Doomsday-prepping: hoe goed ben jij voorbereid op stroomuitval?

Geldsnor!

Ik ben niet echt een doomsday-prepper, maar wel graag goed voorbereid. Met een aanstaande bevalling en een vrijwel all-electric huis kijk ik echter wel met een schuin oog naar aankomend weekend. Het weer in zijn algemeenheid is een grote hobby, sneeuw en winter een enorme liefhebberij.

Ik kijk dus uit naar een dik pak sneeuw, een gierende oostenwind, sneeuwduinen en sneeuwbergen door de schuivers. Maar ik heb de herinngering aan 25 november 2005 nog vers in mijn geheugen staan. Een actieve depressie trok over het noorden van het land, waarbij er forse sneeuw viel in het midden en oosten van het land, en later in het zuiden. Het was echter nét boven nul en die dag viel er in mijn omgeving 100mm neerslag. Om een idee te geven: in de natste gebieden van Nederland valt er 1000mm neerslag per jaar. 100mm is dus 10% van een jaarhoeveelheid, die viel in enkele uren.

Maar de temperatuur was net boven nul. Normaliter resulteert 1mm neerslag in 1cm sneeuw, maar dit was erg natte sneeuw. Er viel dus “slechts” 30cm sneeuw en de rest was een dikke laag ijs. Door die laag ijs vielen bomen om, maar ook elektriciteitsmasten. Er was sprake van grootschalige én langdurige stroomuitval in Haaksbergen en omgeving.

Met de huidige weersverwachting lijkt het iets anders te zijn: het is fors kouder en de fractie droge sneeuw is dus 100%. Enkele tientallen mm’s neerslag is daarmee tientallen centimeters sneeuw. Maar er is ook kans op ijzel in het zuiden en samen met een harde wind kan dit wel tot schade aan hoogspanningsmasten leiden.

Wat zijn de gevolgen van stroomuitval?

Misschien overbodig om te zeggen, maar bij stroomuitval doet de verlichting het niet. Maar ook de verwarming doet het niet! De warmtepomp doet het bij zeer koud weer sowieso niet (in ieder geval niet met enig rendement), maar ook je CV-ketel heeft elektriciteit nodig om te draaien. Als de stroom uitvalt, heb je dus geen verwarming meer, maar ook geen warm water.

Hoe goed ben ik voorbereid op stroomuitval?

Dat doet me denken: hoe goed ben ik voorbereid op stroomuitval? Want wij verwarmen ons huis met een warmtepomp (airco). Verder hebben we elektrische verwarming boven en beneden vloerverwarming (op de CV-ketel).
Stel dat de stroom uitvalt: wat kan ik dan nog wel?

We hebben kaarsen in huis, nog ongeveer 150 waxine-lichtjes. 1 waxinelichtje brand met 100W, dus 150 waxine-lichtjes geven 15000W vermogen. Met 1 uur waxine-lichtjes branden genereer je netzoveel warmte als met het verbranden van 1.5m3 gas. Helaas brandt een waxine-lichtje maar een paar uurtjes. Echt substantieel warm zul je het er niet mee krijgen, los van de benodigde extra ventilatie. Wel geeft het licht.

Het gasfornuis doet het natuurlijk ook nog – dus we kunnen koken en daarmee ook wat warmte genereren. Top! Kunnen we altijd nog in de keuken gaan zitten. We hebben ook diverse plaids, dikke dekens en kruiken in huis. Worst-case kunnen we in de auto zitten, krijgen we het daar warm :-).

We hebben verder enkele lampen op een accu (LumiMe) en een paar powerbanks vooraf opgeladen. In het donker zitten we dus niet.

Om de koelkast maak ik me niet druk: als de stroom uitvalt door sneeuw kunnen we natuurlijk alles gewoon buiten zetten. Tevens hebben we voor ongeveer 10 dagen eten in huis, waardoor we er in ieder geval niet acuut uit hoeven. Mochten supermarkten moeilijker bevoorraad kunnen worden, dan hebben wij nergens last van.

Ben jij een beetje een Doomsday Prepper?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

9 gedachten over “Doomsday-prepping: hoe goed ben jij voorbereid op stroomuitval?”

  1. 10 dagen maar?! 😉

    Ik denk dat ik voor 2 weken complete maaltijden in de vriezer heb, en dan nog 3 weken aan onderdelen voor complete maaltijden, en dan denk ik nog 1 maand aan rijst+bonen.

  2. kaarsen en hoofdlampjes en andere zaklampen hebben we zo wie zo,maar ook een aggregraat die we voor de vriezer en/of warmte kunnen gebruiken ook een kleine kachel die we daarop kunnen aansluiten en natuurlijk dekens /dekbedden enz,alle deuren dichthouden en in 1 kamer blijven die we warm kunnen houden,koken kan op en campingstelletje met gasflessen en oliestelletje,koffie enz zet je gewoon met de hand,er zijn vast nog wat meer opties waar ik nu even niet aan denk.

  3. Nee, geen doomsday pepper maar wel voorbereid op kortdurend ongemak. Onlangs was ’s avonds de waterdruk enkele uren weg en toen heb ik 1 van mijn pakken water van zolder gehaald voor het tandenpoetsen.
    Als het elektrisch uitvalt kunnen we onze ijzeren kruiken vullen met water dat verwarmd is op het gasstel. En met waxinelichtjes en lege bloempotten een convectorkacheltje maken Met wollen dekens en plaids redden we het dan wel een nachtje, maar als de storing een paar dagen zou duren, zou het vast onaangenaam kil worden.

  4. Ik heb een houtkachel waar ik ook nog een ventilator op kan aansluiten, dan wordt het 25 graden in de woonkamer. Dan zou ik de deuren naar boven open zetten zodat het daar ook nog behagelijk is.
    Zonder ventilator maakt de kachel het 21 graden, heerlijk dus!
    Ik heb al extra hout binnengelegd. Laat maar komen!
    Verder de vriezer en de voorraadkast goed vol en ook kaarsen genoeg.
    Ik las dat kaarsen nu schaars zijn en dat ze gehamsterd worden dus blijkbaar zijn er wel preppers onder ons 🙂

  5. We wonen in het buitengebied en hebben gelukkig een houtkachel en hout.
    Verder heb ik voor zeker 3 maanden eten in huis in onze drie vriezers (type vrieskist)
    Vol met fruit van de bomen van de zomer. Ik ga me nu bekwamen in fruit inmaken.
    Eigen eieren van de kippen, noodvoorraad water in huis, meer dan genoeg toiletpapier en wasmiddelen.
    Ik ben geen prepper, maar we hebben wel alles in huis. Omdat we ooit eens drie dagen ingesneeuwd zijn geweest en
    te maken hebben gehad met waterstoringen. Vooral met de houtkachel zijn we blij, zo kunnen we het toch warm houden. We hebben absoluut geen last van de lock down of avondklok, we leven heel tevreden en werken vanuit huis is heerlijk. We willen alleen nog iets van batterijen aanschaffen, zodat internet beschikbaar blijft.

    Goed onderwerp trouwens, geldsnor.

    Groetjes, L.

  6. Hier (in Hongarije) zijn we aardig goed voorbereid op Doomsday bedacht ik me naar aanleiding van je blogpost. Al was dat niet de opzet voor onze move naar ’t buitenland. Wel om meer zelfvoorzienend te kunnen leven. Het is hier allemaal net wat eenvoudiger en dat is precies waar we naar verlangden.

    Naast elektrische bij(vloer)verwarming in woon- en badkamer gebruiken we vooral hout voor verwarming. Op CV met een groot buffervat (thermostatisch gestuurd dus die zal dan uitvallen als elektra wegvalt), maar ook met een kookfornuis in de kamer. We kunnen bij calamiteiten dus altijd koken en zitten er dan ook nog warm bij. Ook zijn er zonnepanelen maar die zijn aan het net geschakeld, dus daar hebben we niks aan als elektra er uit ligt. Wel warm water van de zonneboiler om te douchen (als het zonnig weer is tenminste).

    Verder een ondergrondse (wijn)kelder aanwezig die ook als koelkast kan dienen. Zelfs als de watervoorziening stopt hebben we nog een terugvaloptie; de waterput! Al heb ik de waterkwaliteit nog nooit getest. We gebruiken deze om de moestuin te sproeien en de auto te wassen. Maar in noodsituaties kun je dit water altijd voorkoken (op het houtfornuis).

    Geen Doomsdayprepper, maar toch aardig voorbereid dus als de poep ooit tegen de ventilator mocht slaan 🙂

  7. Ervaringsdeskundige uut Haaksbergen groet u. 😉

    Al die volle vriezers waarover ik lees in de reacties, vriezen natuurlijk niet meer als de stroom uitvalt.
    Een paar uurtjes maakt niet zoveel uit maar als dit langer duurt heb je wel een probleem.

    Het winterse weer wordt nu ruim tevoren aangekondigd zodat de meeste mensen er rekening mee houden.
    Maar het kan ook zomaar gebeuren zoals onlangs op 8 januari: https://www.ninefornews.nl/vrijdag-ontsnapte-europa-ternauwernood-aan-een-black-out/
    😬

    Groet, Erna

  8. Voor geen meter voorbereid. Het voornemen al een jaar geloof ik, de intentie is goed 🙂

    Als de stroom hier uitvalt hebben we genoeg openhaardhout voor warmte en kaarsjes voor licht. Maar… de koelkast gaat open door tegen de deur de drukken… dat werkt op stroom. Dus stroom weg is koelkast dicht. Moet je ook even achterkomen als de eerste keer stroom uitvalt.

    Ik zet het weer eens wat verder bovenaan de lijst… dat doomsday preppen. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *