijkheid meestal niet. Of er dankzij de salderingsregeling geen belang bij. Ook ik heb ze niet uitgezet: dit gaat niet op afstand. Alleen door de werkschakelaar om te zetten of natuurlijk in de meterkast iets te onderbreken.

Ik had dan ook veel voorbereid: het schoonmaken van de wasmachine met een kookwas, de vaatwasser stond klaar en de vloerverwarming en airco’s waren geprogrammeerd. Dit zou goed zijn voor 6kw vermogen op de piekmomenten en de schade beperkt houden tot slechts 2.5kw vermogen terugleveren.

Maar alles liep anders

Lieftallige Echtgenote had iets onhandigs gedaan met sporten, en moest naar het ziekenhuis. Dat liet ze me pas weten toen ik al op het werk was. Ik ben dus teruggereden en had de gelegenheid om de auto op te laden. Opeens kwam er een dikke 11kw vraag bij!

Om dit allemaal een beetje te plaatsen heb ik 5 plaatjes gemaakt. Het eerste plaatje is afkomstig uit MijnEasyEnergy en laat de kosten en baten zien. Je ziet (in euro’s) een flinke piek in de nacht. Dit was het opladen van de auto waar we niet onderuit zouden komen, omdat we de volgende dag beiden moesten werken. Daarna zie je nog eventjes de verwarming (airco) pruttelen. Vanaf iets na 7 leveren we netto terug en krijgen we betaald. Tot 12 uur: dan leveren we aardig terug en dankzij de negatieve tarieven moeten we daarvoor betalen. Het tarief was echter slechts -9ct dus hebben we het grote verbruik uitgesteld tot de periode 13-16.
En kijk toch eens wat ik betaald heb gekregen! Bij elkaar 2.69 eur van 13-15. Dit in vergelijking met bijbetalen.

Bovenstaande plaatje zegt echter niet alles: het rekent alleen in euro’s. Onderstaande plaatje is in kwh’s. We hebben stroom weten te verbruiken op het hoogtepunt van de dag en hebben betaald gekregen in plaats van te betalen.

Onderstaand het profiel van het gebruik. Om 13 uur zijn er een hoop apparaten aangegaan. Kijk trouwens niet naar het eurobedrag, dat is een vast bedrag en niet gekoppeld aan de dynamische prijzen.

Na 17 uur zie je dat we nog heel wat vermogen hebben geleverd en daar hebben we dus ook voor betaald gekregen. Hier zit de crux met dit type contracten: zorgen dat je de pieken kunt “opvreten”, maar nog steeds aan het begin en eind van de dag kunt leveren!

Die crux zie je ook terug in de uurtarieven. Vooral in de ochtend en avond wil ik kunnen leveren! (op dit soort dagen in deze tijd van het jaar levert de omvormer 13 uur lang stroom!)

Als laatste grafiek, de grafiek van de werkelijke productie. Met ruim 65kwh productie was het een goede score. Niet zo goed als de recordwaarde van eerder deze maand (66.661kwh). Maar wel meer dan keurig. Een paar wolkjes in de middag, maar dat mocht geen naam hebben.
Al met al ben ik tevreden met de dag (op energiegebied), maar het was met kunst & vliegwerk om het rond de nul te houden. Oorspronkelijk zou de auto er immers niet zijn, en dat scheelt heel wat.
Dit soort dagen zal vaak voor gaan komen dit jaar en de komende jaren. De pieken worden hoger. De dalen dieper.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “De woensdag met de lage stroomkosten: hoe is het afgelopen?”

 1. Is er geen gepensioneerde buur in de buurt die soms hun auto kunnen opladen op jouw erf op piekuren? Zij geholpen en jij een redelijke vergoeding?

  1. Onze gepensioneerde buren hebben geen elektrische auto. Maar mijn eigen auto stond te laden vanaf 13, tot die tijd had ik iemand kunnen laten laden. Maar hier in de buurt hebben alle elektrische rijders een eigen oprit en laadpaal. Publieke palen zijn er nauwelijks in het dorp, slechts 2 stuks. Daar staat nooit iemand, want de norm is hier een eigen oprit.
   Desondanks was ik vrij tevreden over de dag!

   1. Ik bedoelde het ook meer als algemene tip voor de lezer. Als mogelijkheid waar je soms niet aan denkt. En niet speciaal voor u en voor deze ene dag.
    Beterschap voor je vrouw.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *