Dividend knalt het dak uit!

Geldsnor!

In een zeldzaam moment van briljantie toeval hebben wij vorig jaar een pakket aandelen opgepikt. Zo ongeveer op het dieptepunt van wat uiteindelijk een flits-dip bleek te zijn: het begin van de pandemie. In zéér korte tijd donderde de hele aandelenmarkt in elkaar. Midden februari 2020 stond de AEX rond de 629 punten, wat destijds behoorlijk hoog was. Een maand later, op 18 maart, waren hier nog 404 punten van over: -35.7% in 4 weken.

In die periode hebben wij een aantal aankopen gedaan. We hebben gekeken naar wat we “altijd nodig” hebben: energie, banken, eten en bier. We hebben bedrijven gezocht met sterke balansen, waarbij de koersen extreem zwaar naar beneden zijn gedrukt.

En zo hadden we wat mazzeltjes: ING en Shell hebben we opgepikt tegen, achteraf, bodemprijzen. Bij ING staat onze Gemiddelde Aankoop Koers (GAK) op 4.56. Niet ver van de absolute bodem van 4.30. Tot nu toe staat dit aandeel op +164%.

Shell hadden we aangekocht op de laagste prijs tot dan toe, 11.43 EUR. Dit koerst inmiddels 71% boven de bodem.
Andere aankopen waren Unilever (41 EUR), Ahold (22.56), Heineken (84.3) en in een later stadium BAM (gekocht in februari 2021, voor 2.17).

Heineken is tot nu toe de enige die onder de 10% is blijven steken. We hadden naar ons eigen lijstje moeten kijken en toch voor een bier-aandeel moeten gaan ipv. Heineken. Die kochten we vlak voor de heropening van de horeca in 2020. Sindsien is het aandeel gestegen met 8,25% en heeft het 1,16% dividend opgeleverd (afgezet tegen de kosten).

Maar de anderen…Man o man!

Dividend-on-cost

Bovenstaande is tóch een lekker plaatje. De reden waarom ik kijk naar “dividend on cost” is simpel: dat zijn de kosten die ik heb gemaakt en dus het rendement vormen op mijn inleg. De huidige koers is voor mijn dividendrendement totaal niet interessant.

ING springt er bovenuit. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat dit rendement inclusief een “aankondiging” is, die plaats zou vinden na 30 september en het uitgestelde dividend van 2019 zou betreffen. Dit is voorlopig uitgerekend op 0.45 per aandeel. Je begrijpt dat op een GAK van 4.56 EUR dit een behoorlijk percentage is.

De relevantie van dividend-yield

De relevantie van dividend-yield is voor mij tweezijdig: enerzijds levert het cash op, wat opnieuw wordt belegd. Zo worden de dividenden van Shell gestoken in Green Energy-trackers. Ik hou van ironie.
Anderzijds is het een stukje “risicomanagement”. Hoe hoger het in het verleden uitgekeerde rendement, des te lager is het risico. Ik zie het op die manier als een stukje schuld afbetaling. Ik heb geld in de ING gestoken, en met het rendement wordt het risico op mijn ingebrachte kapitaal steeds iets kleiner. Na enkele jaren is er geen enkel risico meer; er is meer dividend betaald dan de oorspronkelijke inleg was.

Daarna (en ook tijdens) is het altijd een spelletje van “opportunity costs”. Kan ik elders een hoger rendement krijgen, bij een gelijke of betere maatschappelijke impact. Of een vergelijkbaar rendement, met een betere maatschappelijke impact?

De reden dat ik voor deze bedrijven heb gekozen is ook gelegen in het feit dat ik van al deze bedrijven producten afneem: bier (Brand is een merk van Heineken), eten & verzorging (bepaalde producten van Unilever), eten en andere artikelen (Albert Heijn & Bol), brandstof (áls ik tank, uitsluitend bij Shell) en bankproducten (mijn hypotheek en betaalrekening lopen bij ING).

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “Dividend knalt het dak uit!”

  1. Zelf beleg ik niet in individuele aandelen. Ik heb niet genoeg tijd om de markt te onderzoeken, en de informatie die ik kan verkrijgen zal altijd achterlopen op de “experts”. Daarom hou ik het bij mandjes en lekker spreiden. Enige wat ik, nog steeds, moet uitzoeken is REITS…. Maar ja iets met tijd enzo en andere prioriteiten.

    Waar ik wel overigens naar benieuwd ben, maar goed je moet zelf weten of je dat wilt delen, is hoeveel je hebt ingelegd in die periode. Zelf heb ik in maart 2020 15K extra inleg gedaan in dit mandje, dat puur op koerstwinst boven de 70% in de plus zit. Ongekend, en ik baal ervan dat ik toentertijd niet meer heb ingelegd…. Maar goed iets met andere prioriteiten toen (geboorte dochter) dat het is wat het is.

    1. 4.000 EUR. Het was in de begintijd van onze gezamenlijke reis naar financiële slimmigheid :-). Sindsdien hebben we vooral veel gespaard (alle verbouwingen zijn cash betaald, toch 21.500 EUR in die tijd en het geld voor de keuken (20k) staat al klaar) & caravan gekocht en een camper gehuurd (al gedaan in 2019, maar de vakantie en dus kosten waren in 2020). Vanaf nu moet het allemaal weer wat sneller gaan.

      1. Helder! En zeer begrijpelijk om dat geld in cash te willen hebben. Dat is bij ons ook altijd de voorwaarde geweest bij verbouwingen, wat je wilt uitgeven moet je ook op je rekening hebben staan anders is het jammer dan of uitstel.
        Toch is 4K nog steeds een leuk bedrag als extra incentive geweest. Al zal je ongetwijfeld af en toe ook wel eens denken…… wat als…..

  2. Die ene zin is misschien wel het belangrijkste: “De huidige koers is voor mijn dividendrendement totaal niet interessant”. Dat is iets wat veel mensen niet meekrijgen. Door het uitgekeede dividend te herbeleggen en de dividendgroei, betaalt het zichzelf snel terug.

    Na deze mooi getimede aankopen, hoeveel dividend ontvang je gemiddeld per maand?
    Ik ben wel benieuwd welke Green Energy trackers je gebruikt trouwens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *