De Zandbak

Geldsnor!

Vorige week kwam mijn vrouw thuis. Ik zag al een onheilspellend grote doos achter in de auto liggen. “Ik heb een zandbak gekocht”. Vrij casual vraag ik, met het angstzweet al op mijn rug: “wat kost dat”.

Weifelend, schoorvoetend en tussen neus-en-lippen door komt het antwoord. “50 EUR”. Ik verslik me. Niet omdat we geen 50 EUR kunnen missen. Maar 50 EUR voor een zandbak ligt behoorlijk aan de bovenkant van het spectrum wat ik dácht dat een zandbak mag kosten. Erger nog vond ik dat er zomaar een toch wel significant bedrag werd uitgegeven aan iets waar we het nooit over gehad hebben. En we dus ook niet nodig hadden (dacht ik), of uit konden stellen.

Enfin, Lieftallige Echtgenote ging aan de slag met Oudste Kind om de zandbak in elkaar te zetten. Lang verhaal kort: het ding is incompleet en inmiddels geretourneerd. Het geld hebben we contant teruggekregen (maar staat wel in de post “diversen” bij de uitgaven van september ;-)) en inmiddels heb ik de “opdracht” gekregen om zelf een zandbak te maken.

Het probleem is niet de 50 EUR, maar het gebrek aan overleg. Eerder (afgelopen jaren) hebben we op deze manier ongecontroleerd veel geld uitgegeven aan zaken die we misschien niet nodig hadden: een nieuw koffiezetapparaat (ik vond de oude prima), een lounge-set (toegegeven, veel over gesproken en lang uitgesteld), een snoeischaar (accu-heggenschaar, eigenlijk), zaagtafel (tot project Schaapskooi niet gebruikt), schoenen (heeft ze er al heel veel van), weekendjes weg in veel te duren hotels (mijn schuld), etc.

Bij elkaar duizenden euro’s die zonder er goed op te letten zó verdwenen zijn. Het uitgeven is hier niet de sleutel. Nee, het is “zonder er op te letten”. Een weekendje in een hotel is heerlijk – maar is een kamer van 200 EUR per nacht zoveel prettiger dan eentje van 80 EUR? Hoewel het antwoord “ja” is op deze vraag, is het langer voorbereiden en meer “voorpret” beleven een goede manier om meer te genieten van hetzelfde geld.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

2 gedachten over “De Zandbak”

  1. Uit de eerste twee alinea’s lees ik dat jullie nog niet echt op 1 lijn liggen wat betreft financien. Zuinig leven is fijn, maar zorg er wel voor dat jullie er allemaal prettig bij voelen. Het zou niet fijn zijn als je vrouw altijd het gevoel heeft om zich altijd te moeten inhouden. IN plaats kan je ook kiezen om haar een budget te geven ofzo. In mijn geval lag ons uitgavepatroon dermate uit elkaar dat dit een belangrijke factor is geworden om te gaan scheiden.

    1. Dank je. Het valt op zich wel mee hoor. Ze is alleen nog niet zo ver in de transitie als ik. We hebben maandelijks 150 EUR per persoon die we uitgeven aan whatever-we allebei willen.
      Maar bij een zandbak…Jeetje, ik heb een tuinhuis van 7.5×4 meter gebouwd, badkamers gemaakt, vloerverwarming gelegd, etc. Een zandbak bouwen lukt me zelf ook nog wel. En dat was ook precies wat we hadden afgesproken. Maar nu was het “in de aanbieding”.
      Maar het gemak waarmee soms geld wordt uitgegeven is wel iets om van te schrikken. Niet het bedrag op zichzelf. Maar we zijn al meer dan 20 jaar samen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *