Dilemma in de stroomvoorziening

Geldsnor!

Vandaag (al typ ik dit op de dinsdag) gaan de energieprijzen iets extreem geks doen: er is sprake van een relatief kortstondige piek in zonnestroom (opklarend in de middag) & windenergie (doorstaande windkracht 6).

Dit betekent forse verschillen op de markt voor energie: in de ochtend kost een kWh elektriciteit bijna 17ct. Daar valt weinig van te zeggen. Maar in de middag is het stroomverbruik gratis. Nu hebben we dat al wel vaker gezien dit jaar, en ook in voorgaande jaren. In voorgaande jaren betrof het altijd weekenddagen, maar dit jaar zien we het fenomeen voor het eerst op weekdagen. En op weekdagen is de vraag naar elektriciteit het hoogst. Negatieve prijzen zijn dus uitzonderlijk.

Normaal gesproken maak ik mij er niet zo druk om; het gaat vaak om een uurtje of 2 en om uitslagen van 2 of 3 cent onder nul. Dat betekent dat ik op die momenten BETAAL om stroom te leveren. Dat is geen klacht, maar een constatering. Het is ook niet zo erg: het betreft de kale tarieven, dus exclusief BTW en energiebelasting. Een stroomprijs van -3ct levert daarom nog steeds 12 cent op: ik krijg aan het einde van de rit namelijk nog de energiebelasting terug. Lang leve het salderen (en laten we het zo snel mogelijk toch maar afschaffen).

Vandaag is het een totaal ander verhaal. De prijs zakt om 11 uur onder nul, met 0.41ct. Een uur later staat er -9.68ct op de borden. Met de 15ct correctie is dat nog steeds “winst”. Maar van 13 tot 15 is de prijs maar liefst -24.2ct en tussen 15 en 16 nog steeds 18ct. Inclusief energiebelasting betaal ik dus nog steeds 9ct (en 3 ct) om de elektriciteit kwijt te kunnen!

Om dat in perspectief te plaatsen: in deze uren produceer ik bij onbewolkt weer ongeveer 25kwh. Het kost me daarmee ongeveer 5 EUR om energie kwijt te kunnen op het net. Na correctie met de energiebelasting nog altijd 2 EUR.

Ik heb er zelfs over gedacht om de omvormer dan maar gewoon uit te zetten. Dat scheelt me immers geld: de 2 EUR in de middag.
Als ik thuis zou zijn, dan zou ik simpelweg de auto opladen: de enige stroomverbruiker die voldoende vermogen heeft om niet terug te leveren. Maar ik ben niet thuis.

In de ochtend pak ik nog steeds een goede 10-12kwh mee (voordat prijzen negatief gaan) en verdien ik de 2 EUR weer terug. En ook in de avond lever ik er nog 11 terug. Dus in totaal zal de dag nog steeds geld opleveren – maar het zou meer opleveren als ik de omvormer ’s middags tóch uit kon zetten. Dat voelt erg “counter intuitive”. Ik ga er dus toch maar op richten om in de middag zoveel mogelijk zelf te verbruiken. Een wasmachine en vaatwasser klaar zetten, en de woning goed verwarmen zodat ik niet veel teruglever en het vooral ’s avonds ook niet meer nodig heb.

Het geeft mooi aan hoe dynamisch een dynamisch contract kan zijn – en hoe tricky het kán zijn met een dynamisch contract. Want dit soort dagen gaat nog véél meer voorkomen…

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

17 gedachten over “Dilemma in de stroomvoorziening”

 1. Veel dank voor deze analyse. Ik had ‘m haast al verwacht. Boeiend om de markt als consument zo direct mee te maken. De hele installatie uitschakelen was ook al iets waar wij aan dachten.

 2. Kun je geen deal sluiten met ‘buren’, die in de piekuren hun elektrische auto bij jullie opladen? In de piekuren als jullie dat niet kunnen? Tegen kleine vergoeding?

 3. In dit soort gevallen lijkt het me toch een overweging om een thuis accu / batterij te plaatsen. Vullen als de stroom goedkoop is of “geld kost” bij teruglevering, en de stroom weer gebruiken als deze relatief duur is. Op die manier kan je ook je zonnestroom altijd in de accu kwijt als het niet rendabel is om deze terug te leveren.

  1. Daar heb ik al eens aan gerekend. Met de huidige “spread” is het gemiddeld genomen nog geen business case. Als er veel dagen volgen zoals vandaag wél.

   1. Lightyear auto’s verkoopt haar inboedel na faillissement. Je zou natuurlijk een batterij voor thuis kunnen oppikken 😉

   2. Op het moment staat er al een aanhanger, caravan en 2 auto’s op de oprit. Bovendien, hoe goed ze het ook gedaan hebben: dat lelijke hok wil ik echt niet op mijn oprit hebben.

    Qua batterijcapaciteit zou het wel ergens op lijken, maar het zou nog de nodige aanpassingen vereisen om het V2G-geschikt te maken en dus als opslag te dienen.
    De eindscore gister is overigens fantastisch! Blogpostje volgt zaterdag!

  1. Mwoah, die 200wh doet niet veel :-). Overigens hebben de buren ook 24 panelen, en de buren aan de andere kant 18. Ik heb wel eens geteld: hier in de straat gaan we dik over de 600 panelen heen.
   Van uitvallende panelen heb ik gelukkig geen last.

 4. Ik ga er vanuit dat het mogelijk is om je omvormer tijd gestuurd te maken en deze op afstand aan en/of uit te schakelen via je mobiel.

  1. Verkeerde aanname. Ik kan de omvormer niet op afstand uitschakelen. Ik heb overigens een meevaller: door omstandigheden ben ik net thuis gekomen en gaat de EV om 13 uur volle bak laden. Die is half leeg en zal dus een goede 25kwh opslurpen.

   1. Maar wel te maken toch!! (met internet, bestaande elektronica en een omschakelunit)

 5. Maar zelfs met €2,00 betalen per dag in de zomer, is een dynamisch contract voor jou veel voordeliger! Je kunt ook per seizoen een contract nemen, s’winters dynamisch en s’zomers een variabel contract.

  1. Ik wil juist kunnen spelen met het lage tarief. Zo lang ik de stroom kan gebruiken en op andere momenten van de dag duurder kan verkopen, vind ik het prima. Overigens neem ik nu 5kw af van het net, met een productie van 8.5kw. Totaalvermogen dus 13.5kw. Niet slecht!

 6. Heel herkenbaar! Gisteravond 2 elektrische auto’s aan de lader omdat we net toevallig vandaag allebei een flink stuk moeten rijden. Ik heb dat zelden, en manlief slechts enkele dagen per week. Morgen staan beide auto’s thuis weer te laden. Verkeerde timing dat we nu net vanmiddag allebei op pad zijn. Nja, de wasmachine draait, dat is het enige wat ik kon bedenken om aan te zetten met de timer. Om nu de airco’s de hele dag te laten koelen is ook weer zowat. En die programmeren ging me te ver.

 7. Wij hebben geen dynamisch contract. (een vast contract tot einde 2024 😉 .
  Maar ik wil graag zo zelfvoorzienend zijn qua energie, niet alleen vanwege de kosten maar voornamelijk het milieu (en ik gun mr Poetin ook geen ct ! )
  Als wij apparaten moeten vervangen dan kopen we er 1 terug die met een app werkt . ideaal.
  we zijn alle dagen van huis en kunnen dus niet zomaar van de zonnepanelen gebruik maken.
  tot nu toe via een app . de wasmachine, droger, airco en verwarming
  Ik zorg dat er altijd een was in de wasmachine zit (uiteraard wel vol) en zodra de zon schijnt zet ik hem via de app aan. Zodra de thuisbatterij een beetje te behappen is gaan die er uiteraard ook komen . al is het maar om s nachts de auto op te laden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *